Education

E3UDRES2: Ervaring student met I Living Labs in Letland   

Leestijd Minuten

Vierdejaars bachelorstudent Tourism Management Lucija vertelt ons over haar ervaring met EUDRES en de intensieve weken van I Living Labs. Ze beschrijft hoe uitdagend het was om je aan te moeten passen aan een nieuwe omgeving en te werken aan een nieuw project met mensen die je niet kent.

Hi, mijn naam is Lucija. Ik ben 23 jaar en ik kom uit Kroatië. Ik zit in het laatste jaar van mijn bacheloropleiding Tourism Management.

Ik heb meegedaan aan de Intensive Living Labs in Letland. In Living Labs probeert men op een experimentele wijze een oplossing te vinden voor problemen van bedrijven of personen. Studenten uit verschillende landen en met uiteenlopende vaardigheden proberen samen iets innovatiefs te bedenken. Niemand weet precies hoe het zal gaan en wat er gaat gebeuren, maar het gaat vooral om de gezamenlijke inspanning en om het feit dat we onszelf en elkaar proberen uit te dagen. De oplossing is niet het belangrijkste van deze intensieve activiteit: het gaat vooral om het samenwerken en het leren van elkaar. 

Niemand weet precies hoe het zal gaan en wat er gaat gebeuren, maar het gaat vooral om de gezamenlijke inspanning en om het feit dat we onszelf en elkaar proberen uit te dagen.

De onderwerpen waaruit we konden kiezen waren onder andere storytelling, duurzaamheid, gezondheid en welzijn en AI en robotica. Mijn groep koos voor storytelling als overkoepelend thema en we pakten een casus op voor een bedrijf dat met (auto)biografieën werkt. Dit bedrijf wil graag laten zien dat het leven van elk mens betekenisvol en waardevol is, ook al denken mensen zelf soms dat ze niets bijzonders te vertellen hebben. Het bedrijf was op zoek naar meer manieren om biografieën te integreren in hun nieuwe projecten. We moesten kiezen uit twee doelgroepen: ouderen of mensen met een chronische ziekte of beperking. Men zocht dus een nieuwe manier om biografieën in te zetten in andere werkvelden. 

Ons team koos ervoor om te werken aan een project waarbij mensen met een beperking geholpen worden bij het vinden van een baan. We gebruikten visuele elementen om werkgevers kennis te laten maken met de vaardigheden en de persoonlijkheid van de mensen uit de doelgroep. In plaats van het plaatsen van de gebruikelijke vacatures en het reageren hierop door sollicitanten, bedachten we iets anders: we bouwden een website die bedrijven en mensen bij elkaar bracht op basis van een match in filosofische of morele uitgangspunten. Door de waardes en skills die voor een bedrijf en voor een persoon belangrijk waren te vergelijken, kwam de website tot een match.

image00181.jpeg

Ik ben ook echt trots op mezelf dat ik het heb aangedurfd om een week weg te gaan en me te storten op deze workshop met volstrekte vreemden op een plek waar ik nooit eerder was geweest.

De naam 'Intensive Lab' was niet voor niets gekozen, want intens was het zeker! Alles ging supersnel: je hebt mensen nog maar net ontmoet en even later zit je samen aan de oplossing van een probleem te werken. Het was ook interessant en uitdagend om voor het eerst samen te werken met anderen. Sommigen waren wat verlegen en vonden het lastig om Engels te spreken. We hadden maar een week online en een week op locatie in Letland om samen te werken.

We konden niet lang stilstaan bij deze communicatieve obstakels want in verband met de beperkte tijd moesten we doorwerken. Omdat nogal wat mensen te verlegen waren om te spreken, had ik de neiging de leiding van de groep op me te nemen. Ik moest leren dat ik af en toe ook een stapje terug moest doen om anderen de gelegenheid te geven om mee te praten. Tegelijkertijd wilde ik mijn sterke kanten laten zien. Ik leerde de harmonie te bewaren en mensen in de groep met elkaar te verbinden. De mentoren gaven me ook als feedback dat ik altijd de cohesie in de groep probeerde te versterken en relevante vragen stelde. Ik was erg blij dat ze mijn inspanningen hadden opgemerkt. 

Ik heb in die periode heel veel geleerd, niet alleen van- en over mijn team, maar ook over mijzelf. Ik ben ook echt trots op mezelf dat ik het heb aangedurfd om een week weg te gaan en me te storten op deze workshop met volstrekte vreemden op een plek waar ik nooit eerder was geweest.   

Gerelateerde artikelen

Organisatie

Succesvolle ervaring van Saxion student Jarno Meul tijdens zijn deelname aan de European Student Assembly 2024 in Straatsburg, Frankrijk.

06 mei 2024
EUDRES Roemenië.jpg Organisatie

E³UDRES² op bezoek bij Universiteit in Roemenië.

18 maart 2024
Education

Verkenningstocht naar het eten van de toekomst: een bootcamp die je blik verruimt