Relevante Praktijkomgeving

Relevante Praktijkomgeving

Om te kunnen starten met een groot deel van de deeltijdopleidingen bij Saxion, heb je een relevante praktijkomgeving (RPO) nodig. Dit is een organisatie in het werkveld van je opleiding waar je de beroepsproducten voor de opleiding op hbo-niveau kunt opstellen.

Waar moet een relevante praktijkomgeving aan voldoen?

  • Een baan bij een werkgever die jou de gelegenheid biedt om te werken aan de opdrachten en toetsen op hbo-niveau ten behoeve van jouw opleiding.
  • Een baan waarbij jouw collega's minimaal hbo werk- en denkniveau hebben. Zodat je hen kunt consulteren op onderwerpen/thema's die relevant zijn voor je opleiding en het beroepenveld waarvoor je wordt opgeleid.
  • Vrijwilligerswerk bij een voor de opleiding relevante organisatie, die jou de gelegenheid biedt om te werken aan de opdrachten op hbo-niveau.

Hoe vind je een relevante praktijkomgeving?

Je huidige baan als RPO

Heb jij al een baan en ben jij op zoek naar een relevante praktijkomgeving? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en vraag jouw werkgever of jij daar aan jouw opdrachten en beroepsproducten mag werken. Daarnaast kun jij ook jouw collega’s ‘gebruiken’ als relevante praktijkomgeving. Deze moeten wel minimaal hbo-werk- en denkniveau bezitten en te consulteren zijn op onderwerpen/ thema’s die relevant zijn voor jouw studie.

Je huidige baan als relevante praktijkomgeving gebruiken is zo’n gek idee nog niet. Een groot voordeel is dat jij het bedrijf  en je collega’s al kent en daardoor makkelijker aan informatie kunt komen die jij kunt gebruiken voor jouw opdrachten.

rpo-4.jpeg

Een RPO vinden zonder baan

Ook als je nog geen baan hebt, maar wel wilt starten met een deeltijdopleiding, heb je een relevante praktijkomgeving nodig. Dit maakt het vinden van zo’n omgeving een stukje lastiger, maar geen stress! Wij geven je enkele tips.

Denk goed na of er bij jou in de buurt bedrijven zijn waar jij graag wilt werken. Kijk op de website of er vacatures zijn die aansluiten bij jouw opleiding. Zijn die er, neem dan contact op met het bedrijf en leg uit dat jij een relevante praktijkomgeving zoekt om te kunnen starten met jouw deeltijdstudie. Stel voor om te beginnen als trainee, je stapt op een lager niveau in en groeit tijdens jouw opleiding naar het niveau van de functie waarvoor je wordt opgeleid.

rpo-3.jpeg

Gebruik je eigen netwerk

Wil je liever niet bij jouw eigen werkgever jouw opdrachten uitvoeren of vind je het lastig om een geschikt bedrijf te vinden? Maak dan gebruik van je eigen netwerk. Jouw familie, vrienden en kennissen kunnen je vast in contact brengen met verschillende bedrijven. Het is altijd handig om iemand te hebben die jou kan helpen.

rpo-2.jpeg

Hulp nodig? 

De Saxion Parttime School kan jou ook helpen met het vinden van een relevante praktijkomgeving. Hiervoor werken we samen met partners die bemiddelen in vacatures en traineeships bij organisaties in verschillende sectoren.

Meer informatie over de Saxion Parttime School
rpo-1.jpeg

Omscholen en een relevante praktijkomgeving, hoe zit dat?

Heb je al een baan maar wil jij je laten omscholen? Ook dan heb jij een relevante praktijkomgeving nodig. Soms kan dit binnen je huidige werkomgeving en soms is dit niet mogelijk. Dan moet je op zoek naar een andere oplossing.

Maak hiervoor wel duidelijke afspraken met jouw werkgever want die kan jou wellicht ook verder helpen. Vraag of je bijvoorbeeld  één of twee dagen bij een andere organisatie op vrijwillige basis ervaring mag opdoen.

RPO

Is mijn gevonden relevante praktijkomgeving voldoende relevant?

Als je een relevante praktijkomgeving gevonden hebt wil je natuurlijk weten of deze relevant genoeg is voor jouw studie. Of als je er nog geen gevonden hebt, hoe je dan alsnog de opdrachten voor jouw opleiding kunt doen. Daarover krijg je advies tijdens het ‘Studieadvies op maat’. In dit persoonlijke gesprek over je studie, bespreken we o.a. je studiekeuze en de omstandigheden voor het goed kunnen volgen en afronden van je studie. 

Studenten deeltijd

Zeker weten of de studie en RPO bij je past? Vraag een Studieadvies op maat aan!

Aanvragen gesprek

Onderwijsovereenkomst

Voordat je met je opleiding begint, stellen we vervolgens samen met jou een onderwijsovereenkomst op, waarin je relevante praktijkomgeving wordt vastgelegd. Mocht je die omgeving op dat moment nog niet hebben, dan bespreken we tussentijdse oplossingen met je.

RPO onderwijsovereenkomst.jpg
Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan

Ontdek alles over studeren in deeltijd

Meer informatie

Heb je nog vragen?

Is je vraag nog niet beantwoord na het lezen van deze pagina? Je kunt voor meer informatie over een Relevante Praktijkomgeving contact opnemen met een van de accountmanagers:

Karin-Louwers.jpg

Karin Louwers

Business Developer Bouw & Technische Bedrijfskunde

06 - 2001 0528
Marga Ligtenberg.jpg

Marga Ligtenberg

Business Developer Gezondheid & Welzijn

06 - 8323 5929
Esther

Esther van Hoorn - Meinders

Business Developer IT, Gezondheid & Welzijn

06 – 3164 3695
Ruby

Ruby Overbeeke

Business Developer Gezondheid & Welzijn, Overheid & Techniek

06 – 3031 0383