Praktijk- en teammanagement Zorg en Welzijn

Praktijk- en Teammanagement Zorg en Welzijn

Leer managementvaardigheden voor de gezondheidszorg van morgen. Ben jij manager in een huisartsen- of gezondheidspraktijk, instelling of ziekenhuis? De leergang Praktijk- en Teammanagement Zorg en Welzijn is speciaal voor jou ontwikkeld. Je gaat aan de slag met up-to-date theorie, vaardigheden en competenties die je nodig hebt voor gezonde praktijkvoering en teambegeleiding. Je werkt zowel aan je persoonlijke- als aan je professionele ontwikkeling op strategisch en operationeel management niveau. Tijdens deze opleiding management in de zorg kun je rekenen op begeleiding van vakdocenten, coaches en professionals uit het veld. En vergeet de input van je mede-cursisten niet!

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

Inschrijven voor deze cursus is momenteel niet mogelijk. Nieuwe data volgen.

 • Type

  Leergang

 • Start

  Voorjaar 2025

 • Studiebelasting

  (reguliere route) 392 uren

 • Vakgebied

  Medisch & Paramedisch

 • Duur

  12 maanden

 • Prijs

  € 5.750,00

 • Plaats

  Enschede

 • Lesdagen

  Donderdag om de week (09.15 - 16.15 uur)

Wat kun je straks?

 • Je kunt efficiënt en effectief vanuit persoonlijk leiderschap anticiperen op de huidige veranderingen in het domein van zorg en welzijn. Daarbij staat de eigen regie van de cliënt/patiënt en het systeem centraal.
 • Je hebt een organisatorische en integrale blik en kunt sturing geven aan een team- of eerstelijnsvoorziening. Daarbij heb je oog voor multidisciplinaire samenwerking, duurzame oog en innovatie.
 • Je kunt het zelforganiserend vermogen van teams stimuleren en begeleiden, en medewerkers coachen zodat zij hun kwaliteiten goed kunnen benutten.

Management opleiding Zorg en Welzijn: meer essentiële vaardigheden

Na deze managementopleiding Zorg en Welzijn op hbo-niveau heb je niet alleen kennis van de nieuwste theorie en het thema positieve gezondheid;je hebt ook essentiële praktische vaardigheden opgedaan. Zo kun je na de opleiding ervoor zorgen dat er een goede taak- en rolverdeling is binnen het team. Je kunt effectief en doelgericht de werkzaamheden en verantwoordelijkheden organiseren. Op die manier behaalt het team de gewenste resultaten, met kwaliteit van zorg als uitgangspunt.

Inhoud

De leergang wordt verzorgd door docenten met ruime ervaring in zowel de gezondheidszorg als management in de eerste- en tweedelijnszorg. Verder worden werkvelddeskundigen ingezet als gastdocenten.

In alle modules is aandacht voor gesprekstechnieken, vaardigheidstrainingen gelinkt aan de onderwerpen van de module, conflicthantering, onderhandelen en besluitvorming. Ook het voorbereiden van vergaderingen, opstellen van de agenda en het deelnemen aan vergaderingen worden behandeld.

De leergang is opgebouwd in drie hoofdthema’s met elk verschillende onderwerpen en modules:

Thema 1. Persoonlijk leiderschap

Onderwerp: Individuele professionalisering
- Module: Persoonlijke effectiviteit en competentieontwikkeling
- Module: Persoonlijk leiderschap (DISC)

Onderwerp: Coaching/Communicatie
- Module: Gesprekstechnieken en -vaardigheden

Thema 2. Operationeel management

Onderwerp: Zorgmanagement
- Module: Procesmanagement en kwaliteit
- Module: Projectmanagement
- Module: Sturing en zelforganisatie

Onderwerp: Financial management
- Module: Financial administration (Businessplanning & Control: financiën, subsidies wmo, admin)

Onderwerp: HRM
- Module: Personeelsmanagement (HRM en personeelsbeleid, duurzame inzetbaarheid)

Thema 3. Strategisch management

Onderwerp: Marketing
- Module: Marktwerking in de zorg (marktwerking in de wereld van de Wmo en (de 8 bakens van) Welzijn Nieuwe Stijl

Onderwerp: Veranderprocessen
- Module: Verandermanagement (eigen organisatie, visie, missie, strategisch man, beleidsplan)

Onderwerp: Innovatie
- Module: Maatschappij en contextontwikkeling

Afstuderen

Daarnaast word je begeleid in je afstudeeropdracht die je op je eigen werkplek uitvoert.

