Francine Hofman (Fotografie: Thomas Busschers)
Corporate

'Bij Saxion kreeg ik de ruimte om te ontdekken wat ik zou willen en kunnen’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Toen Francine Hofman ruim vier jaar geleden via LinkedIn de vacature voor HR-adviseur bij Saxion zag, voelde ze “een sprongetje in haar buik,” zoals ze het zelf omschrijft. “Ik kan dat gevoel nog steeds terughalen. De onderwijssector heeft me altijd getrokken, omdat we hier bijdragen aan hoe mensen straks hun plek gaan vinden in de wereld van morgen.” Inmiddels is Francine bij Saxion doorgegroeid naar de functie van teamleider HR-advies. Een stap die ze zorgvuldig zette, zo vertelt ze in dit gesprek.

Het is namelijk best spannend om leiding te gaan geven aan je eigen collega’s. Dierbare collega’s met wie je eerst als HR-adviseur één team vormde. Dat team is er nog steeds, maar jouw positie is veranderd. “Ik dacht: wat als alles anders wordt? Als ik al die leuke collega’s ga verliezen?” mijmert Francine, als ze terugdenkt aan het moment waarop ze besloot die extra stap te zitten. Maar eerst terug naar het begin, want vanuit welke achtergrond kwam ze vier jaar geleden bij onze hogeschool terecht? “Ooit studeerde ik zelf bij Saxion, waarbij ik binnen de opleiding Personeel & Arbeid de specialisatie Psychodiagnostiek deed. Wel met een aanloop trouwens, want ik had er al een opleiding tot Schoonheidsspecialist opzitten. Via een overbruggingsjaar, in de vorm van de propedeuse Toegepaste Psychologie, kwam ik bij de studierichting Psychodiagnostiek terecht. Gaandeweg merkte ik dat ik juist ontzettend graag de HRM-kant op wilde.”

Grotere organisatie

Vanuit haar baan voor een landelijk HR-adviesbureau op het gebied van assessment-methodieken kreeg Francine de kans om bij veel organisaties rond te kijken. “Van het mkb tot gemeentes, van ziekenhuizen tot bij de Politie. En die laatste organisatie sprak me zo aan, dat ik er besloot te solliciteren. Daar kreeg ik de kans binnen het brede HRM-veld werkzaam te zijn. Het was de tijd waarin alle korpsen overgingen naar de landelijke organisatie. Er was genoeg te doen. In die jaren heb ik echt m’n werkzame basis als HRM’er kunnen leggen.” Na ruim zes jaar bij de Politie en twee jaar bij Twente Milieu, zag Francine dat Saxion een HR-adviseur zocht. Die stap paste bij haar verlangen om weer in een grotere organisatie werkzaam te zijn. Ik dacht direct: “Dit moet ik doen. Ik heb geen moment getwijfeld om te solliciteren.”

Ik dacht direct: 'Dit moet ik doen.' Ik heb geen moment getwijfeld om te solliciteren.

Francine Hofman (Fotografie: Thomas Busschers)
Francine Hofman over haar keuze voor Saxion als werkgever

Ambitie

Francine kwam terecht in een erg leuk adviseursteam, zoals ze het zelf omschrijft. Vanuit de centrale HRM-dienst werd ze adviseur voor onder andere de Academie Gezondheidszorg. Had ze het gevoel dat ze kon groeien in haar rol? “Zeker. Vanaf het begin kon ik mijn ambitie uitspreken bij ons managementteam. Ik kreeg de ruimte om te ontdekken wat ik zou willen en kunnen. Op een gegeven moment kreeg ik vanuit een andere Saxion-eenheid de vraag of ik daar misschien een leidinggevende functie wilde vervullen, door teamleider te worden. Er volgde een oriënterend gesprek, maar ik besloot niet te solliciteren. Ik voelde dat mijn hart echt bij HRM ligt. Dus als ik wilde groeien, dan deed ik dat het liefst vanuit de inhoud. Ik wilde me als leidinggevende hard maken voor het beleid en de strategie van HRM. Om zo bij te dragen aan de organisatie. Niet alleen om dat leiderschap. Ik wilde bij m’n vak blijven.”

De verhalen in je hoofd

Na het maken van die eerste keuze, kwam er voor Francine opnieuw een kans voorbij. Door pensionering van haar ‘eigen’ teamleider bij de Dienst HRM ontstond de mogelijkheid om te solliciteren en zelf teamleider te worden. “Eerst zag ik die mogelijkheid niet zitten. Ik was een beetje bang om te falen en dacht: ik zit in zo’n leuk team, wie weet ga ik al die fijne collega’s wel verliezen. Dan wordt het een grote flop en staat iedereen toe te kijken. Dat zijn de verhalen in je hoofd. Ik zeg het maar gewoon eerlijk, maar zo dacht ik erover. Toevallig werd ik op dat moment bij mijn advies-eenheid door dat MT uitgenodigd om als adviseur mee te doen met hun leiderschapstraject. Dat hielp me om in gedachten eens van pet te wisselen. Toen durfde ik mezelf ook de vraag te stellen: waarom zou ik binnen mijn eigen team eigenlijk níet solliciteren? En zo is dat balletje toch gaan rollen.”

