Plannen kun je leren: in 5 stappen naar meer structuur in je leven
Studentenleven

Plannen kun je leren: in 5 stappen naar meer structuur in je leven

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Plannen is het begin van effectief werken. Maar toch is het voor heel veel studenten lastig om te plannen. Vooral bij projecten die allemaal tegelijk aandacht nodig hebben. Heb je ook het gevoel dat je nergens aan toe komt en moeite hebt met plannen en organiseren? Lees dan dit artikel van studentredacteur Elçin om te ontdekken hoe je beter kunt plannen. Want plannen kun je leren!

Bepaal welke tool je gaat gebruiken voor het plannen 

Wil je je agenda bijhouden in je telefoon? Of wil je toch voor een papieren agenda. In dit blog kun je kijken wat voor jou het beste werkt. Wanneer je hebt besloten welke tool je gaat gebruiken voor het plannen, is het ook belangrijk dat je effectief gebruik maakt van de gekozen tool. Voor je telefoon kun je bijvoorbeeld op zoek naar de beste apps en voor een papieren agenda kun je kiezen uit talloze soorten agenda’s. 

Plan alles, maar dan ook echt alles 

Het klinkt misschien stom, maar door alles in te plannen heb je een beter overzicht over je leven en zullen privé, werk en school dingen niet door elkaar lopen. Plan daarom ook je vrije tijd in. Wil je maandagavond lekker niks doen, zet het in je agenda zodat je niet iets inplant tijdens je me-time. Ga je dinsdagavond sporten? Zet óók dat netjes in je agenda.  

Werk met kleurcodes 

Deze tip is wetenschappelijk bewezen. Deel privé, werk en school op in kleurtjes. Niet om het vrolijker te maken, maar om helderheid in je hoofd te bewaren en het overzichtelijker te maken. Door de categorieën in kleurtjes op te delen heb je ook meer inzicht over hoeveel tijd je kwijt bent per categorie. Kleuren helpen je brein sneller informatie te verwerken en ze stimuleren je brein om aan de slag te gaan.  

Houdt rekening met marges tijdens het plannen 

Soms kan het voorkomen dat je een volle dagen hebt waardoor je tussendoor geen tijd hebt. Het kan ook voorkomen dat dingen uitlopen waardoor je door de strakke planning geen speling hebt tussen je afspraken. Zorg daarom dat er genoeg ruimte vrij is tussen de afspraken. Op deze manier bespaar je jezelf stress als iets uitloopt en heb je, indien nodig, ruimte voor spoedgevallen.  

Grace Beverley’s to do table 

Door voor elke dag to do-lijstjes te maken kun je gemakkelijker taken afronden. Maar het is belangrijk om voor je to do-lijstjes ook een mate van volgorde bij te houden. De Grace Beverley to do table is een handige tool om je to do-lijst te onderverdelen. Hier maak je drie categorieën. Categorie één is voor de snelle taken die vijf minuten of minder zullen kosten. Het tweede categorie is voor de projecten die langer dan een half uur zullen duren. De derde categorie is voor grote taken die weer onderverdeeld moeten worden in subcategorieën.  

Bonus: Het Eisenhower schema 

Het Eisenhower schema is weer een andere manier om op een handige manier prioriteiten te bepalen. Ten eerste bepaal je de urgentie van de taken. Daarna kijk je of de taak belangrijk is of of het een weekje kan wachten, bijvoorbeeld. Als je taken hebt die belangrijk en ook urgent zijn zet je ze bovenaan je lijstje. Belangrijk maar niet urgent komt daarna. Als laatste categoriseer je niet belangrijk maar wel urgent en niet belangrijk en niet urgent. Daar kom je op terug zodra je de eerste en tweede categorie afgerond hebt.  

Kijk wat het beste werkt voor jou en maak aan de hand daarvan keuzes voor het onderverdelen van je to do-lijsten. Tip: je kunt ook beide schema’s gebruiken en ze dan onderverdelen in urgentie! 

Lees ook: Tips voor je studie: realistische doelen opstellen doe je zo

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)