Programma

De managementopleiding Zorg en Welzijn wordt verzorgd door docenten met ruime ervaring in zowel de gezondheidszorg als management in de eerste- en tweedelijnszorg. Verder worden werkvelddeskundigen ingezet als gastdocenten.

In alle modules is aandacht voor gesprekstechnieken, vaardigheidstrainingen in conflicthantering, onderhandelen en besluitvorming. Het voorbereiden van vergaderingen, opstellen van de agenda en het deelnemen aan vergaderingen worden behandeld.

De leergang bestaat uit negen modules, verdeeld over 20 lesdagen van 6 uur (exclusief pauze van een half uur). Daarnaast wordt uitgegaan van een gemiddelde tijdsinvestering van zes voorbereidingsuren en zes uren voor de praktijkopdrachten per lesdag (inclusief afstuderen en presenteren). De totale studiebelasting komt uit op 392 uur. Daarnaast word je begeleid in je afstudeeropdracht die je invult op je eigen werkplek.

Afronding

Afronding/ beoordeling

Tijdens de leergang werk je aan een relevante afstudeeropdracht op je eigenwerkplek die bestaat uit alle facetten van praktijk- en teammanagement. Je rondt de leergang af met een verslag en een presentatie die je geeft voor docenten, je eigen opdrachtgever en eventuele collega’s uit jouw organisatie. Daarnaast is per thema (3) een opdracht die beoordeeld wordt en maak je een reflectie over je leerdoelen.

Tijdens een assessment aan het eind van de leergang toon je alle opgedane kennis en ervaring.

Diplomering

Je ontvangt een Saxion-diploma ‘Praktijk- en Teammanagement Zorg en Welzijn’ wanneer je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de tussenopdrachten en de eindopdracht met minimaal een voldoende hebt afgesloten.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

De leergang start (bij voldoende aanmeldingen) in het voorjaar van 2025 bij Saxion in Enschede.

De lessen worden op de donderdag om de week gepland van 9.15 – 16.15 uur.

Kosten

De kosten voor deze leergang bedragen € 5.750,00*. Dit bedrag is inclusief digitale leerondersteuning, studiemateriaal en studiebegeleiding, maar exclusief boeken (circa € 200).

*Prijs onder voorbehoud van wijzigingen.

Wil je gebruik maken van termijnbetaling? 

Termijnbetaling is over het algemeen mogelijk indien het cursusbedrag hoger is dan € 1.000. Hieraan zijn € 24 administratiekosten verbonden. Nadat je aanmelding is goedgekeurd ontvang je van ons een factuur met het verzoek om je cursusbedrag te betalen. Je kunt op dat moment zelf aangeven of je in termijnen wilt betalen of dat je het gehele bedrag in één keer betaalt. 

Toelating en aanmelden

Toelating

De opleiding management in de zorg is bestemd voor deelnemers met een hbo werk- en denkniveau die een functie van manager binnen eerste- of tweedelijnszorg ambiëren. In verband met het praktijkgericht werken is het belangrijk dat je een op de functie gerichte werkplek hebt.

Jouw profiel
Je bent toelaatbaar voor de leergang als je:

 • in bezit bent van een afgeronde hbo-opleiding in de gezondheidszorg, personeelswerk of een daaraan verwante opleiding. Bezit je geen hbo-diploma, dan kan een positieve assessmentrapportage, gericht op de hbo-competenties, na een intakegesprek ook toegang verlenen tot de opleiding.
 • in dienst bent van een organisatie, of werkt in de eerste lijn als zelfstandig ondernemer in de gezondheidszorg of de welzijnssector of je bent praktijkmanager van een praktijk. Denk hierbij aan: POH, apotheken, fysiotherapie, sociale wijkteams, thuiszorg, ergo- en logopedie of centra voor jeugd en gezin. Je werkt het liefst al in een relevante (leidinggevende) functie. Het is noodzakelijk dat je in je (huidige) werkomgeving de opdrachten voor de leergang kunt en mag uitvoeren.

Aanmelden

Zodra de startdatum bekend is, kun je je aanmelden via de knop rechtsboven op deze pagina Je ontvangt binnen één werkweek een bevestiging.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Wieske van Dijk
w.g.vandijk@saxion.nl
06 - 1060 5407