Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Bestuurskunde / Overheidsmanagement

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Bestuurskunde / Overheidsmanagement. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Online en op locatie: hoe werkt het?

Open dagen bezoeken doe je in twee stappen:

Stap 1. Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen. Dit doe je tijdens de online open dagen. Stel hier al jouw vragen aan onze docenten en studenten. 

Stap 2. Kom sfeerproeven tijdens de open dagen op locatie. Hier vind je hier algemene informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden
Studenten Sociaal Juridische Dienstverlening in overleg

Door een gezamenlijk eerste jaar met Ruimtelijke Ontwikkeling en Planologie en Stedenbouwkundig Ontwerpen leer je meer dan alleen Bestuurskunde.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Veelgestelde vragen over Bestuurskunde / Overheidsmanagement

De opleiding Bestuurskunde heeft ervoor gekozen de propedeuse deels samen uit te voeren met de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. De reden is dat in het werkveld veel samengewerkt wordt tussen bestuurskundigen en ruimtelijke ontwikkelaars. Denk hierbij aan vraagstukken die gaan over klimaat, leefbaarheid en de inrichting van onze steden. Ook in de hoofdfase wordt regelmatig samengewerkt met studenten van andere opleidingen (zoals Integrale Veiligheidskunde of Sociaal Juridische Dienstverlening). Het is namelijk belangrijk dat je als bestuurskundige vanuit verschillende perspectieven naar een maatschappelijk vraagstuk leert kijken.

In het eerste jaar geldt dat we 20 tot 22 lesuren per week aanbieden. Daarnaast ben je bezig met het uitwerken van opdrachten, het voorbereiden van lessen en leren voor toetsen. In totaal verwachten we dat je gemiddeld 40 uur aan je studie besteedt. Saxion heeft als regel dat iedere student één dag in de week niet geroosterd wordt, zodat je dat tijdig kan doorgeven bij een eventuele werkgever. Dat betekent wel dat je die uren in de avonden of weekenden moet compenseren.

Een uniek aspect van de opleiding Bestuurskunde is het StadsLab. Hier werken studenten twee dagen per week in groepjes aan een opdracht voor een externe opdrachtgever. Deze opdrachten mag je zelf kiezen, waardoor je ook echt kunt verdiepen in onderwerpen die jij interessant vindt. Hierdoor leren studenten meer over de actuele vraagstukken, vergroten ze hun netwerk en leren ze samen te werken met studenten van verschillende opleidingen. Uit ervaring blijkt dat studenten ook beter gemotiveerd zijn voor opdrachten vanuit het werkveld dan voor opdrachten van docenten.

Bij de inschrijving in studielink moet je een keus maken, maar het eerste jaar van de opleidingen wordt grotendeels gezamenlijk aangeboden. In de eerste 30 weken van het programma maak je kennis met het onderwijs en opdrachten uit de praktijk, waardoor je een beter beeld krijgt van de overeenkomsten en de verschillen tussen Bestuurskunde en de studieroutes van Ruimtelijke Ontwikkeling. Bij het vak studieloopbaanoriëntatie ga je op zoek naar je kwaliteiten en motieven om een goed gemotiveerde keus te kunnen maken. In de laatste periode van 10 weken volg je dan met studenten die voor dezelfde richting gekozen hebben al een aantal vakken specifiek voor die studieroute.

Een groot deel van onze studenten komt terecht bij de overheid of de zogenaamde semi-overheid, zoals gemeenten, provincie, ministeries, politie, woningbouwcorporaties. Vaak is dat in de functie van beleidsmedewerker, beleidsadviseur of projectleider. Een ander deel komt terecht bij bedrijven of adviesbureaus. Onze studenten vinden over het algemeen snel een baan. Bestuurskundigen zijn breed inzetbaar, omdat ze vanuit verschillende perspectieven naar een vraagstuk kunnen kijken en ze goed kunnen samenwerken.

studieverenigingen 1.Jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.