Money management: bespaartips voor studenten (deel 1)
Studentenleven

Money management: bespaartips voor studenten (deel 1)

Elçin Çoraklar
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Het studentenleven is niet altijd even makkelijk als het op geld aankomt. Studiekosten en de kosten voor je kamer kunnen ervoor zorgen dat je een beetje zal moeten besparen op je uitgaves. Hoe je dat doet vertelt Studentredacteur Elçin in deze driedelige reeks over money management.

Bespaartips zijn niet alleen handig voor studenten, maar voor iedereen. Door op de centen te letten kun je het dure (studenten)leven draaglijker maken. Heb je geen idee hoe je geld kunt besparen, maar wil je toch wat uitproberen om te kijken of het verandering gaat brengen in jouw budgettering? Lees dan de volgende 10 bespaartips! 

Kook niet voor één keer 

Voor één persoon koken is vaak duurder dan voor 2 of 3 personen koken. De eerste bespaartip is dan ook: kook voor meerdere dagen of eet met meerdere mensen. Bijvoorbeeld met je huisgenoten. Je kunt er ook voor kiezen om de zondag te besteden aan je wekelijkse meal prepping. Door je eten vooraf voor te bereiden en in de diepvries te bewaren, kun je flink bezuinigen! 

Koop verse groente van de markt 

Of bij goedkope buitenlandse winkeltjes. Een gouden tip is om aan het einde van de dag naar de markt te gaan, want dan wordt de groente en fruit vaak voor de helft verkocht omdat ze ervan af willen. 

Plan je week 

Maak een planning voor de hele week. Bedenk je ontbijt, lunch en avondeten en doe aan de hand daarvan maximaal één of twee keer per week boodschappen.  

Kom maar door met die aanbiedingen 

Kijk eerst in de folders en baseer je weekmaaltijden aan de hand van de acties. De Reclamefolder app is een aanrader om gemakkelijk door te bladeren en naar de beste aanbiedingen te zoeken. Op deze manier kun je goedkoop boodschappen doen! 

Zo goed als nieuw 

Wanneer je dure aankopen moet doen kan het zijn dat je al heel snel online zoekt. Een nieuwe telefoon, wasmachine of een ander dure uitgave is niet altijd leuk. Kijk dus eerst eens rond op Marktplaats voor een nieuwe telefoon, of ga eens rondneuzen op Vinted voor nieuwe kleren. Vaak worden hier items verkocht die zo goed als nieuw zijn! En je kunt hier natuurlijk op filteren.

Goedkoop uit eten 

Wat is er leuker dan zo nu en dan uit eten te gaan? Maak gebruik van aanbiedingen bij een site als Groupon of Vakantieveilingen. Hiermee kun je vaak goedkoper uit eten bij je favoriete restaurants. 

Gratis festivals bezoeken  

Festivaltickets zijn behoorlijk duur. Wat vind je ervan als je gratis een festival kunt bezoeken? Download de I’m in app en win gratis festivaltickets in grote steden. Je kunt in de app ook zien waar gratis festivals worden georganiseerd. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen! 

Gratis of goedkoop sporten 

Je kunt er voor kiezen om thuis te sporten, bijvoorbeeld met behulp van YouTube. Koop een sportmat en kies op YouTube uit honderden verschillende work-outs. Van yoga tot aan full body work-outs. Als je toch een sportschool fan bent, is een andere optie om te sporten via een studentensportverenging. De contributie is dan vaak veel lager! 

Verkoop samenvattingen 

Ben jij een student die hele goede samenvattingen maakt? Stuur je weleens je samenvattingen door aan klasgenoten? Verkoop ze eens voor een klein bedrag via Stuvia, bijvoorbeeld. Tip: vraag aan de mensen die je samenvatting hebben gekocht voor een review, op die manier verbeter je je samenvattingen en zul je uiteindelijk meer samenvattingen verkopen.  

Betaal contant 

Heb je geen overzicht meer over wat je uitgeeft? Laat je pinpas dan zo veel mogelijk thuis en betaal contant. Bepaal een wekelijks budget voor jezelf en pin dat bedrag. Wanneer je contant betaalt zal je merken dat je bewuster wordt van je uitgaves.  

Ben je klaar om te beginnen met besparen?! 

Met deze bespaartips zul je merken dat je gemakkelijk geld kan besparen. Let af en toe op deze tips. Dat scheelt je een heleboel! Waar wacht je nog op? 

In de volgende artikelen uit deze reeks lees je over...

Elçin Çoraklar

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

HalloweenSaxion.jpg Studentenleven

Dit zijn de leukste Halloween-events in Apeldoorn, Deventer en Enschede

28 oktober 2022
Money management: slim sparen tijdens je studie doe je zo (deel 3) Studentenleven

Money management: slim sparen tijdens je studie doe je zo (deel 3)

07 oktober 2022
Money management: 5 fijne budget apps (deel 2) Studentenleven

Money management: 5 fijne budget apps (deel 2)