AlumnusThomas.jpg
Onderwijs

Bij gemeente Enschede staat alumnus Thomas midden in de maatschappij: ‘Ik vond dit als kind al interessant’

Kiki Hannink
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Tijdens zijn studie Bestuurskunde kwam Thomas ter Elst al eens in aanraking met gemeente Enschede, waar hij nu werkt als beleidsadviseur mobiliteit. Al sinds hij jong was, had hij interesse in actualiteiten en politiek. “Het leuke aan werken bij een gemeente vind ik dat je midden in de maatschappij staat en je veel kan betekenen.”

Hoi Thomas, waarom ben je Bestuurskunde gaan studeren bij Saxion?

“Ik volg van kinds af aan al de actualiteiten. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in wat er in de maatschappij gebeurt. Tijdens mijn mbo-opleiding Juridische Dienstverlening had ik een docent die zelf wethouder was geweest. Hij vertelde hoe het bij de gemeente allemaal werkte en dat sprak mij heel erg aan. Een aansluitende vervolgopleiding in die richting was Bestuurskunde.”

Werd die politieke interesse je met de paplepel in gegoten?

“Waar die interesse vandaan komt, weet ik eigenlijk niet. Mijn ouders zijn hier zelf niet bijzonder in geïnteresseerd en zijn ook niet politiek actief. Vanaf dat ik een jaar of tien was, vond ik de politiek al heel interessant. Maatschappijleer was mijn favoriete vak op de middelbare school.”

Waar ben je momenteel werkzaam?

“Ik werk nu bij de gemeente Enschede. Daar werk ik als beleidsadviseur mobiliteit. Samen met een team van drie anderen adviseren we de wethouder op het gebied van mobiliteit, bijvoorbeeld over deelvervoer, openbare laadpalen en verkeersveiligheid. Dan maak ik een beleidsstuk over een van deze onderwerpen en ga ik in gesprek met specialisten, omwonenden en andere gemeenten.”

Als er een nieuwe trend is, zoals deelvervoer, gaan wij met elkaar kijken hoe gaan we dat invoeren in dit Enschede.

Hoe ben je daar terechtgekomen?

“Als je Bestuurskunde hebt gedaan, ben je vrij breed opgeleid: je weet iets van beleidskunde, van recht, hoe de gemeente werkt, van alles. Je wordt niet opgeleid voor één specifiek beroep. Dat vond ik lastig. Toen heb ik een traineeship gedaan bij de gemeente Steenwijkerland. Zo kwam ik erachter dat ik het werken op de griffie erg leuk vond. Uiteindelijk wilde ik een meer inhoudelijkere functie. Ik wilde graag zelf een keer beleidsstukken maken. Vorig jaar kwam er een functie vrij als beleidsadviseur mobiliteit bij gemeente Enschede, dat trok mij erg aan.”

Waarom wilde je graag bij gemeente Enschede werken?

“Het leuke aan werken bij een gemeente vind ik dat je midden in de maatschappij staat en je veel kan betekenen. In het derde jaar van mijn studie had ik al stage gelopen bij gemeente Enschede. Het is een grote gemeente en dat maakt het extra interessant. Als er een nieuwe trend is, zoals deelvervoer, gaan wij met elkaar kijken hoe we daar in Enschede het beste op kunnen inspelen.”

Wat vind je het leukste aan dit werk?

“De afwisseling. Van het onderzoeken naar mogelijkheden tot het uitvoeren van een project. Ook is het erg belangrijk om alle belanghebbenden mee te nemen in een project.  Als er nieuw beleid is opgesteld, moet het ook uit te voeren zijn door bijvoorbeeld de collega’s van beheer. Het is leuk dat ik in contact kom met zo veel verschillende mensen en in elk proces andere taken heb.”

Heb je ooit ervaren dat er een saai imago aan jouw vakgebied kleeft?

“Dat hoor ik inderdaad wel eens, maar dat ervaar ik zelf helemaal niet zo. Bij gemeentes werken steeds meer jonge mensen en die zoeken elkaar ook op. In Enschede heb je Jong Enschede, dat is een clubje waarin jonge ambtenaren elkaar opzoeken en leuke activiteiten doen. De mensen die er al wat langer werken, daar kun je juist weer heel veel van leren. Ook denkt de gemeente heel erg mee in je persoonlijke ontwikkeling. Ze bieden heel veel kansen om je te ontwikkelen of om te scholen naar een andere functie binnen de gemeente.”

Meer weten over onze opleiding Bestuurskunde?

Klik hier!
Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Tim bracht tijdens z’n stage de gevaren van een buurtbatterij in kaart: ‘Er moet meer aandacht voor komen’

22 maart 2023
Kelvin.jpg Onderwijs

Kelvin ontdekte tijdens zijn studie waar zijn echte passie lag: de spoorwereld

21 maart 2023
Jeroen Onderwijs

Alumnus Jeroen werkt al zeven jaar in de verslavingszorg: ‘Je maakt écht het verschil voor mensen’