Elcin Coraklar.jpg
Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Waar deadlines, tentamens en sociale verplichtingen elkaar opvolgen, is het behouden van focus in een druk studentenleven een uitdaging. Studentredacteur Elçin biedt zes waardevolle gewoontes die je kunnen helpen om optimaal geconcentreerd te blijven in je studieperiode. Ontdek hoe je met eenvoudige aanpassingen aan je dagelijkse routine niet alleen betere cijfers haalt, maar ook werkt aan jouw toekomst.

Focussen in een hectisch studentenleven is niet altijd makkelijk. Vaak heb je de neiging om verschillende taken tegelijkertijd aan te pakken, wat je het gevoel kan geven dat je niet altijd aan alles toekomt. In zo’n situatie is het belangrijk om manieren te vinden om je focus te behouden en prioriteiten te stellen. Met de volgende tips kan je meer focus vinden in je drukke studentenleven. Kijk wat het beste is voor jouw situatie en probeer de tips uit! 

Time-blocking 

Waarschijnlijk ben je gewend om met een to-do lijst te werken. Probeer het volgende: in plaats van een traditionele to do-lijst waarop verschillende vakken door elkaar staan, plan je tijdsblokken per thema in je agenda. Per thema maak je een to do-lijst. Notion is hier een handige app voor. Door tijd te blokken, ga je gefocust aan het werk en kies je ervoor om taken niet door elkaar uit te voeren. Tip: vergeet niet om ook je vrije uren in te plannen! 

Pomodoro-techniek 

Combineer dit met de vorige tip en werk volgens de Pomodoro-techniek: 25 minuten intensief focussen op één taak, gevolgd door 5 minuten pauze. Je zal merken dat de 25 minuten heel snel voorbij zijn. Leg je mobiel weg en sluit de tabbladen en apps waar meldingen binnenkomen. 

Focussen in de ochtend, praktische taken in de middag 

Het is wetenschappelijk bewezen dat we in de ochtend meer focus hebben voor complexere taken, zoals het lezen van een lang artikel of het schrijven van een essay. Praktische taken waar je niet een grote spanningsboog voor nodig hebt, kunnen wachten tot de middag. 

Motiverende YouTube-video’s 

Veel YouTubers leggen hun studiemomenten vast. Ze filmen zichzelf tijdens het studeren en voegen er rustgevende muziek aan toe waardoor je beter kunt focussen. Sommigen maken zelfs gebruik van de Pomodoro-techniek. Door deze video's op de achtergrond af te spelen, kun je je wellicht minder alleen voelen tijdens zo'n lange studiedag. 

Je zal merken dat de 25 minuten heel snel voorbij zijn. Leg je mobiel weg en sluit de tabbladen en apps waar meldingen binnenkomen.

Langetermijndoelen prioriteren  

Om gefocust te blijven op taken en te werken aan betekenisvolle resultaten, geef je prioriteit aan langetermijn doelen. Stel elk semester nieuwe goals op en werk hier gedurende een periode aan. Om je hierop te focussen kan je er ook voor kiezen om een vision board te maken en deze ergens in je huis op te hangen waar je hem dagelijks kunt zien. Nog beter is om doelen concreet te maken. "Ik wil meer boeken lezen" maak je bijvoorbeeld concreet door erbij te zetten dat je elke dag minimaal 50 bladzijden leest.  

Streef niet naar perfectie, streef naar vooruitgang 

Als perfectie jouw streven is, zal je nooit met een goed gevoel een taak afronden. Focus in plaats daarvan op vooruitgang. Perfectie nastreven kan leiden tot onnodige druk en frustratie, omdat het vaak onhaalbaar is. In plaats daarvan is het belangrijk je te richten op voortdurende vooruitgang. Hoe verder je komt, hoe meer je zult leren en groeien, waardoor je taken met een gevoel van voldoening kunt voltooien. Onthoud dat elke stap vooruit een succes is! 

Met deze tips kan je je dagelijkse routine effectiever organiseren en gefocust aan de slag gaan. Neem de tijd om stap voor stap deze tips toe te passen en ontdek wat het beste voor jou werkt! 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Studentenleven

Column: Geghost worden na een sollicitatie, zo voorkom je dat

26 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’