Lars over de overgang van mbo naar Social Work

“Ik ben 22 jaar en ik zit nu in het tweede jaar van Social Work. Mijn vooropleiding is mbo - Onderwijsassistent. Na een tussenjaar in het buitenland heb ik voor Social Work gekozen. Ik wil heel graag mensen met een achterstand begeleiden in het vinden van werk.

Niet kijken naar hun beperking, maar juist naar wat ze goed kunnen. Eerst wil ik zelf als begeleider aan de slag gaan en daarna wil ik de stap maken naar teamleider.

Welke leervorm werkt voor jou?
Ik ben iemand die vanuit de praktijk leert en ik moest echt ontdekken hoe ik hier op het hbo vanuit de theorie kan leren. Mijn studiebegeleider hielp me daarbij. In het eerste jaar liet hij ons allerlei manieren van leren uitproberen. Zo ontdekte ik dat ik aantekeningen het beste met pen en papier kan maken. Door het op te schrijven neem ik de stof veel beter op dan wanneer ik typ.

Maak het echt jouw opleiding
Wat ik jammer vind is dat we het eerste jaar maar 100 uur praktijkleren hebben. Voor een mbo’er is dat best weinig. Zelf vond ik wat meer praktische uitdaging door lid te worden van de opleidingscommissie van Social Work. Als onderwijsassistent heb ik ideeën over hoe de opleiding in elkaar zou moeten zitten. En in de commissie kan ik daar dan lekker over sparren met andere studenten en docenten. Ik merk dat de directeur en het management ook echt geïnteresseerd zijn in wat wij belangrijk vinden.

Mijn tip voor nieuwe studenten: maak het jouw eigen opleiding. Kijk naar wat je kan, naar wat je wil en zoek de mogelijkheden daarvoor op. Wist je dat je bijvoorbeeld ook via Saxion naar het buitenland kan? Dat is ontzettend leerzaam en leuk!”

Mijn tip voor nieuwe studenten: maak het jouw eigen opleiding.

Lars, student Social Work
Lars, student Social Work