Ad bundel 1.Jpeg
Onderwijs

Kan je een hbo-opleiding in twee jaar doen?

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Wij horen steeds vaker dit soort vragen: kan je een studie op het hbo in twee jaar doen? Kan je een hbo-opleiding versneld doen? Bestaan er eigenlijk verkorte hbo-opleidingen? Het simpele antwoord: ja! Er zijn allerlei variaties binnen het hbo, maar er is een flinke kans dat je een tweejarige Associate degree bedoelt. Wat deze populaire opleidingen zijn en hoe het zit met de duur van hbo-opleidingen, leggen we graag uit in dit artikel.

We gaan eerst letterlijk en figuurlijk de schoolbanken even in. Een solide basis om te onthouden: een standaard hbo-opleiding duurt vier jaar en wordt een ‘bachelor’ genoemd. Welke hbo-opleidingen korter zijn dan vier jaar: een verkorte hbo-opleiding, een versnelde hbo-opleiding en een Associate degree (Ad). De termen worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar ze betekenen wel degelijk wat anders! Een rondje terminologie is op z’n plaats. 

Wat is een verkorte hbo-opleiding? 

Over het algemeen verwijst een verkorte hbo-opleiding naar een lesprogramma dat is ontworpen voor studenten die al een diploma hebben op mbo-4-niveau. Of bijvoorbeeld al een aantal jaren werkervaring hebben opgedaan in hetzelfde vakgebied. Denk aan specifieke toelatingseisen voor jouw kennis en vaardigheden, waardoor je vrijstellingen kunt krijgen. Een verkorte hbo-opleiding duurt meestal twee tot drie jaar in plaats van de gebruikelijke vier jaar. 

Wat is een versnelde hbo-opleiding? 

Een versnelde hbo-opleiding verwijst naar een lesprogramma dat speciaal is ontworpen om de studietijd voor álle studenten te verkorten. Dit staat dus los van je vooropleiding of werkervaring. Het versnellen kan je doen door intensiever onderwijs, minder vakantiedagen of een combinatie van beide. Soms gebeurt dit zelfs met doorlopende cursussen in de zomer- of kerstvakantie! Het ligt aan de onderwijsinstelling, maar meestal duren versnelde hbo-opleidingen tussen de twee en drie jaar.

Wat is een Associate degree (Ad)? 

En dan de Ad! Een Ad is een zelfstandige, tweejarige hbo-opleiding. Heel kort door de bocht is dit een tweejarige studie op hbo-niveau; een soort brug tussen mbo-4 en een hbo-bachelor van vier jaar. Een Ad richt zich op de toepassing van kennis in de praktijk en geeft je een sterke basis in het gekozen vakgebied. Na het behalen van een Ad kan je doorstromen naar een aanverwante hbo-bacheloropleiding. Deze kun je dan (in veel gevallen) in twee jaar verkort volgen.  

Waarom duurt een Ad maar twee jaar?

De reden dat een Ad twee jaar duurt, is kort gezegd omdat het programma zich richt op een specifiek beroep of vakgebied. Als Ad-student word je opgeleid en voorbereid op de arbeidsmarkt. De focus ligt op de praktische toepassing van jouw kennis en vaardigheden. Een Ad is zoals eerder gezegd daarom ook te zien als brug tussen mbo-4 en het hbo. Het curriculum kun je vergelijken met de eerste twee jaar van een bacheloropleiding. Om deze reden bestaat het tweejarige lesprogramma van een Ad uit veelal praktijkgerichte vakken en is het over het algemeen minder gericht op wetenschappelijk onderzoek en theoretische verdieping. 
 
Er wordt daarom soms wel gezegd dat een Ad een kortere en gestroomlijnde weg is naar het behalen van een diploma op hbo-niveau. En goed om te weten: na het behalen van een Ad kun je ervoor kiezen om direct de arbeidsmarkt te betreden of om door te stromen naar een bacheloropleiding. 

Wanneer kies je voor een Ad? 

We merken dat Ad’s populair zijn en we snappen ook wel waarom. Ad’s kunnen een fijne manier zijn om de volgende stap te zetten in je studerende leven of carrière. De opleiding duurt inderdaad maar twee jaar, wat korter is dan een reguliere hbo-bacheloropleiding van vier jaar. Misschien past dit gewoon beter bij je en voelt het overzichtelijker of beter behapbaar. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn en welke opties het beste bij jouw situatie passen. 

Welke Ad’s zijn er bij Saxion?

Bij Saxion bieden we diverse Ad’s in deeltijd en voltijd en er komen er steeds meer bij! Op deze pagina vind je het volledige aanbod.

Associate degrees Saxion

Vragen en hulp bij studiekeuze

Heb je een vraag over Ad’s of bedoelde je eigenlijk tóch versnelde of verkorte opleidingen bij Saxion? Neem dan contact op met het Saxion Informatie Centrum via info@saxion.nl of via Whatsapp/telefoon via 088 – 019 3700.

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Ervaringsdeskundige oncologie Liesbeth van Balen: ‘lotgenoot en gids’

17 april 2024
Onderwijs

Studeren in deeltijd: ‘ben ik te oud?’

01 maart 2024
voorbereiden-online-open-avond-saxion.jpeg Open avond

Hoe kan je je het beste voorbereiden op een (online) open avond?