Over het Pioneers in HealthCare Innovatiefonds 2024
Corporate

Pioneers in HealthCare bestaat 10 jaar: regionale zorginnovaties krijgen impuls met voucher

Leestijd Minuten

Voor de tiende keer zijn de Pioneers in HealthCare vouchers uitgereikt. PIHC is een samenwerking tussen zorgorganisaties en kennisinstellingen uit Oost-Nederland om onderzoek en innovatie in de medische technologie te stimuleren. Vijf onderzoeksprojecten, waarin Saxion als penvoerder of partner participeert, krijgen ieder 60.000 euro uit het fonds om hun ideeën van nieuwe technologie te vertalen naar de medische praktijk.

Slaap lekker: functionele & circulaire ziekenhuismatrassen

Nederland telt bijna 180.000 robuuste, waterdichte, niet-recyclebare matrassen in de zorgsector. Verpleegkundig specialisten en chirurgen van het MST geven aan dat deze matrassen zeer oncomfortabel zijn voor verzorgers vanwege het slechte microklimaatbeheer over de hele matras (lucht- en vochtdoorlaatbaarheid, temperatuur-, wrijvings- en drukregulatie), maar ook voor patiënten die vaak al binnen een dag doorligwonden krijgen.

Het doel is een ‘categorie2 decubitus-preventief’, functioneel en circulair ziekenhuismatras voor de zorgsector te ontwikkelen en te valoriseren en deze op zorgverleners gerichte technologie uit te breiden naar verschillende ziekenhuizen en verpleeghuizen in Nederland/Europa.

Met een functioneel en circulair matras streven we ernaar om verbeterde comfort, betere slaap en preventie van decubitus te bieden aan zorgverleners, zowel in ziekenhuizen als in de zorgsector.

p.b.agrawal@saxion.nl
Pramod Argawal, penvoerder en projectleider Sustainable & Functional Textiles

Dr. Pramod Agrawal (Saxion), prof. dr. Job van der Palen (MST), Tom Boekhold (De Twentse Zorgcentra), Wilfried Grimberg (Deron BV), dr. Michael Niedhofer (Indorama Ventures GmbH), Ruud Korting (Mattress Recycling Europe), Miriam Blokhuis-Arkes (MST), dr. Roland Beuk (MST), dr. Marieke Haalboom (MST), Jan Mahy (Saxion), Jens Oelerich (Saxion)

Diagnose verbeteren met precisie: röntgen gestuurde magnetische controle bij capsule-endoscopie

De huidige videocapsule endoscopie is de eerste keus bij het opsporen van aandoeningen van de dunne darm. Het nadeel van deze techniek is de ongecontroleerde passage waardoor de afwijkingen onvolledig of onscherp worden afgebeeld en er twijfel blijft bestaan over de ware aard van de afwijking. Deze beperking maakt vaak invasieve endoscopie van de dunne darm noodzakelijk, wat extra risico's voor patiënten met zich meebrengt.

Ons "EDX-MAGIC"-project zorgt voor een revolutie in de gezondheidszorg door gebruik te maken van röntgengeleide magnetische velden om capsules in het lichaam gecontroleerd te verplaatsen. Deze innovatieve aanpak biedt nauwkeurige, capsule gecontroleerde diagnostiek, waardoor invasieve procedures minder vaak hoeven te worden uitgevoerd. Naast nauwkeurigere diagnostiek biedt deze technologie ook mogelijkheden voor gerichte behandeling in de dunne darm. "EDX-MAGIC" belooft de moderne geneeskunde opnieuw te definiëren en veiligere, effectievere en minimaal invasieve gezondheidszorgoplossingen te bieden. Saxion Hogeschool draagt bij aan de expertise op het gebied van mechatronisch ontwerp en systems engineering.

Door het gebruik van nauwkeurig gecontroleerd en gelokaliseerd endoscopie capsule, efficiënt en effectief niet-invasieve diagnostiek gedaan kunnen worden. Dit is een win-win voor patiënten, chirurgen en andere stakeholders in gezondheidzorg. Deze studie legt de basis van deze revolutionaire aanpak.

Abeje Mersha - fotografie Thomas Busschers
Abeje Mersha, lector Unmanned Robotic Systems

Dr. Islam Khalil (UT), dr. Henri Brat (MST), prof. dr. ir. Abeje Mersha (Saxion), prof. dr. ir. Pascal Jonkheijm (UT), dr. Constantinos Goulas (UT), Remco Liefers (UT), dr. Peter Mensink (Erasmusmc), dr. ir. Ard Westerveld (Saxion), dr. ir. Henk Kortier (Saxion)

Freehabilitation - Slimme tools voor facilitering van handrevalidatie geïntegreerd in de thuissituatie

Mensen met handproblemen, zoals bij CVA-patiënten in de chronische fase, ondervinden dagelijkse belemmeringen bij bijvoorbeeld eten, aankleden en schrijven. Huidige fysiotherapie vereist veel motivatie en tijd; momenteel oefenen patiënten thuis maar 15 minuten per dag in plaats van de aanbevolen 30 minuten. Onze hypothese suggereert dat het integreren van handoefeningen in dagelijkse huishoudelijke producten de trainingsduur kan verbeteren.

