Solar Boat Twente presenteert compleet nieuwe boot
Studentenleven

Solar Boat Twente presenteert compleet nieuwe boot

Leestijd Minuten

Dinsdag 28 november onthulde Solar Boat Twente met trots haar innovatieve concepten in de Twentse Bierbrouwerij gevestigd in Hengelo. De nieuwe zonneboot krijgt een volledig andere vorm. Het studententeam uit Twente gaat de komende maanden de onthulde concepten verder verfijnen en implementeren. Deze nieuwe, vooruitstrevende boot zal schitteren op het Nationaal Kampioenschap in Akkrum, gevolgd door een deelname aan de Monaco Energy Boat Challenge.

Nieuwe romp

Voor het eerst in de geschiedenis van Solar Boat Twente verandert de gehele vorm van de boot. “Om zo efficiënt mogelijk te kunnen vliegen, is het belangrijk dat er weinig gewicht uit het water moet worden getild door de vleugels.” zegt Technisch Manager Marieke van Tienen. “Daarom maken we alle systemen zo licht mogelijk. De nieuwe vorm is één van de manieren om dat te doen. In de nieuwe vorm worden de drijvers aan de zijkant ook meer naar voren geplaatst om te voorkomen dat de boot te veel naar voren in het water gaat duiken. Ook loopt de achterkant van de boot nu uit in een smallere punt, waarmee we straks als een pijl door het water hopen te schieten!”

Nieuwe plannen

De propeller en de vleugels zitten met zogenaamde struts vast aan de boot. Het team ontwerpt een lichtere achterstrut, waarmee ze met minder weerstand kunnen varen. Daarnaast werken ze aan een nieuwe connectie tussen de struts en de hull. “Omdat er tijdens het vliegen veel kracht op de struts komt te staan, moeten ze sterk genoeg zijn om de krachten op te vangen.” zegt Marieke. Om de zonneboot zo duurzaam mogelijk te maken, willen de studenten het energieverlies minimaliseren. Naast een nieuwe batterij werkt het team ook aan het verbeteren van de efficiëntie van de andere systemen. 

Race kalender 

Dit jaar komt Solar Boat in actie tijdens een tweetal races. Ten eerste strijdt het team in het Hemelvaartsweekend om de Nederlandse titel, tijdens de NK zonnebootrace in Akkrum. De grootste race is aan de Middellandse kust in Monaco. Tussen 1 en 6 juli probeert het team de wereldtitel te verkrijgen, door lichter over de finish te komen tijdens de Monaco Energy Boat Challenge. 

Over Solar Boat Twente

Solar Boat Twente bestaat uit 17 studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion, dat elk jaar nieuwe ontwerpen maakt om de boot te optimaliseren. Het doel is om op een duurzame wijze zowel technisch als persoonlijk te groeien. Sinds september buigt het zevende team van Solar Boat Twente zich over de uitdaging om de prestaties van de zonneboot te optimaliseren; met als doel de concurrentie te overtreffen in diverse races in de komende zomer. Om dit te bereiken, legt Solar Boat Twente de focus op de volgende aspecten: efficiëntie, hydrofoils, modulariteit, maar dit jaar vooral op gewicht verminderen. 

Innovation to Inspire

Het grootste doel van Solar Boat Twente blijft het inspireren van de maritieme sector. Door aan de hele wereld te laten zien dat een groep studenten het varen op zonne-energie efficiënt en rendabel kan maken, hopen wij dit doel te verwezenlijken. De voortgang van Solar Boat Twente en haar races zijn te volgen via Instagram, Facebook en Linkedin, of via de website www.solarboattwente.nl 

Gerelateerde artikelen

Solar Boat Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie Studentenleven

Solar Boat Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie

25 april 2024
Studententeam uit Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie tijdens de Boat Reveal 2024 Studentenleven

Studententeam uit Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie tijdens de Boat Reveal 2024

16 april 2024
Solar Boat Twente heeft haar eerste race Studentenleven

Eerste race Solar Boat Twente voor nieuw team