Leeflab Almelo.jpg
Organisatie

Allereerste Leeflab voor gezondheidsbevordering in Almelo

Femke van Stratum
Femke van Stratum Leestijd Minuten

Dankzij samenwerking tussen partner Erwelzijn, de provincie Overijssel, hogeschool Saxion en de gemeente Almelo gaat in Almelo het allereerste Leeflab van start. Hier zal in de wijk De Riet de komende drie jaar gewerkt worden aan gezondheidsbevordering en het voorkomen van opvolgende problematiek voor kwetsbare groepen mensen.

Het Leeflab zet zich in voor de gezondheid en het welzijn van bewoners uit de Almelose wijk De Riet. Het lab bestaat uit een team van professionals en vrijwilligers dat kennis overdraagt en manieren ontwikkelt om preventief te werken. Dit gebeurt in samenwerking met lokale hulpverlening, zorg én met de buurtbewoners zelf. Manuela Steenberg, programma-manager Sociaal en Vitaal Almelo, is enthousiast over de start van het project in Almelo. Bram Buiting, oprichter en bestuurder van Erwelzijn en initiatiefnemer, noemt de start van het Leeflab ‘’een grote wens die in vervulling gaat’’.

Preventief werken

Erwelzijn, partner van HealthTech in Society, ondersteunt gemeenten en organisaties om preventiever te werken. Het Leeflab is ontstaan dankzij samenwerking binnen het programma HealthTech in Society. In Almelo zal gewerkt worden aan gezondheidsbevordering en het voorkomen van problemen die mensen kunnen krijgen na ingrijpende ervaringen, zoals werkloos worden, mantelzorger worden of een scheiding.

Samen met buurtbewoners

Samen met buurtbewoners wordt in het Leeflab in Almelo ingezet op het ontwerpen van gezamenlijk oplossingen voor sociale problemen en het versterken van veerkracht van bewoners. Dit wordt gedaan vanuit een nieuwe visie op preventief werken, waarin kwetsbaarheid van bewoners effectief wordt gesignaleerd. Doel is om hiermee opvolgende sociale problemen bij bewoners te voorkomen.

’Het uiteindelijke doel is om het Leeflab als bewezen effectief en goed beschreven voorbeeld verder uit te rollen in Almelo en de rest van Nederland.

Bram Buiting

Karin Dijkstra, lector Gezondheidsbevordering in de Leefomgeving van Saxion-lectoraat Smart Health, kijkt uit naar de samenwerking. ‘’Met het Leeflab kunnen we vraagstukken in de eigen leefomgeving van en samen mét de wijkbewoners aanpakken. Hier gaan we werken aan gezondheidsbevordering door gebruik te maken van het momentum rondom ingrijpende levenservaringen en daarmee beter aan te sluiten bij de levens van mensen’’.  

Effecten meten

Hogeschool Saxion doet tijdens het project onderzoek naar het proces en het effect van het Leeflab. Hierdoor kan gedurende de looptijd van deze pilot de methodiek en werkwijze worden versterkt.

In september zal Erwelzijn kennismaken met verschillende hulporganisaties en met de buurt. In januari 2024 zal het Leeflab officieel van start gaan.

Kijk hier voor meer informatie over HealthTech in Society.

Femke van Stratum

Femke van Stratum

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Sprongkracht voor praktijkgericht onderzoek

19 september 2023
Jouw toekomst podotherapie.jpg Organisatie

Groen licht voor onderzoeken

14 september 2023
Organisatie

Onderzoek naar digitale ondersteuning bij Gecombineerde Leefstijlinterventie