Puck Landewe.jpeg
Business

Puck helpt vrouwen financieel onafhankelijk te worden met Elfin

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Puck Landewé studeerde Fashion & Textile Technologies. Na haar studie verwezenlijkte ze haar grote droom, een eigen modeblad runnen samen met een vriendin. Ondertussen heeft ze Elfin opgericht, een bedrijf dat vrouwen helpt financieel onafhankelijk te worden. Een totaal andere branche, maar één ding is niet veranderd, ze volgt nog steeds haar hart. "We zijn pas gelijk aan mannen als we ook financieel gelijk zijn."

Waarom ben je Fashion & Textile Technologies gaan studeren? 

“Ik was dol op mode en ook op modemagazines. In 5 vwo heb ik mijn eerste modemagazine gemaakt en daar was ik heel trots op. Ik vond de wereld van fashion zo magisch. Omdat ik van het vwo kwam, werd ik eerst gepusht naar een universitaire studie, maar dat paste niet bij mij. Ik wilde heel graag iets met mode doen.” 

Wat ben je na je studie gaan doen? 

“Het was echt mijn droom om een eigen magazine te hebben. Mijn afstudeeropdracht was een magazine en uiteindelijk heb ik samen met een vriendin drie jaar lang Prestage Magazine gerund. We verkochten over de hele wereld, van New York tot Tokyo. We zaten front row bij fashionshows over de hele wereld. Toen ben ik gevraagd om bij Wehkamp de online redactie op te zetten, dat heb ik later ook gedaan bij Ziggo. Dit waren allebei echt hele leuke functies.” 

Je bent nu ondernemer. Hoe is dat gegaan? 

“Ik was net begonnen aan een nieuwe baan toen ik erg ziek werd. Ik had Pfeiffer, mijn relatie ging uit en mijn moeder overleed. Toen besloot ik om even helemaal niks te doen, ik heb mijn baan opgezegd en ben op sabbatical gegaan. Al tijdens mijn werk bij Ziggo ontdekte ik dat de corporate wereld niet helemaal mijn plek was. Ik wilde andere keuzes maken, maar dan komt het neer op geld. Ik ging me verdiepen in geld en kwam erachter hoe masculien die wereld is. Een jaar later begon ik met Elfin.” 

Wat heb je gedaan in je sabbatical? 

“Mijn sabbatical was de ultieme Eat Pray Love- reis. Ik ging naar Thailand, Sri Lanka, San Francisco en ontmoette mijn huidige verloofde in het vliegtuig. Daarna ben ik nog drie maanden in Rome gaan wonen. Ik kwam weer terug in Nederland en heb toen nog een half jaar als Global Head of Brand Publishing bij Just Eat Takeaway gewerkt. Dat paste alleen niet meer bij me. Ik had Elfin al en dat was echt missiegedreven werk.” 

Ik ben mega-enthousiast over je bedrijf. Kun je vertellen wat Elfin is? 

“Elfin is your personal advisor. Wij slaan de brug tussen de doelgroep vrouwen en de financiële wereld. Het klinkt helemaal niet leuk, maar vrouwen hebben heel vaak een probleem met hun financiën. We hebben minder salaris dan mannen, bouwen minder pensioen op, hebben minder vermogen, bij een relatiebreuk verliezen we veel koopkracht. Elfin is je persoonlijke gids om te werken aan je financiële onafhankelijkheid. Banken en financieel adviseurs zijn helemaal niet ingericht op vrouwen en daarom helpt Elfin je de weg te wijzen in deze masculiene wereld.” 

Vrouwen krijgen gewoon te weinig betaald en dat moet een keer afgelopen zijn.

Puck Landewe.jpeg
Puck Landewe over haar onderneming Elfin

Wat bieden jullie allemaal aan als gids in de financiële wereld? 

“We beginnen met een intake. Waar sta je in je leven? Wat zijn je doelen? Afhankelijk van de kennis die jij nodig hebt, bieden we de juiste content. Deze content loop uiteen van een e-course over beleggen, een cursus onderhandelen over je salaris tot een videocall over pensioen opbouwen. Het begint bij educatie, want kennis geeft letterlijk macht. Ook het gevoel om als vrouw de juiste kennis te hebben en daarnaarop te kunnen handelen, is erg empowering. We bieden ook handvatten om over te gaan op actie. Zoals financiële adviseurs, goede beleggingsplatformen, maar ook bootcamps waardoor je in een korte tijd leert beleggen. Of waarin je leert een tweede inkomstenbron op te zetten. Het is een mix van kennis, netwerk en acties.” 

Waarom haal je uit dit werk wél voldoening? 

“Ten eerste vind ik ondernemen heel erg leuk, echt doen waar je zelf in gelooft. Ten tweede vind ik het echt vanuit diep in mijn hart belangrijk dat we een nieuwe wereld creëren waarin vrouwen gelijk zijn aan mannen. Dat zijn we pas, als we ook financieel gelijk zijn. Tot die tijd kunnen we het vergeten. Want geld geeft opties, keuzes en zeggenschap.” 

Wat vind je het leukste aan je werk? 

“Het creatieproces, je creëert iets wat er nog niet was. Het begon met een idee en nu zijn we het grootste platform van Nederland en België op dit vlak. Die reis vind ik heel bijzonder. Ook vind ik een bedrijf opzetten ontzettend empowering. Ik ben zo trots als we reacties krijgen van vrouwen voor wie Elfin echt het verschil heeft kunnen maken. Het heeft echt effect wat we doen.” 

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd? 

“Volg je hart, ik ben erg blij met de keuzes die ik heb gemaakt. Mijn vader vroeg me of ik wel zeker wist dat ik wilde stoppen met mijn universitaire studie, maar ik ben zo blij dat ik die beslissing heb gemaakt. Vervolgens raadde de opleiding mij af om stage te lopen bij een tijdschrift, het was een goede beslissing om dat toch te doen. Omdat ik drie jaar mijn eigen modetijdschrift heb gehad, kreeg een hele mooie kans bij Wehkamp die mijn carrière echt een boost heeft gegeven. Luister altijd naar je eigen gevoel.” 

Welke financiële lessen wil je meegeven aan vrouwelijke studenten? 

“Hoe eerder je begint met nadenken over je financiële toekomst, hoe meer profijt je daar later van kunt hebben. Daarnaast: ga steengoed onderhandelen, óók bij je eerste baan. Vrouwen krijgen vaak te weinig betaald en dat moet een keer afgelopen zijn. Als jonge vrouwen zijn we eerst onzeker en heel dankbaar dat iemand ons een baan biedt. Tijdens de onderhandeling heeft iemand al gezegd dat die je graag wil hebben, die partij trekt zich niet meer terug. Ga onderhandelen en kom bij Elfin voor onderhandeltips.” 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Kirsten Veltmaat Onderwijs

De lessen van Kirsten tijdens haar moeizame zoektocht naar een leuke baan: ‘Ik heb me niet laten leiden door angst’

15 mei 2024
Izzy is designer bij Stiegliz Studentenleven

Izzy is designer bij Stieglitz: 'Ondertussen ben ik nu Head of Design'

17 februari 2022
An Na Business

An Na Chen werd na haar traineeship aangenomen bij Scotch & Soda