Francine Hofman (fotografie: Thomas Busschers)

Francine Hofman: "Ik was een beetje bang om te falen en dacht: ik zit in zo’n leuk team, wie weet ga ik al die fijne collega’s wel verliezen. Dan wordt het een grote flop en staat iedereen toe te kijken. Dat zijn de verhalen in je hoofd. Ik zeg het maar gewoon eerlijk, maar zo dacht ik erover."

Thuisbasis

Maar Francine ging niet over één nacht ijs. Ze wilde alleen solliciteren als ze voldoende draagvlak bij haar naaste collega’s voelde. “Ik koos voor transparantie, heb een aantal collega’s gebeld en gevraagd: wat zou je er van vinden? Daarna deelde ik het in onze weekstart, met het hele team. Ik zei: als je vragen of twijfels hebt, spreek me gewoon aan. Ik ben een gevoelsmens en pik signalen redelijk goed op. Wanneer ik geen draagvlak had gevoeld, had ik nooit op die teamleidersfunctie gesolliciteerd. Dat wilde ik voor mezelf niet, en ook niet voor het team. Maar het voelde alsof ik die stap echt kon zetten en dus ging ik ervoor en mocht ik de rol gaan vervullen.” En hoe gaat het nu, na bij één jaar? “Ik denk dat ik nog groeiende en lerende ben, maar ik merk dat ik in een ervaren MT zit. Dat voelt stevig, als een enorme thuisbasis, waar ik terecht kan met mijn vragen, bijvoorbeeld over hoe ik mijn rol moet pakken. Dat is gewoon heel fijn, omdat ik alle ruimte krijg om te leren.”

De juiste snaren raken

Ze heeft plezier in haar werk, vertelt Francine. “Het is fijn om mee te kunnen denken in het grotere geheel van Saxion als organisatie. Waar willen we als hogeschool naartoe en hoe kunnen wij daar vanuit HRM met ons beleid aan bijdragen? Dat zie je terug in zoveel vraagstukken van deze tijd: hoe sluit je aan op de beleving van de student, wat willen en kunnen we doen om die student aan het eind van de opleiding zo stevig mogelijk neer te zetten in de eerste stappen naar het werkveld? Uiteindelijk ondersteunen wij vanuit HRM het primaire proces bij Saxion: het opleiden van studenten. Op thema’s als cultuur, leiderschap en professionele ontwikkeling willen we de juiste snaren raken en de instrumenten inzetten die onze medewerkers helpen hun werk te doen.”

Trotser zijn

En als het gaat over de werkcultuur bij Saxion? Hoe ervaart Francine die zelf? “Vanuit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat er binnen de Dienst HRM een fijne cultuur heerst. Zeker ook in het team waarin ik ben ‘opgegroeid’ de afgelopen jaren. Daar heb ik ervaren dat je echt vanuit een professionele houding met elkaar kunt discussiëren. Dat je samen nadenkt over de vraag: hoe kunnen we het elke dag een beetje beter doen? We kunnen elkaar ook zeker aanspreken op dingen, vanuit de inhoud en altijd met een positieve insteek. Dat merk ik echt.” En kansen, ziet Francine die ook nog voor Saxion? “Onlangs sprak ik Jan van der Boon, ons nieuwe interim-lid van het College van Bestuur. Hij hield ons een mooie spiegel voor, door te zeggen: ‘Jullie zijn constant aan het kijken wat je beter kunt doen en welke stappen je moet zetten. Dat is heel mooi, die positief-kritische houding, maar kijk ook eens naar hoe het nu gaat, wat je al bereikt hebt. Wees daar ook trots op.’ En ja… dat was eigenlijk wel de spijker op z’n kop. We mogen best wat trotser zijn met elkaar.”

Fotografie: Thomas Busschers

Wil jij verschil maken voor de wereld van morgen?

Kijk bij onze vacatures!
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Tom Puper (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

Tom gooide het roer om en werd docent: ‘Bij Saxion is mijn enthousiasme alleen maar gegroeid’

25 maart 2024
Okke Wensing (fotografie: Thomas Busschers) Corporate

‘Als ik van Saxion naar huis rijd, denk ik: ik heb iets nuttigs gedaan’