Jouw toekomst

Als toegepast psycholoog kun je bij veel organisaties aan de slag. Bijvoorbeeld als begeleider in de jeugdzorg. Of als gedragsdeskundige in het onderwijs of bij de politie. Ook het bedrijfsleven biedt tal van mogelijkheden. Denk aan trainer bij een loopbaanadviesbureau of het starten van je eigen coachpraktijk.

Beroepen voor toegepast psychologen

De opleiding Toegepaste Psychologie biedt jou veel carrièrekansen. Wat kun je gaan doen en bij wat voor organisaties kun jij gaan werken? We noemden al wat voorbeelden, maar de volgende voorbeelden geven je een nog beter beeld!

Je adviseert en ondersteunt jongeren en ouders die bij het centrum binnenlopen voor vragen over gezondheid en opvoeden, bijvoorbeeld over overgewicht of gameverslaving.  

 

Je helpt kinderen die moeite hebben met leren, bijvoorbeeld omdat ze ADHD of dyslexie hebben. En je geeft voorlichting aan ouders.

Je neemt testen af bij mensen die solliciteren naar een baan en beoordeelt hun houding en gedrag. Zo help je te beoordelen of mensen geschikt zijn voor die functie.

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten help jij het bedrijf met onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid en/of behoefte in de markt en het bevorderen van de verkoop.

Vanuit je eigen bureau begeleid je mensen die kampen met spanningen en vermoeidheid en geef je ze advies over bewegen, gezond eten, ontspannen en goed slapen.

Registratie tot GGZ-agoog; Als GGZ-agoog ondersteun je bijv. mensen met een psychiatrische aandoening of een verslaving. Wil jij je bij het Registerplein laten registreren als GGZ-agoog? De TP-opleiding kent een route die hiertoe leidt. Wel moet je dan na afronding van je bachelor Toegepaste Psychologie een praktijkmodule van vijf maanden volgen, waarbij je werkzaam bent in een relevante praktijkomgeving. Daarna kun je je laten registeren. 

 

Registratie tot Psychodiagnostisch werker; Als psychodiagnostisch werker doe je onderzoek, bijv. bij mensen met gedrags- of ontwikkelingsproblemen. De TP-opleiding biedt de mogelijkheid tot registratie als psychodiagnostisch werker na afronding van je bachelor Toegepaste Psychologie. Je kunt je dan laten registreren als psychodiagnostisch werker bij het Registerplein, een kwaliteitsregister voor sociale beroepen.

Bij welke organisaties kun je werken?

Je werkt bijvoorbeeld in een algemeen ziekenhuis of een psychiatrische instelling, bij een regionale instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg (RIAGG) of in een gezondheidscentrum. Verder kun je terecht in de gehandicaptenzorg, jeugdzorg, verslavingszorg, bij een schooladviesdienst, gevangenis of wetenschappelijk instituut.
Daarnaast zijn toegepast psychologen werkzaam in onderwijsinstellingen, bij trainingsbureaus en organisaties die apps of software ontwikkelen, gemeenten, politie en justitie, op universiteiten, in het bedrijfsleven of bij loopbaan- en organisatieadviesbureaus.

Toegepaste psychologie hbo Saxion

Baankans

De werkgelegenheid voor toegepaste psychologen groeit.

Toegepaste Psychologie 77%
Social Work 69%
Human Resource Management 87%

Bron: Studie in Cijfers. Deze data is op basis van een landelijke vergelijking en wordt opgebouwd gedurende de jaren dat de opleiding bestaat. Relatief nieuwe studies hebben daardoor minder of onvoldoende data om de baankansen volledig in te kunnen schatten.

Proeflessendag Saxion

🌍 Onze opleidingen dragen bij aan een betere wereld!

Doorstuderen

Wil jij na je opleiding graag nog doorstuderen? Ook dan heb je tal van mogelijkheden. 

Hogescholen en universiteiten bieden daarnaast verschillende masters die goed aansluiten bij je bachelor. Zo kun je bij Universiteit Twente instromen in de masterprogramma’s Health Care & Social Work en Psychology. Wij hebben hiervoor met de Twentse universiteit speciale afspraken gemaakt.