Simon Hageman (fotografie: Thomas Busschers)
Corporate

‘In de trein van Saxion naar huis werk ik vaak aan mijn Geheime Ideeënlijst’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

’s Ochtends in de trein van Arnhem naar Enschede kan hij zich optimaal voorbereiden op een nieuwe werkdag, met zijn onderzoek werkt hij aan oplossingen voor de Energietransitie, hij heeft een Geheime Ideeën-lijst én…in de zomervakantie verstopt hij zijn laptop en telefoon ergens in het Saxion-gebouw. Wie is Simon Hageman en waarom koos hij voor een baan bij Saxion? We werden nieuwsgierig en wilden er graag meer over weten…

Hij vond de stap van de Universiteit van Wageningen naar Saxion destijds niet groot, vertelt Simon Hageman. “Ik deed er mijn promotieonderzoek op het gebied van milieutechnologie, naar de verwijdering van selenium uit afvalwater. Maar het onderzoek in Wageningen is vaak ook praktijkgericht, net als bij Saxion. Toen er een vacature kwam, wilde ik graag solliciteren. Ik vond de stap naar het hbo helemaal niet groot.” Simon kwam in 2014 bij Saxion in dienst als docent/onderzoeker. Hij gaf één dag per week wiskunde bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en ging aan de slag bij het lectoraat Sustainable Energy Systems. “Daar hield ik me bezig met onderzoek naar vergistingsprocessen in waterzuiveringsinstallaties.” Van projectleider werd Simon associate-lector. Uiteindelijk zelfs voor twee onderzoeksgebieden: warmte in gebouwen en later ook nog bio-energie.

Van het gas af

Het onderzoek dat hij met collega’s, studenten en samenwerkingspartners doet, is ontzettend actueel. “We onderzoeken bijvoorbeeld hoe we meer biogas uit grondstoffen kunnen halen, hoe we woningen energiezuiniger kunnen maken, maar ook hoe de stikstofuitstoot verminderd kan worden. Meestal werken we met partners uit Oost-Nederland: voor losse bedrijven, voor een groep bedrijven of soms voor een bepaalde branche. De vragen komen rechtstreeks uit de maatschappij. Denk aan het vraagstuk hoe we met elkaar zo snel mogelijk van het gas af kunnen komen. Het is mooi dat onze oplossingen uiteindelijk voor individuele burgers, mensen zoals jij en ik, het verschil kunnen maken.”

De vragen komen rechtstreeks uit de maatschappij. Denk aan het vraagstuk hoe we met elkaar zo snel mogelijk van het gas af kunnen komen. Het is mooi dat onze oplossingen uiteindelijk voor individuele burgers, mensen zoals jij en ik, het verschil kunnen maken.

Simon Hageman
Simon Hageman koos voor een baan bij Saxion en is nu associate-lector Sustainable Energy Systems

Niet bluffen

Het zijn niet de makkelijkste vraagstukken: puzzels die er om vragen over de grenzen van verschillende vakgebieden heen te kijken, buiten de kaders te denken, creatief te zijn. Behoorlijke uitdagingen ook. “Ik denk dat het wel bij m’n karakter past. Als ik iets ga onderzoeken, of als we als lectoraat met een project beginnen, dan start ik altijd vanuit het geloof dat iets echt moet kunnen werken. Ik kan niet bluffen. Als ik voorzie dat iets niet werkt, dan ziet iedereen dat aan mijn gezicht. Soms is er gewoon meer informatie nodig om een goede afweging te kunnen maken. Dan ga ik net zo lang door tot we een onderzoeksvoorstel hebben waar ik voor honderd procent achter sta.”

Verschillende vakgebieden verbinden

Bijzondere en zeer innovatieve projecten zijn het. Dag mag je gerust stellen. Met de Solar Freezer werkt Simon met zijn onderzoeksgroep aan het maken van ijs onder water. Een proces dat warmte uit het water haalt en via een technische installatie zorgt voor de verwarming van een woonhuis. “Zoiets bedenk je van tevoren niet vanuit één vakgebied, maar als je verschillende vakgebieden verbindt, dan kun je innoveren. Bij de Solar Freezer zijn dat natuurkunde, chemie, een beetje chemische technologie, maar ook werktuigbouwkunde en regeltechniek. In mijn promotieonderzoek had ik al met kristaldeeltjes gewerkt en ineens kreeg ik de ingeving dat ik ze ook kon combineren met water. In vijf minuten heb ik die gedachtegang op papier gezet en was het project geboren.”

Laptop verstoppen

Simon Hageman heeft dan ook een Geheime Ideeënlijst waarop hij ingevingen noteert, die hij later onderzoekt, doorrekent. Vaak is dat nog in de eerste week van de zomervakantie. Want als hij zijn laptop dichtklapt en ‘m samen met zijn werktelefoon ergens in het Saxion-gebouw in Enschede verstopt (“dan kom ik niet meer in de verleiding om toch door te werken”), ontstaat er nog even een enorme ‘boost’ van creativiteit om ideeën te onderzoeken. Het is ook de bevlogenheid die hij voor zijn vak voelt. “Ik heb daar ook voldoende ruimte voor, gedurende mijn werk hoor, maar het is net alsof de laatste dingen er zo vlak voor de vakantie nog even uit moeten.”

