Julia Kok
Onderwijs

Julia mag tijdens haar stage bij Interieurstudio Airé ‘echt alles van A tot Z’ maken

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Bij het zoeken van een vervolgopleiding wist Julia Kok dat ze niet de hele dag achter een bureau wilde zitten. Ze koos voor de Jan des Bouvrie Academie, met de opleiding Interior Design and Styling omdat ze hier haar creativiteit in kwijt kon. Op dit moment loopt Julia stage bij Studio Airé waar ze zich voornamelijk bezighoudt met interieur design van particuliere woningen. Ook buiten school en haar stage is ze bezig met interieur design. “Mensen uit de buurt vragen steeds vaker of ik hen wil helpen met het inrichten van hun huis of een bepaalde ruimte.”

Hoe ben je bij Interior Design and Styling gekomen?

“Ik heb voor de opleiding Interieur Design and Styling gekozen omdat het vak me erg leuk leek. Ik wist verder nog niet echt wat ik wilde gaan doen, maar zocht een creatieve opleiding waarbij ik niet de hele dag achter een bureau zat. Vroeger was ik al bezig met ontwerpen en toen ik deze opleiding tegenkwam, was ik meteen enthousiast. Ik ben blij dat ik voor de opleiding heb gekozen en  begin het alleen maar leuker te vinden. Er zit veel variatie in de projecten die we doen, ik kan de hele tijd creatief bezig zijn en me verder ontwikkelen.”

Ben je buiten school ook veel bezig met het inrichten van je eigen interieur?

“Ja ik vind het leuk om in mijn vrije tijd ook met ontwerpen bezig te zijn. Binnenkort krijgen we thuis een nieuwe keuken dus daar ben ik nu druk mee bezig. Ik vind het leuk om me daarin te verdiepen. Daarnaast vragen mensen uit de buurt steeds vaker of ik hen wil helpen met het inrichten van hun huis of een bepaalde ruimte. Dat vind ik superleuk en daar leer ik alleen maar van.”

Waar loop je op dit moment stage?

“Ik loop stage bij studio Airé. Dat is een kleine interieuronderneming in Arnhem. Ik ben daar terecht gekomen door het atelier op de opleiding. Het atelier is een plek waar je naar toe kunt gaan als je hulp nodig hebt en om daar te werken. In het atelier zitten twee meiden die al afgestudeerd zijn en zij stuurden dit bedrijf naar mij door. Het leek me meteen een heel leuk bedrijf dus toen ben ik op kennismakingsgesprek geweest en het klikte meteen.”

Wat voor interieuronderneming is studio Airé?

“Bij studio Airé ontwerpen ze voornamelijk particuliere woningen van het midden tot hogere segment. Veel opdrachten zijn in de buurt van Arnhem, maar ook veel richting het westen. Arnhem is voor mij niet om de hoek, maar toch ben ik blij dat ik voor deze stageplek heb gekozen. Je ziet veel meer als je opdrachten door heel Nederland doet. Ook was ik doelgericht opzoek naar een klein bedrijf om stage te lopen omdat ik zelf ook de ambitie heb na mijn studie een eigen onderneming te beginnen. De studio wordt gerund door twee vrouwen en we zijn in totaal met drie stagiaires. We worden niet behandeld als stagiaires, we mogen alles van A tot Z meedoen. We krijgen ook allemaal onze opdracht die we zelf uitvoeren onder begeleiding.”

Vroeger was ik al bezig met ontwerpen en toen ik deze opleiding tegenkwam, was ik meteen enthousiast. Ik ben blij dat ik voor de opleiding heb gekozen en  begin het alleen maar leuker te vinden.

Julia Kok
Julia Kok over haar keus voor de Saxion-opleiding Interior Design and Styling

Wat zijn precies de taken die je mag uitvoeren?

Ik mag van alles doen. Van interieurvoorstellen maken tot keukens ontwerpen, ruimtes inmeten. Echt alles van A tot Z. Op dit moment ben ik net begonnen aan een nieuwe opdracht in Hoofdorp, daar mag ik een hele begaande grond ontwerpen. Ik heb een indeling mogen maken en nu ben ik bezig met het ontwerpen van de keuken. Een tijdje terug mocht ik een woonkamer inrichten en ben ik ook op bezoek geweest bij die mensen om de ruimte af te meten. Ook spreek ik ze dan over hun wensen en verwachtingen. Die gespreksvoering leer je wel op school, maar nu doe je het voor het eerst echt.”

Hoe zorg je dat het ontwerp aansluit bij de wensen van de klant?

“We doen een intakegesprek met de klant. Ze vullen dan een formulier in en we vragen of ze ons Pinterestborden willen opsturen. Op deze manier krijgen we een beeld van wat ze leuk vinden. Studio Airé heeft natuurlijk een bepaalde stijl, maar daarvoor komt de klant ook bij ons. De ontwerpen zijn gebaseerd op structuren en soorten materialen, dat sluit erg goed aan bij mijn eigen stijl. Het uiteindelijke ontwerp is dus een combinatie van de wensen van de klant en de stijl van Studio Airé.”

Wat vind je het allerleukste aan je stage?

“Dat ik het hele proces meekrijg. Vanaf het intakegesprek tot het afstylen. Laatst was er iemand op kantoor die bij ons kwam voor de eindpresentatie. Dat iemand dan super enthousiast de deur weer uitloopt, is heel leuk om te zien. Daar doe je het uiteindelijk voor. Het is heel belangrijk dat je een fijn en leuk huis hebt. Ik denk dat steeds meer mensen daar aandacht en moeite in willen steken. Dat is erg gunstig en leuk voor ons.”

Heb je door deze stage een beter beeld wat je later wil gaan doen?

“Ja ik heb een stuk beter beeld van het werkveld gekregen. Het lijkt me superleuk om een eigen bedrijf te beginnen. Voor mijn afstudeerstage zou ik graag bij een groot bedrijf willen stagelopen zodat ik een duidelijk beeld heb van de verschillen. Nu ben ik vooral bezig met het ontwerpen van particuliere woningen en dat vind ik leuk want tijdens de opleiding zijn we daar minder mee bezig. Tijdens de opleiding zijn we veel bezig met grote projecten zoals horeca-ontwerpen. Het lijkt me leuk om tijdens mijn volgende stage te kijken hoe dat in de praktijk gaat zodat ik een keuze kan maken welke kant ik het leukst vind.”

Wat zijn jouw tips voor te vinden van een leuke stageplek?

“Zoek vooral een plek die echt bij je past en waar je persoonlijk uitgedaagd wordt. Ik zou vooral bij verschillende bedrijven solliciteren zodat je kunt vergelijken. Op deze manier verbreed je je kansen. Spreek ook uit naar je omgeving dat je op zoek bent naar een plek. Tijdens mijn sollicitatie voelde ik gelijk een klik en ik denk dat dat het belangrijkste is.”

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’

20 maart 2024
Romaissae Taouil (eigen foto, met toestemming) Onderwijs

Marketing met een maatschappelijk aspect: Romaissae’s stage-ervaring bij Nieuwe Wending

06 maart 2024
Ward Onderwijs

Ward betrad een nieuwe wereld tijdens zijn stage in Dubai