Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Civiele Techniek

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Civiele Techniek. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Hoe werkt het?

Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen, stel al jouw vragen aan onze docenten en studenten en kom sfeerproeven tijdens de open dagen.

Je vindt hier alle informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden
civiele techniek studeren saxion

De geleerde theorie breng ik gelijk in de praktijk.

Lees de ervaring Alle ervaringen

Veelgestelde vragen over Civiele Techniek

Je kan met Wiskunde A Civiele Techniek studeren. Bij de intake wordt dan wel gekeken naar hoe hoog je cijfers zijn van Wiskunde A en natuurkunde. Als je gedurende je middelbare school moeite hebt gehad met deze vakken, is het advies om deze vakken bij te spijkeren of een andere studie te kiezen.

Wij krijgen van studenten terug dat de studie niet moeilijk is, als je je houdt aan de adviezen om bijvoorbeeld in de lessen aanwezig te zijn en de opdrachten te maken. Je bent dus 40 uur per week bezig met de studie. Civiele Techniek is een technische studie waarin de vakken wiskunde B en natuurkunde veel gedoceerd worden. Hoe moeilijk jij deze studie gaat ervaren, is dus grotendeels afhankelijk van hoe goed jij was in deze vakken op de havo, vwo of het mbo. Daarnaast is het belangrijk dat je het leuk vindt, zodat je gemotiveerd bent tijdens je studie.

Civiele Techniek wordt op veel hogescholen in Nederland aangeboden. De vakken die worden aangeboden op de verschillende hogescholen zijn in grote lijnen hetzelfde. Civiele Techniek op Saxion profileert zich vooral door de breedte in de specialisaties. Je krijgt in de eerste jaren van de opleiding eerst een breed vakkenpakket over waterbouwkunde, verkeer en wegen, watermanagement en constructies. In het derde en vierde jaar heb je meer mogelijkheid om te studeren richting jouw persoonlijke interesses door middel van de minor, een stage en het afstuderen.

Wat wij vaak van studenten terugkrijgen, is dat ze de persoonlijke aandacht en de laagdrempeligheid van onze opleiding heel erg waarderen. Wij hebben elk jaar een relatief kleine klas van 40 tot 50 studenten, waarbij elke student een docent aangewezen krijgt die je gedurende de opleiding persoonlijk begeleidt. Studenten mogen ten alle tijden langskomen bij de docentenkamer voor vragen.

Het aantal dames in de Civiele Techniek varieert heel erg per land. Wist je dat in Portugal 70% van de werknemers in de civiele techniek uit dames bestaat? Hier in Nederland ligt die verhouding anders en zijn er meer mannen werkzaam in de civiele techniek: 25% is vrouw. Het aantal dames dat zich aanmeldt voor de opleiding varieert elk jaar. Wij zien heel graag binnen de opleiding dat het aantal dames toeneemt.

Civiele techniek houdt zich bezig met alle openbare infrastructuur, zoals tunnels, rivieren, snelwegen, bruggen, aquaducten, sluizen en dammen. Tegenwoordig zijn civielen veel bezig met grote klimaatvraagstukken, zoals de zeespiegelstijging, extremere buien (overstromingen), maar ook droogte en duurzaam ontwerpen. Civielen zijn dus continue bezig om Nederland draaiende te houden. Ook zijn civielen ingenieurs veel bezig met internationale projecten, omdat veel civiele vraagstukken zich in het buitenland bevinden (denk aan overstromingen, watertekorten, metrotunnels in grote steden). Tenslotte is Nederland een van de beste in het vak civiele techniek.

Bouwkunde richt zich meer op gebouwconstructies en alles wat daarbij komt kijken, zoals kozijnen, isolatiematerialen en luchtstromingen. Hoe gebouwen ontworpen worden, zijn civielen minder mee bezig. Toch zijn vaak wel civielen betrokken bij de bouw van grote gebouwen, wegens hun technische en rekenkundige specialisme. De opleiding Bouwkunde is meer bezig met ontwerpen en heeft veel minder wiskunde en natuurkunde dan de opleiding Civiele Techniek. Zo leer je bij Civiele Techniek bijvoorbeeld de krachtenleer van vloeistoffen (vloeistofmechanica). Bouwkunde is weer sterker in het tekenen of 3D-modelleren in BIM.

studieverenigingen 1.Jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.