Deelnemers van de 1st international conference and progress workshop on “Organs-on-Chip opening novel avenues in drug discovery and personalized medicine"
Onderzoek

Van kloppende harten tot ademende longen tijdens Organs-on-Chip event

Leestijd Minuten

Afgelopen donderdag vond in Enschede de eerste internationale conferentie en workshop “Organs-on-Chip opening novel avenues in drug discovery and personalized medicine” plaats. Gedurende dit dagvullende event zijn de 60 deelnemers geïnformeerd over de voortgang van het RAAK-MKB project “Heart-on-a-Chip”, waarin Saxion sinds een jaar samenwerkt met een aantal hightech MKB bedrijven.

Daarnaast hebben een aantal vooraanstaande sprekers, zowel van bedrijven als ook het academische onderzoek in dit veld, hun laatste resultaten met betrekking tot de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd. Tijdens de workshop in de middag hebben Duitse en Nederlandse MKB bedrijven korte pitches gegeven. 

Dit evenement is door lectoraat NanoBio georganiseerd in samenwerking met het Duitse ZIM network “Lab-on-a-Chip Technologien”. Beiden zijn partner in het recent gestarte ZIM internationalisatie initiatief, dat is opgezet vanuit het Ministerie van Economische Zaken van de Duitse federale overheid. 

Organen-op-chip

Organen-op-chip vormen een belangrijke innovatie voor het onderzoek aan de biologie van de mens, en maakt sinds kort zijn intrede in de biomedische en farmaceutische industrie. Deze “organs-on-chips” zijn veelbelovend om de farmaceutische drug discovery industrie revolutionair te veranderen. Ze kunnen in potentie het aantal dierproeven voor het testen van geneesmiddelen significant verminderen door het gebruik van – veel betere – modellen van humane organen.

Duitse Centrale Innovatie Programma (“ZIM”) voor MKBs

ZIM (“Zentrales Innovationsprogramm Mittelstand”) is een subsidieprogramma voor Duitse MKB bedrijven die nieuwe of significant verbeterde producten, processen of technische diensten willen ontwikkelen. Publieke en private non-profit organisaties in onderzoek en technologie, kunnen als samenwerkingspartner van een MKB, ook subsidie ontvangen.

Het Ministerie van Economische Zaken en Energie van de Duitse federale overheid heeft een pilot project van twee jaar gelanceerd om de internationalisatie van ZIM netwerken te ondersteunen. Dit internationaal ZIM initiatief brengt het netwerk van het door SIA gefinancierde RAAK-MKB project “Heart-on-a-Chip” en het Duitse ZIM netwerk “Lab-on-a-Chip Technologien” samen. Kortom, dit initiatief creëert een nieuwe netwerk structuur en opent nieuwe mogelijkheden voor internationale samenwerkingen en subsidies! 

Gerelateerde artikelen

mithu-saif-N5SkybSQijA-unsplash.jpg Organisatie

Consortium ontvangt bijna 1 miljoen euro subsidie voor ontwikkeling testmethode voor MEMS-chips

23 oktober 2020
Martin Bennink Onderzoek

'Wij halen het lab naar de plaats delict'

13 oktober 2020
Chemisch Technologie-alumnus Bo wint KNCV Gouden Spatel Studentenleven

Chemisch Technologie-alumnus Bo wint KNCV Gouden Spatel