Samen met vier artsen en zes CVA-patiënten hebben we handrevalidatie-oefeningen geïntegreerd in alledaagse voorwerpen zoals tandenborstels, koffiekopjes, placemats, computermuizen en kookspatels. Dit project verbetert deze hulpmiddelen en evalueert bij een grote groep CVA-patiënten of het gebruik ervan leidt tot meer trainingstijd dan conventionele benaderingen.

Het dagelijks trainen van de handfunctie is voor mensen met handproblemen niet vanzelfsprekend en vraagt tijd en motivatie. In dit project integreren we de aanbevolen training in alledaagse voorwerpen zodat zij (ongemerkt) blijven werken aan hun herstel.

Marjolein den Ouden portret
Marjolein den Ouden, lector Health, Technology & Care

Dr. ir. Juliet Haarman (UT), dr. Armağan Karahanoğlu (UT), dr. ir. Kostas Nizamis (UT), dr. Christina Jaschinski (Saxion), dr. Merlijn Smits (Saxion), dr. Marjolein den Ouden (Saxion), dr. Gerdienke Prange-Lasonder (RRD), drs. Jose Broeks (zgt), prof. dr. ir. Geke Ludden (UT), dr. Dennis Reidsma (UT)

Een nieuwe hoes voor de bestaande kruik ter voorkoming van brandwonden bij pasgeborenen

Pasgeborenen hebben in de eerste weken na de geboorte moeite met op temperatuur blijven en kunnen daardoor onderkoeld raken.

Hypothermie kan voor pasgeborenen nadelige gevolgen hebben. Daarom worden zij op temperatuur gebracht en gehouden met kruiken. Voor het gebruik van deze kruiken bestaan verschillende protocollen, waaronder het ’kind erin, kruik eruit’ beleid en het ’kruik bij kind in bed’ beleid. Echter, kan dit gebruik tot hypothermie dan wel brandwonden leiden. Dit onderzoek richt zich op het ontwerpen van een veilige, effectieve en makkelijk toepasbare hoes voor de bestaande kruik ter voorkoming van hypothermie en brandwonden.

De eerste dagen in het leven van een baby zijn al stressvol genoeg voor kind en ouders, met de ontwikkeling van dit PIHC-project willen wij bijdragen om deze eerste levensfase voor een baby veiliger te maken. Hiervoor gaan wij een kruikhoes uit thermoregulerend functioneel textiel ontwikkelen. Wij kijken uit naar de samenwerking!

Carlos Kuhlmann portret.jpg
Carlos Kuhlman, associate lector Functional Textiles

Drs. Monique Gorissen (DZ), prof. dr. ir. Ruud Verdaasdonk (UT), dr. Kim Kamphorst (DZ), dr. Carlos Kuhlmann (Saxion), dr. Paul Gröneveld (Saxion), dr. Boony Thio (MST)

Continue glucose meting (CGM) op de Intensive Care

Zowel hyperglycemie (te hoge bloedsuiker) als hypoglycemie (te lage bloedsuiker) bij intensive care (IC) patiënten is sterk geassocieerd met verhoogde morbiditeit en mortaliteit. Het nauwkeurig en tijdig meten van glucose in deze populatie is dan ook van cruciaal belang. Continue glucose meting (CGM) lijkt hiervoor veelbelovend maar wordt nog niet gebruikt op de IC omdat nog onvoldoende bekend is over de betrouwbaarheid van deze meting in de IC-populatie. Het doel van deze pilot is te onderzoeken (1) wat de discrepantie is tussen de CGM en point-of-care-metingen bij patiënten op de IC, en (2) of dit voor alle patiëntengroepen/karakteristieken hetzelfde is.

Door de integratie van continue glucose meters (CGM) in de IC-zorg, kunnen we heel veel nu gemaakte kosten besparen. Deze studie is een eerste stap om dit mogelijk te maken.

Martin Bennink, lector Applied Nanotechnology

Dr. Kim Kamphorst (DZ), dr. Bert Beishuizen (MST), dr. Mattijs Out (MST), dr. Hans Krabbe (MST), dr. Huub van den Oever (DZ), Arriette Kruisdijk-Gerritsen (DZ), dr. Bart Grady (ZGT), dr. Aurel Ymeti (Saxion), prof. dr. ir. Martin Bennink (Saxion)

Over het Pioneers in HealthCare Innovatiefonds

Met dit innovatiefonds stimuleren Saxion, de Universiteit Twente, MST, Deventer Ziekenhuis en ZGT de duurzame samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. Nadruk ligt op de toepassing van nieuwe technologie in de zorg, die leidt tot patiëntvriendelijkere en betere zorg. In totaal zijn er dit jaar tien projecten die een voucher hebben toegekend gekregen, waarvan er vijf zijn waar Saxion bij betrokken is.

Lees ook het persbericht: Pioneers in HealthCare Innovatiefonds: 10 jaar regionale zorginnovaties, 10 nieuwe vouchers

Fotografie: Jaimy Leemburg Fotografie

Gerelateerde artikelen

dave_foto_UToday.png Persbericht

Prof. Dave Blank adviseur onderzoek Saxion

06 juni 2018
aranxa-esteve-130749-unsplash.jpg Corporate

Saxion op grootste Kennisfestival van Nederland

29 mei 2018
Deelnemers van de 1st international conference and progress workshop on “Organs-on-Chip opening novel avenues in drug discovery and personalized medicine" Onderzoek

Van kloppende harten tot ademende longen tijdens Organs-on-Chip event