Studie-inhoud

Ben je nieuwsgierig naar mensen en hoe ze in elkaar zitten? En lijkt het je leuk mensen te helpen gezond en gelukkig te leven? Dan zit je goed bij de opleiding Toegepaste Psychologie. Je leert over de psychologische ontwikkeling bij kinderen, over de invloed van de sociale omgeving op mensen en over de relatie tussen hersenen en gedrag. En je gaat aan de slag met onderzoek doen, psychologische testen afnemen en mensen voorlichten, adviseren en begeleiden.

Het eerste jaarEen stevige basis

Hoe kun je mensen leren zich zo goed mogelijk te redden in het dagelijks leven, tijdens de studie of op het werk? In het eerste jaar leer je veel over de verschillende aspecten van het vakgebied en werk je aan belangrijke basiskennis. Ook train je vaardigheden, zoals professionele gespreksvoering en het uitvoeren van onderzoeken en testen.

Bij Saxion beschikken we over een mooie test-o-theek met een uitgebreid aanbod aan psychologische testen. Denk aan interesse- en capaciteitstesten, persoonlijkheidstesten, studie- en beroepskeuzeonderzoeken, en neuropsychologische onderzoeken. Zo kun je met al deze onderzoeken goed oefenen!

Studiebelasting

  • 70% Theorie
  • 15% Praktijk- en groepsopdrachten
  • 15% Studieloopbaanbegeleiding

Inleiding psychologie

Je leert het brede vakgebied van Psychologie vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en nieuwe ontwikkelingen kritisch te volgen. Aan de orde komen thema’s als geheugen, persoonlijkheid, emotie, motivatie, stoornissen en therapie.

Professionele gespreksvoering en training

Je leert een probleemverhelderend gesprek te voeren: in dit gesprek help je iemand om inzicht te krijgen in de problemen waar deze persoon tegenaan loopt.  Daarnaast leer je iemand te coachen. Je traint dit bij een medestudent die een specifieke vraag voor je heeft.

Diagnostisch onderzoek

Je leert over de mogelijkheden en toepassing van diagnostisch onderzoek: onderzoek naar  hoe iemand in elkaar zit en wat iemands sterke en minder sterke punten zijn op het gebied van intelligentie en capaciteiten. 

Praktijkgericht onderzoek

Je leert praktijkgericht onderzoek te doen en de resultaten te rapporteren en presenteren. Je kiest een onderwerp, gaat in verschillende bronnen op zoek naar informatie en maakt zelf een vragenlijst.

Cognitieve neuropsychologie

Je leert over de cognitieve functies van de hersenen; de functies die je helpen informatie te verwerken, zoals geheugen, intelligentie en aandacht. Waar in de hersenen bevinden die functies zich, hoe kun je ze meten, wat gebeurt er als ze zijn aangetast en hoe kun je ze trainen?  

Inleiding specialisatie Preventie en interventie

Je leert over gezond en ongezond gedrag. Hoe kun je gezond gedrag versterken en ongezond gedrag voorkomen? Je maakt kennis met diverse vormen van voorlichting en preventie. Ook krijg je les over begeleiding van kwetsbare groepen. Denk bijvoorbeeld aan jongeren met faalangst of ouderen die eenzaam zijn. 

Inleiding specialisatie Jeugd

Je leert over groepsgewijze en individuele ondersteuning voor jongeren, bijvoorbeeld vanuit scholen of jeugdzorginstellingen. Hoe kun je jongeren helpen bij het ontwikkelen van kwaliteiten, maken van keuzes, aangaan van relaties en aangeven van grenzen?

Inleiding specialisatie Loopbaan, talent en coaching

Je leert over het ondersteunen van mensen bij beroepskeuzes en ontwikkeling in hun loopbaan. Ook krijg je les over hulp aan kwetsbare groepen. Hoe help je mensen die al lange tijd werkeloos zijn of na een langdurige ziekte weer aan de slag gaan?

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Je leert je eigen kwaliteiten kennen en zelf keuzes te maken in vakken en opdrachten. Een studiecoach begeleidt je daarbij. Ook leer je je medestudenten goed kennen en werk je aan vaardigheden die je voorbereiden op je werk later. 

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids

Het tweede jaarEen diepere duik in de psychologie

In het tweede jaar duik je nog wat dieper in de theorie en train je ook nog meer met vaardigheden als gespreksvoering, coaching en onderzoek doen. Halverwege het jaar start je met je specialisatie: de specialisatie Preventie & Interventie, de specialisatie Jeugd of de specialisatie Loopbaan, talent en coaching.

Specialisatie Preventie en interventie

Lijkt het je leuk later bij een gemeente mee te werken aan een campagne tegen eenzaamheid ? Of om medewerkers van een bedrijf te adviseren over een veilige en gezonde werkomgeving? Dan zit je bij deze studierichting goed. Preventie betekent het voorkomen of vroegtijdig signaleren van problemen. Interventie betekent het aanpakken van problemen. 

Specialisatie Jeugd

Wil jij later graag op een school werken en jongeren helpen bij hun studiekeuze? Of kwetsbare jongeren begeleiden vanuit een zorginstelling? Deze studierichting stoomt je daar klaar voor. 

Specialisatie Loopbaan, talent en coaching

Zie jij je later wel bij een werving- en selectiebureau werken of wil jij graag mensen helpen die moeilijk aan een baan komen? Bij de keuzerichting Loopbaan leer je alles over begeleiding van mensen in de arbeidsmarkt. 

Het derde en vierde jaarVerdere specialisatie met minor, stage en afstuderen

In het derde en vierde jaar ga jij je nog verder specialiseren. Een minor biedt je de kans binnen of buiten de opleiding een vakkenpakket te kiezen waarmee je nog meer eigen kleur geeft aan je studie. Ook met het kiezen van een stagebedrijf en afstudeeropdracht geef je zelf verder richting aan jouw toekomst. 

Je kunt ook kiezen voor een minor, stage of afstudeeropdracht in het buitenland; een mooie kans je onder te dompelen in de culturele gebruiken van een ander land en zo je horizon verder te verbreden!

Diploma: Bachelor of Science (BSc)

Als je klaar bent met je studie ontvang je het diploma Bachelor of Science. Je kunt dan in veel verschillende banen aan het werk. Natuurlijk maakt het wel uit welke specialisatie je hebt gekozen. Wil je liever nog doorleren? Ook dan kun je veel kanten op. 

👩‍🎓 Zo ziet jouw onderwijs eruit!