Relevante Praktijkomgeving

Relevante Praktijkomgeving

Om te kunnen starten met een groot deel van de deeltijdopleidingen bij Saxion, heb je een relevante praktijkomgeving (RPO) nodig. Dit is een werkomgeving waarin jij kunt werken aan opdrachten en beroepsproducten die jij voor jouw studie moet doen.

Mogelijkheden relevante praktijkomgeving

  • Een baan waarin werken en leren op Hbo-niveau mogelijk is.
  • Een werkgever die jou de gelegenheid biedt om te werken aan de opdrachten op Hbo-niveau
  • Vrijwilligerswerk bij een voor de opleiding relevante organisatie, die jou gelegenheid biedt om te werken aan de opdrachten op Hbo-niveau.
  • Een bedrijf waarmee je duidelijke afspraken hebt gemaakt om je opdrachten en toetsen ten behoeve van je opleiding te kunnen maken.
  • Collega's met minimaal Hbo werk en- en denkniveau, die je kunt consulteren op onderwerpen/thema's die relevant zijn voor je opleiding en het beroepenveld waarvoor je wordt opgeleid.

Hoe vind je een relevante praktijkomgeving?

 

Heb jij al een baan en ben jij op zoek naar een relevante praktijkomgeving? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en vraag jouw werkgever of jij daar aan jouw opdrachten en beroepsproducten mag werken. Een groot voordeel is dat jij het bedrijf al kent en daardoor makkelijker aan informatie kunt komen die jij kunt gebruiken voor jouw opdrachten.

Daarnaast kun jij ook jouw collega’s ‘gebruiken’ als relevante praktijkomgeving. Deze moeten wel minimaal hbo-werk- en denkniveau bezitten en te consulteren zijn op onderwerpen/ thema’s die relevant zijn voor jouw studie. Jouw eigen werkgever gebruiken als relevante praktijkomgeving is dus eigenlijk zo’n gek idee nog niet. En het maakt het maken van opdrachten ook een stukje minder spannend, want je blijft in je eigen bekende omgeving!

Ook als je nog geen baan hebt, maar wel wilt starten met een deeltijdopleiding, heb je een relevante praktijkomgeving nodig. Dit maakt het vinden van zo’n omgeving een stukje lastiger, maar geen stress! Wij geven je enkele tips.

Denk goed na of er bij jou in de buurt bedrijven zijn waar jij graag zou willen werken. Kijk op de website of er vacatures zijn die aansluiten bij jouw opleiding. Mochten die er zijn, neem dan contact op met het bedrijf en leg uit dat jij een relevante praktijkomgeving zoekt om te kunnen starten met jouw deeltijdstudie. Je kunt voorstellen om te beginnen als trainee, zo stap je op een lager niveau in en groei je gedurende jouw opleiding langzaam toe naar het niveau van de functie waartoe jij wordt opgeleid.

Wil jij liever niet bij je eigen werkgever jouw opdrachten uitvoeren of vind jij het spannend om uit jezelf bedrijven te benaderen? Gebruik dan je netwerk bij het vinden van een relevante praktijkomgeving. Jouw familie, vrienden en kennissen kunnen je in contact brengen met diverse bedrijven. Het is altijd handig om een kruiwagen te hebben die jou kan helpen. 

Saxion kan jou ook helpen met het vinden van een relevante praktijkervaring. De Saxion Parttime School werkt samen met verschillende partners die jou kunnen helpen met het vinden van een relevante praktijkervaring. Dit zijn bedrijven die bemiddelen in vacatures en traineeships bij diverse organisaties in de verschillende sectoren. 

Omscholen en een relevante praktijkomgeving, hoe zit dat?

Heb je op dit moment al een baan, maar wil jij je laten omscholen? Ook dan heb jij een relevante praktijkomgeving nodig. Soms kan dit binnen je huidige werkomgeving zijn, maar het kan ook zijn dat dit niet mogelijk is. Dan moet je op zoek naar een andere oplossing. Maak hiervoor wel duidelijke afspraken met jouw werkgever, want die kan jou wellicht ook verder helpen. Een mogelijkheid kan zijn om één of twee dagen bij een andere organisatie op vrijwillige basis ervaring op te doen.

RPO

Is mijn gevonden relevante praktijkomgeving voldoende relevant?

Als je een relevante praktijkomgeving gevonden hebt wil je natuurlijk weten of deze relevant genoeg is voor jouw studie. Of als je er nog geen gevonden hebt, hoe je dan alsnog de opdrachten voor jouw opleiding kunt doen. Daarover krijg je advies tijdens het ‘ Studieadvies op maat’. In dit persoonlijke gesprek over je studie, bespreken we o.a. je studiekeuze en de omstandigheden voor het goed kunnen volgen en afronden van je studie. 

Vraag een Studieadvies op maat aan

aanvragen

Onderwijsovereenkomst

Voordat je met je opleiding begint, stellen we vervolgens samen met jou een onderwijsovereenkomst op, waarin je relevante praktijkomgeving wordt vastgelegd. Mocht je die omgeving op dat moment nog niet hebben, dan bespreken we tussentijdse oplossingen met je.

RPO onderwijsovereenkomst.jpg

Bezoek onze open avond!

Kom op 15 of 16 juni naar onze (online) open avond deeltijd. Tijdens deze avonden kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd en kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan

Meer weten over studeren in deeltijd?

Klik hier

Contact

Je kunt voor meer informatie ook contact opnemen met de accountmanagers:

Karin-Louwers.jpg

Karin Louwers

Account- en Relatiemanager Techniek

06 - 2001 0528
Eline van Bleijswijk

Eline Bleijswijk

Account- en Relatiemanager Economie

06 - 1050 2540
Marga Ligtenberg.jpg

Marga Ligtenberg

Account- en Relatiemanager Gezondheid & Welzijn

06 - 8323 5929