Solar Boat Twente heeft haar eerste race
Studentenleven

Eerste race Solar Boat Twente voor nieuw team

Leestijd Minuten

Afgelopen zaterdag had Solar Boat Twente haar eerste race van het seizoen, in Sneek. Meerdere Nederlandse solarboatteams kwamen op eigen initiatief samen om elkaar te leren kennen. Deze bijeenkomst gaf iedereen de mogelijkheid om te oefenen in race omstandigheden.

Vrijdag 22 september is Solar Boat Twente richting Sneek gereden om daar de andere Nederlandse solarboatteams te ontmoeten. Onderdeel van dit programma was ook een bezoek aan de werkplaats van wereldkampioen Sunflare, waarbij veel kennis gedeeld is. Zaterdag 23 september stonden er twee wedstrijden op het programma. Als eerste een endurance race, waarbij zoveel mogelijk afstand afgelegd werd binnen een uur. Daarnaast was er een sprintrace, hierin moesten de deelnemende teams tegen elkaar een relatief korte afstand afleggen (sprint). De dag werd afgesloten met een diner met alle deelnemende teams.

Resultaten

De bijeenkomst was een groot succes. Voor het huidige team van Solar Boat Twente was dit de eerste keer dat er een complete race simulatie is doorlopen. Tijdens de endurance wedstrijd focuste het team op haar eigen wedstrijd door een stabiele snelheid te varen en zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Helaas viel de boot tijdens de een-na-laatste ronde uit. Dankzij snel handelen van de piloot en het command center was de boot snel weer onderweg, waardoor het team (vol positieve verbazing) als derde over de finish kwam. Ook tijdens de sprintrace kwam Solar Boat Twente als derde over de finish. 

Al met al is het een heel positief weekend geweest, waarbij Solar Boat Twente als een echt team samen heeft gewerkt. 

Over Solar Boat Twente

Solar Boat Twente is een team van 17 studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion dat dit jaar een nieuwe boot ontwerpt, ontwikkelt en optimaliseert. Alle leden willen zich op een milieubewuste manier ontwikkelen op technisch en persoonlijk vlak. Vier weken geleden ging het zevende team van Solar Boat Twente de uitdaging aan om de zonneboot te optimaliseren. 

Deze solarboat bijeenkomst is niet het enige evenement waar Solar Boat Twente aan deel neemt. In 2024 zal het team ook deelnemen aan de NK zonnebootrace en de Monte Carlo Solar & Energy Boat Challenge in Monaco. Het hoofddoel van dit jaar is om tijdens de race in Monaco een greep te doen op de wereldtitel. Deze race vindt plaats van 1 tot en met 6 juli 2024. 

Het andere doel dat Solar Boat Twente omarmt is het inspireren van de maritieme sector. Deze sector is namelijk verantwoordelijk voor zo’n 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door aan de hele wereld te laten zien dat een groep studenten het varen op zonne-energie efficiënt en rendabel kan maken, hopen zij de maritieme sector te inspireren tot verduurzaming. 

Meer weten? De voortgang van Solar Boat Twente en haar races is te volgen via Instagram, Facebook en LinkedIn of via de website www.solarboattwente.nl

Gerelateerde artikelen

Solar Boat Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie Studentenleven

Solar Boat Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie

25 april 2024
Studententeam uit Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie tijdens de Boat Reveal 2024 Studentenleven

Studententeam uit Twente onthult nieuwe boot op zonne-energie tijdens de Boat Reveal 2024

16 april 2024
Solar Boat Twente presenteert compleet nieuwe boot Studentenleven

Solar Boat Twente presenteert compleet nieuwe boot