Techniek & ICT.jpg
Deeltijd

Toepassen van duurzame energiesystemen

Lang na de dood van Topsy de circusolifant [x], Nikolay Tesla en Edison [y], is de strijd tussen gelijkstroom (DC) en wisselstroom (AC) volop opgebloeid. Met behulp van elektronische omzetters, is het mogelijk om op een efficiënte manier DC naar DC of DC naar AC om te zetten. Maar wat is vermogenselektronicatechnologie nu precies? En hoe pas je deze technologie toe in een wereld van decentrale energieopwekking? Tijdens deze module bestudeer je decentrale energieopwekking met zonnepanelen en opslag, aan de hand van een onderzoeksscenario van het lectoraat 'duurzame energie’. Ook verdiep je je in de principes van DC-DC om de spanning omlaag (step-down) en omhoog (step-up) te transformeren op component niveau. Je verkent deze principes door het maken van berekeningen en simulaties met LT-spice.

Meld je nu aan

Selecteer je startdatum en plaats naar keuze en kies 'aanmelden'.

  • Type

    Module

  • Start

    November

  • Vakgebied

    Techniek & ICT

  • Duur

    9 weken

  • Prijs

    € 825,00

  • Plaats

    Enschede

  • Lesdagen

    Enschede (maandag)

Ben je er klaar voor?

Voordat jij start met de module is het belangrijk dat je aan de (aanvullende) toelatingseisen voldoet, zoals een relevante praktijkomgeving.

Check hier de toelatingseisen

Wat kun je straks?

  • Je analyseert volgens een gestructureerde aanpak de decentrale opwekking van energie op wijk en huis niveau.
  • Je stelt specificaties op voor de energieopslag en energie-uitwisseling met het AC-grid en voert een marktverkenning uit naar zonnepanelen, omzetters (mono- en bi-directioneel) en opslagsystemen (op wijk en/of huis niveau)
  • Je adviseert over het toe te passen DC grid concept.
  • Je onderzoekt en analyseert volgens een gestructureerde aanpak de werking van boost en buck converters en de werking van Solar DC-DC systeem (topologie verkenning).
  • Je geeft de beperkingen van je simulaties aan in zowel het adviesrapport en topologie verkenning.
  • Je geeft de resultaten gestructureerd weer in het rapport.

Hierdoor toon je aan dat je de leeruitkomst behaald hebt: “De ELT-professional onderzoekt de topologie van DC-DC omzetters met simulaties, adviseert over decentrale energieopwekking (smart grids), onderbouwt dit advies en stelt specificaties over deelsystemen, voert een marktverkenning op basis van de specificaties uit en verantwoordt de gemaakte keuzes.”.

Wat is modulair onderwijs bij Saxion?

Deze module is een onderdeel van het deeltijdonderwijs. In 9 of 18 weken rond je een module af waarna je als student studiepunten en als cursist een certificaat ontvangt. Die certificaten zijn inwisselbaar voor studiepunten bij inschrijving voor een deeltijd bachelor- of Associate degree-opleiding bij Saxion Parttime School.

Meer over modulair onderwijs

Inhoud

Deze module kent acht bijeenkomsten en consult. We starten met een introductie van de thematiek, de op te leveren producten en de planning. Voorafgaand aan de bijeenkomsten bestudeer je onder meer literatuur, kennisclips en artikelen, werk je aan de (portfolio)opdrachten en krijg en geef je feedback via de digitale leeromgeving. Je bespreekt tijdens de bijeenkomsten de opdrachten, vergelijkt de uitkomsten met medestudenten en krijgt en geeft feedback. De docent geeft verdiepende uitleg over de onderwerpen en je kunt de docent vragen stellen over de onderliggende theorie.

5 Deeltijd studenten op bankje voor Hoofdlocatie Enschede

Benieuwd hoe het is om in deeltijd te studeren?

Lees de ervaringen van onze studenten

Afronding

Je wordt individueel beoordeeld op een innovatie van een laagspanningsgrid en de toepassing van vermogenselectronica op een solar DC-DC-converter. Na het met goed gevolg behalen van de toets ontvang je als student 5 EC en als cursist een hbo-certificaat.

Praktische informatie

Lesdagen en locaties

De module wordt verzorgd door Saxion Parttime School. Als je de module volgt in Enschede, dan zijn de bijeenkomsten op de maandag. Als je de module volgt in Deventer, dan zijn de bijeenkomsten op dinsdag. Elke bijeenkomst is 90 minuten. De groep bestaat uit maximaal 28 deelnemers.

Kosten

Bij de genoemde kosten voor deze module zijn alle bijeenkomsten en twee toetskansen inbegrepen. Mocht je de module niet in één keer behalen, dan kun je in het opvolgende kwartiel deelnemen aan een herkansingsmogelijkheid voor de toets. De kosten voor aanschaf van literatuur zijn niet bij de module-prijs inbegrepen.

Heb je aanvullende vragen over kosten? Neem dan gerust contact met ons op via: 088 - 019 9160 of parttimeschool@saxion.nl.

Toelating en aanmelden

Toelating

Deze module is op hbo-niveau. We gaan ervanuit dat je bij de start van deze module beschikt over kennis en vaardigheden op gebied van elektrotechnische basiskennis en kennis van het gebruik van een simulatieomgeving zoals LT-spice. Deze heb je nodig om het beroepsproduct en de toets goed te kunnen maken. Een relevante praktijkomgeving op hbo-niveau is essentieel voor het afronden van de module. Die omgeving kan je eigen baan of (vrijwilligers)werk zijn. Mocht je niet werkzaam zijn in een voor deze module relevante omgeving, dan moet je afspraken maken met een bedrijf of instelling die kan dienen als jouw relevante praktijkomgeving. Nadere informatie hierover kun je opvragen bij Saxion Parttime School of je studiecoach.

Aanmelden

Om je aan te melden als cursist voor deze module, klik je op de aanmeldbutton. Om de module te volgen als student, bijvoorbeeld als onderdeel van je Vrije Keuzeruimte, doorloop je de procedure die bij de Vrije Keuzeruimte van Saxion Parttime School vermeld wordt. Bespreek je mogelijke deelname met je studiecoach.

Deze module is onderdeel van deze opleidingen