Simon Hageman

Simon Hageman: "Ik kan niet bluffen. Als ik voorzie dat iets niet werkt, dan ziet iedereen dat aan mijn gezicht. Soms is er gewoon meer informatie nodig om een goede afweging te kunnen maken."

Stikstofuitstoot verminderen

Het zijn hoopvolle ideeën, waarvoor hij in 2019 ook werd onderscheiden met de Lettinga Award. Ideeën die bij kunnen dragen aan de wereld van morgen. Actuele vraagstukken met de nieuwste technologie. “Die nieuwe technologie ís de wereld van morgen. Kijk naar de stikstofcrisis. Ook wij krijgen vragen uit de regio om onderzoek te doen naar oplossingen. Met ons project MIDS-vergisting werken we samen met een bedrijf dat vanuit CO2, water en zonlicht mierenzuur maakt. Als je dat in mestkelders stopt, dan zorgt het zuur ervoor dat er minder methaan en stikstof uitgestoten wordt. In een later stadium breng je de vloeibare oplossing die ontstaat naar een grote verwerker in de regio. Die gebruikt het weer om extra grote hoeveelheden biogas te kunnen produceren. Als dat gaat lukken, dan is dat fantastisch. We zijn nu aan het testen. In theorie klopt alles. Over een half jaar weten we ook of het in de praktijk kan werken. Het zou een deel van de oplossing kunnen zijn van het stikstofprobleem dat Nederland gijzelt. Dat vind ik een goed voorbeeld van hoe je in het hbo kunt werken aan de wereld van morgen. En het mooie is: we kunnen dit soort onderzoeksvragen ook heel goed kwijt in het onderwijs, bij studenten die ons komen helpen. Ik luister graag naar hun ideeën en naar hoe zij dingen aanpakken. Die wisselwerking tussen onderzoek en onderwijs is heel goed bij Saxion.”

Over een half jaar weten we ook of het in de praktijk kan werken. Het zou een deel van de oplossing kunnen zijn van het stikstofprobleem dat Nederland gijzelt. Dat vind ik een goed voorbeeld van hoe je in het hbo kunt werken aan de wereld van morgen.

Simon Hageman over het onderzoek dat hij bij Saxion doet naar oplossingen voor het stikstofprobleem

Werken en nadenken in de trein

Bijna dagelijks met de trein van Arnhem naar Enschede: zijn werk bij Saxion is niet bepaald naast de deur. Of werkt hij veel op afstand? “Die mogelijkheden biedt Saxion volop, maar zelf ben ik iemand die graag op de werkvloer is. Ik kijk collega’s graag live in de ogen. Ook voor ons onderzoek met regionale partners is het fijn als je vanuit Saxion even op de fiets kunt stappen om te overleggen. Ik vind het heerlijk om me ’s ochtends vroeg in de trein te installeren. Die tijd gebruik ik al om me optimaal voor te bereiden op de werkdag. Ik reis vanuit Arnhem via Deventer naar Enschede. Als ik tegen acht uur bij Saxion arriveer, heb ik mijn mail al gelezen, mijn vergaderingen voorbereid en weet ik precies wat de dag me gaat brengen. De terugweg is voor denkwerk, voor dingen die misschien wel op die Geheime Ideeënlijst staan, of er op terecht gaan komen. Ik hou echt van innoveren en pionieren. Het liefst doe ik dingen niet voor een tweede keer. Dan wordt het toch minder interessant. Ik kijk ook niet graag twee keer naar dezelfde film.”

Sportvergoeding en warme sokken

Wat maakt zijn functie aantrekkelijk? “De ruimte die er is voor creativiteit. Ik kan mijn werk goed indelen en sturen. Puzzels oplossen vind ik heel erg leuk. Tijdens zo’n treinreis bijvoorbeeld. Die lege ruimte is fijn, dan ontstaan de beste ideeën. Net als aan het begin van de zomervakantie dus, als die laptop eigenlijk al dicht zit en verstopt is.” Vindt hij het prettig om bij een grote organisatie als Saxion te werken? “Ja. Ik voel me gezien als medewerker. Er wordt goed voor ons als personeel gezorgd. Dat zit ‘m in mooie regelingen, zoals een sportvergoeding, maar ook in kleine attenties. Een reep chocola of een paar warme sokken in de bus, in coronatijd. We kunnen ons als medewerkers goed ontwikkelen met cursussen en opleidingen. Ook vind ik ons College van Bestuur erg toegankelijk. Onlangs hadden we een hei-dag met onze academie. Anka Mulder kwam daar als bestuursvoorzitter ook langs. Ik zie bij haar oprechte betrokkenheid bij waar we mee bezig zijn. Dat voelt als waardering voor ons werk."

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Kom werken bij Saxion
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Tom Puper (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Tom gooide het roer om en werd docent: ‘Bij Saxion is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid’

25 maart 2024
Francine Hofman (Fotografie: Thomas Busschers) Corporate

'Bij Saxion kreeg ik de ruimte om te ontdekken wat ik zou willen en kunnen’