Student zwaait lachend

Online open dag: Bestuurskunde / Overheidsmanagement

Wil jij alles weten over de Saxion-opleiding Bestuurskunde / Overheidsmanagement? Kijk dan gerust rond en laat je inspireren! Check de video’s waarin studenten en docenten je volledig bijpraten over de ins en outs van deze opleiding. Of kijk de opname terug die tijdens de online open dagen zijn gemaakt waarin onze studenten en docenten live vragen beantwoordden!

Doe je mee aan de online open dagen van 29 tot 31 oktober?

Nu aanmelden!

Livestream terugkijken?

Bekijk de opname van de antwoorden die tijdens de online open dagen door docenten en studenten werden gegeven!

Video's: studeren bij Saxion

Veelgestelde vragen over Bestuurskunde / Overheidsmanagement

In het eerste jaar geldt dat we 20 tot 22 lesuren per week aanbieden. Daarnaast ben je bezig met het uitwerken van opdrachten, het voorbereiden van lessen en leren voor toetsen. In totaal verwachten we dat je gemiddeld 40 uur aan je studie besteedt. Saxion heeft als regel dat iedere student één dag in de week niet geroosterd wordt, zodat je dat tijdig kan doorgeven bij een eventuele werkgever. Dat betekent wel dat je die uren in de avonden of weekenden moet compenseren.

Een uniek aspect van de opleiding Bestuurskunde is het StadsLab. Hier werken studenten twee dagen per week in groepjes aan een opdracht voor een externe opdrachtgever. Deze opdrachten mag je zelf kiezen, waardoor je ook echt kunt verdiepen in onderwerpen die jij interessant vindt. Hierdoor leren studenten meer over de actuele vraagstukken, vergroten ze hun netwerk en leren ze samen te werken met studenten van verschillende opleidingen. Uit ervaring blijkt dat studenten ook beter gemotiveerd zijn voor opdrachten vanuit het werkveld dan voor opdrachten van docenten.

De opleiding Bestuurskunde heeft ervoor gekozen de propedeuse deels samen uit te voeren met de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. De reden is dat in het werkveld veel samengewerkt wordt tussen bestuurskundigen en ruimtelijke ontwikkelaars. Denk hierbij aan vraagstukken die gaan over klimaat, leefbaarheid en de inrichting van onze steden. Ook in de hoofdfase wordt regelmatig samengewerkt met studenten van andere opleidingen (zoals Integrale Veiligheidskunde of Sociaal Juridische Dienstverlening). Het is namelijk belangrijk dat je als bestuurskundige vanuit verschillende perspectieven naar een maatschappelijk vraagstuk leert kijken.

Bij de inschrijving in studielink moet je een keus maken, maar het eerste jaar van de opleidingen wordt grotendeels gezamenlijk aangeboden. In de eerste 30 weken van het programma maak je kennis met het onderwijs en opdrachten uit de praktijk, waardoor je een beter beeld krijgt van de overeenkomsten en de verschillen tussen Bestuurskunde en de studieroutes van Ruimtelijke Ontwikkeling. Bij het vak studieloopbaanoriëntatie ga je op zoek naar je kwaliteiten en motieven om een goed gemotiveerde keus te kunnen maken. In de laatste periode van 10 weken volg je dan met studenten die voor dezelfde richting gekozen hebben al een aantal vakken specifiek voor die studieroute.

Een groot deel van onze studenten komt terecht bij de overheid of de zogenaamde semi-overheid, zoals gemeenten, provincie, ministeries, politie, woningbouwcorporaties. Vaak is dat in de functie van beleidsmedewerker, beleidsadviseur of projectleider. Een ander deel komt terecht bij bedrijven of adviesbureaus. Onze studenten vinden over het algemeen snel een baan. Bestuurskundigen zijn breed inzetbaar, omdat ze vanuit verschillende perspectieven naar een vraagstuk kunnen kijken en ze goed kunnen samenwerken.

Studenten in overleg

Door een gezamenlijk eerste jaar met Ruimtelijke Ontwikkeling en Planologie en Stedenbouwkundig Ontwerpen leer je meer dan alleen Bestuurskunde.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.