Money management: slim sparen tijdens je studie doe je zo (deel 3)
Studentenleven

Money management: slim sparen tijdens je studie doe je zo (deel 3)

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Tijdens je studie geef je veel geld uit en is het sparen van geld het laatste waar je aan kunt denken. Je vindt het misschien niet noodzakelijk of je houdt er niet voldoende geld voor over. In dit artikel geeft studentredacteur Elçin je een aantal tips om sparen tijdens je studie makkelijk te maken.

Sparen kan soms onmogelijk lijken als je studeert. Dat begrijp ik natuurlijk volledig. Naast de kosten voor je studie komen er ook nog maandelijkse lasten bij. En dat kan bij elkaar opgeteld een grote uitgave zijn.

Toch biedt sparen voordelen. Wil je geld sparen als student maar weet niet hoe je hiermee moet beginnen? Lees dan verder.

Maak een overzicht van je inkomen en uitgaven

Een goed begin is om eerst een overzicht te hebben van je financiën. Je kunt een Excel document maken of gebruik maken van apps die een overzicht maken van je financiën (met bijvoorbeeld behulp van je bankrekening). Er zijn verschillende apps die het mogelijk maken om je financiële situatie in te zien.  

Nadat je een overzicht hebt gemaakt kun je kijken of er categorieën zijn waar je op kunt besparen. Misschien kun je een paar abonnementen opzeggen die je niet tot nauwelijks gebruikt of kun je een vast budget bepalen voor je huishouden en persoonlijke uitgaven. 

10% van je inkomen sparen 

Hoeveel je per maand kunt sparen is afhankelijk van je financiële situatie. Het Nibud adviseert om minimaal 10% van je inkomen opzij te leggen voor het sparen. Tien procent is een mooie vuistregel, maar belangrijker dan dat is om realistisch te blijven. De hoogte van de buffer kan voor iedereen anders zijn. Kijk goed naar je persoonlijke situatie en bepaal aan de hand daarvan een bedrag (of percentage).  

Spaardoelen maken 

Nu je (ongeveer) weet hoeveel geld je wil sparen, is het belangrijk om specifieke spaardoelen te bepalen waar je voor kunt sparen. Spaardoelen kunnen zijn: vakanties en reizen, studie, nieuwe telefoon, kleding en hobby’s. Vergeet niet om ook een noodbuffer aan te maken. Dit is misschien wel het belangrijkste spaardoel.  

Het voordeel van meerdere spaardoelen hebben kan ervoor zorgen dat sparen motiverend wordt. Je hebt een concreet spaardoel voor ogen en hier zal je dan meer je best voor doen om het waar te maken.  

Automatisch sparen 

Je kunt er ook voor kiezen om automatisch sparen in te stellen. Op deze manier worden bedragen automatisch naar je spaarrekening overgemaakt. Je kunt zelf kiezen wanneer dit is; dus op welke datum je automatisch geld overmaakt. Tip: stel een X aantal lage spaarbedragen in. Als je dit willekeurig van je rekening laat afschrijven, lijkt het alsof het normale uitgaven zijn, zoals voor een lunch of koffie. Zo valt het niet op dat de bedragen van je rekening verdwijnen en spaar je bijna moeiteloos. Alle beetjes helpen!

Spaarpotje op je kamer voor kleingeld 

Ben jij een iemand die altijd veel losgeld heeft? Zet dan een spaarpot in je kamer om te sparen. Na een paar maanden zal je verbaasd zijn over hoeveel geld je hebt gespaard met wat kleingeld.  

Beleggen in plaats van sparen? 

Als je weet hoe het met je financiële situatie zit en je kennis hebt van manieren van beleggen, kun je er ook voor kiezen om een standaard bedrag per maand te investeren in beleggingen. Bekijk de voor- en nadelen van beleggen en let er wel op dat je in het begin start met een klein bedrag en een laag risico. Verdiep je hier vooral zelf in.  

Geen geld over? 

Misschien denk je bij jezelf: ‘Ik heb helemaal geen geld over einde van de maand’. Dat kan!

Met deze reeks money management artikelen help ik je daar graag bij. Lees dus ook:

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)