Onderwijs & Opleiden3.jpg
Deeltijd

Ontwerpgroep Montessori Didactiek

Deze scholing is in de vorm van maatwerk. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op. In de ontwerpgroep Montessori didactiek ga je aan de slag met het ontwerpen van je eigen onderwijs. Samen met anderen montessorileraren en onder begeleiding van een montessori expert maak je werk van het verbeteren van je eigen didactische vaardigheden. Daar profiteer jij niet alleen van, maar ook de kinderen uit je groep en de school. In vijf bijeenkomsten van twee uur wisselen we kennis en vaardigheden uit over vernieuwende didactiek. Ontwikkel je je in lessen voor je eigen groep, bouw of school, probeer je uit en stel je bij. Het doel van de ontwerpgroep Montessori didactiek is om je lessen te verbeteren door zelf onderwijs te ontwerpen.

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

Inschrijven voor deze cursus is momenteel niet mogelijk. Nieuwe data volgen.

 • Type

  Cursus

 • Start in

  Anders

 • Vakgebied

  Onderwijs & Opleiden

 • Duur

  6 maanden

 • Prijs

  Variabel

 • Plaats

  Externe locatie

Wat kun je straks?

Van leraren op school wordt steeds meer gevraagd dat zij in hun onderwijs ‘evidence informed’ handelen.  Dat vraagt kennis en vaardigheden die gebaseerd zijn op wetenschappelijke gronden. Hedendaagse didactische principes die als effectief beschouwd worden zijn vaak ook heel goed toepasbaar in het montessorionderwijs, maar vragen wel om aanpassingen. Daarnaast legt elke school zijn eigen accenten als het gaat om het leren van kinderen. In de ontwerpgroep Montessori didactiek gaan we aan de slag met deze twee elementen: hoe passen we een onderbouwde didactiek toe die passend is bij mijn school?

De ontwerpgroep Montessori didactiek richt zich op leraren die zelf hun onderwijs willen vormgeven en die werk willen maken van een didactische aanpak die past bij de montessoristijl. Het maakt niet uit of je in de onderbouw, middenbouw of bovenbouw werkt. Of je aan de slag wilt met rekenen, taal, lezen of begrijpend lezen. Samen bestuderen we literatuur, ontwerpen we lessen, wisselen we ideeën en werkwijzen uit en evalueren we ons eigen leerproces. Want samen brengen we onze lessen tot een hoger plan!

Inhoud

Vijf bijeenkomsten van twee uur, online. Indien mogelijk en afhankelijk van waar de deelnemers vandaan komen, kunnen we fysiek bij elkaar komen op een montessorischool. De inhoud van de bijeenkomsten wordt mede vormgegeven door de input van de deelnemers. In de eerste bijeenkomst zullen we de verschillende onderwerpen en didactische concepten verkennen. In de bijeenkomsten die volgen zullen we onderwijs ontwerpen, uitproberen, bijstellen en evalueren. Tussen de bijeenkomsten door ben je ook bezig met het ontwerpen van je lessen en het lezen van literatuur. Tijdens de bijeenkomsten krijg je inspiratie, input en feedback op je lesontwerpen. Zo kun je na de bijeenkomst meteen weer verder. De bijeenkomsten worden geleid door Jaap de Brouwer, montessorispecialist en onderzoeker bij het lectoraat Vernieuwingsonderwijs.

Programma

Onder het kopje Inhoud staat het inhoudelijke programma van deze ontwerpgroep.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

De training wordt als maatwerktraject aangeboden, waarbij rekening wordt gehouden met specifieke wensen. De data en locatie worden in overleg vastgesteld.

Wil je gebruik maken van termijnbetaling? 

Termijnbetaling is over het algemeen mogelijk indien het cursusbedrag hoger is dan € 1.000. Hieraan zijn € 24 administratiekosten verbonden. Nadat je aanmelding is goedgekeurd ontvang je van ons een factuur met het verzoek om je cursusbedrag te betalen. Je kunt op dat moment zelf aangeven of je in termijnen wilt betalen of dat je het gehele bedrag in één keer betaalt. 

Toelating en aanmelden

Toelating

De ontwerpgroep Montessori didactiek richt zich op montessori-leerkrachten die zelf hun onderwijs willen vormgeven en die werk willen maken van een didactische aanpak die past bij de montessoristijl. Het maakt niet uit of je in de onderbouw, middenbouw of bovenbouw werkt. Of je aan de slag wilt met rekenen, taal, lezen of begrijpend lezen.

Aanmelden

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met:
Jaap de Brouwer, docent Transfer
T: 06 - 23125387
E: j.debrouwer@saxion.nl

Voor algemene informatie kun je contact opnemen met:
Bernadette Rijpma, projectcoördinatie Transfer
T: 06 - 57189853
E: b.c.m.rijpma@saxion.nl