FAQ opleiding tot Verpleegkundige (hbo-v)

De opleiding hbo Verpleegkunde deeltijd (hbo-v) duurt, wanneer je in het reguliere tempo studeert, 4 jaar. Voor MBO-verpleegkundigen die BIG-geregistreerd zijn is het mogelijk om de opleiding in 3 jaar te doen. 

Vrijstellingen worden alleen gegeven voor studieresultaten die behaald zijn in het hoger onderwijs (hbo of wo). Heb je eerder hbo- of wo-opleiding afgerond dan krijg je de vrije keuze ruimte (30 EC) vrijgesteld, dan kun je de opleiding in 3,5 jaar afronden. Mocht je in het verleden een zorggerelateerde- of welzijnsopleiding hebben gevolgd op hbo of wo- niveau of een bepaalde specialisatie hebben afgerond dan wordt er individueel gekeken of je nog in aanmerking komt voor andere vrijstellingen. Dit wordt bepaald door de examencommissie.

Je vraagt deze vrijstellingen aan nadat je met je opleiding bent gestart, direct in de eerste lesweek is dit mogelijk. In een studieadvies op maat gesprek kan je alvast een indicatie krijgen van de eventuele vrijstellingen. Vraag hier je studieadvies op maat gesprek aan.

Een Studieadvies op maat gesprek is een persoonlijk gesprek met een studiecoach. Tijdens het gesprek kijk je samen of de studie bij jou past en wat je nog moet doen om te kunnen starten. Je kunt al je vragen stellen over de inhoud van de opleiding, toelatingseisen en de relevante praktijkomgeving. Daarnaast kan jij hier vragen stellen over de opleiding.

Je kunt de opleiding versnellen door meer dan drie modulen per kwartiel te volgen (3 modulen is de standaard) of, als je werk of privésituatie daarom vragen, je tempo naar beneden aanpassen door minder dan 3 modulen te doen. Als je wil versnellen kun je dit leerwegonafhankelijk (LWO) doen. Dit betekent dat je de module zelfstandig doorloopt, zonder dat je de lessen volgt. Alle lesbijeenkomsten staan uitgewerkt en klaar in onze  digitale leeromgeving blackboard. Wanneer je zelf af veel kennis beschikt over datgene waar de module over gaat, kan het een goed idee zijn om die module leerwegonafhankelijk te doorlopen en zelfstandig de toets te maken/in te leveren.

Er wordt meerdere keren per jaar een open avond georganiseerd. Kijk hier voor de meest actuele data.

Voor de start van de opleiding heb je een relevante praktijkomgeving nodig, om de beroepsproducten voor de modulen te kunnen maken. Op deze manier pas je de theorie direct toe in de praktijk en kun je vraagstukken uit je eigen praktijkomgeving inbrengen bij de modulen die je volgt. Bijna alle modulen hebben als toets een beroepsproduct. Vaak kan je eigen werkomgeving( je huidige baan) dienen als relevante praktijkomgeving. Het is niet een eis dat het om een betaalde werksituatie moet gaan, ook vrijwilligerswerk kan geschikt zijn als relevante praktijkomgeving voor een aantal modulen

Het is wel belangrijk dat je praktijkomgeving zorggerelateerd is. Je kunt denken aan:

  • Instellingen voor ouderenzorg (hebben bijna altijd vrijwilligers nodig);
  • Geestelijke gezondheidszorg;
  • Instellingen als het Leger des Heils of een zorgboerderij;
  • Maatjesprojecten in de zorg;
  • Hospice;
  • Vluchtelingenwerk Nederland;
  • Gevangeniswezen;

Als duaal-student moet je een werkplek hebben die voldoet aan de eisen van het Saxion en waar je minimaal 20 uur werkzaam moet zijn. Hiervoor tekenen jij, de organisatie  en de hogeschool een onderwijsarbeidsovereenkomst. Deze kan je hier vinden.

Als deeltijdstudent moet je minimaal 8 uur werkzaam zijn binnen een zorggerelateerde organisatie, dit mag ook op basis van een vrijwilligerscontract. De organisatie tekent wel een verklaring relevante praktijkomgeving, deze kan je hier vinden.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een relevante praktijkomgeving, we kunnen je daarbij wel adviseren. Vraag dan een studieadvies op maat gesprek aan.