Header Euregio

Euregio

De ligging van Saxion aan de Duitse grens, in de zogenoemde Euregio, biedt veel kansen voor internationale samenwerking. We hebben goede contacten met onderwijsinstellingen, bedrijven en overheidsorganisaties aan de andere kant van de grens. Het mooie van de Euregio is dat je het beste van twee werelden kunt combineren. Je leert van elkaar, je versterkt elkaar als buurlanden en het is tegelijkertijd een buitenland-ervaring dichtbij huis. Ontdek hier meer over de samenwerkingen en projecten van Saxion in de Euregio.

Samenwerking

Saxion werkt regelmatig samen met Duitse partners in de Euregio. Denk aan uitwisselingen met partneruniversiteiten, studentenprojecten bij bedrijven in de grensregio of samenwerking in het onderwijs om gezamenlijke programma’s te ontwikkelen.

Zo zijn er jaarlijks uitwisselingen tussen studenten van de lerarenopleiding aan Saxion en Universiteit Münster. Doen Duitse scholieren mee aan de International Project Week waarbij ze een week lang een opdracht uitvoeren in teams met Saxion studenten. Of werken onze studenten interdisciplinair aan vraagstukken van Duitse bedrijven en organisaties uit de Euregio.

Projecten

In het Interreg VI-project Euregionale doorlopende leerlijn (EDL) zijn verschillende initiatieven gebundeld, die er aan bijdragen dat leerlingen en studenten tijdens hun school- en studietijd kennis opdoen over het buurland.

Saxion is verantwoordelijk voor het EDL-Expertisecentrum en het onderzoek naar euregionale competenties. In het expertisecentrum kunnen studenten en docenten terecht voor lesmateriaal, advies en workshops over buurtaalonderwijs. Het lectoraat Employability Transition voert onderzoek uit naar de benodigde vaardigheden op euregionale arbeidsmarkt.

Meer over het EDL-project
EDL

In het Interreg VI-project Smart Solution Labs werken studenten van Saxion, de Westfälische Hochschule Bocholt en de FH Münster samen in interdisciplinaire teams. Ze gaan in zogenoemde Smart Labs aan de slag met (technische) vraagstukken van Nederlandse en Duitse bedrijven uit de Euregio. In acht weken werken ze een concrete oplossing uit of ontwikkelen ze bijvoorbeeld een prototype.

Wil je meer weten? Of meedoen?

Meer over Smart Solution Labs
SSS.jpg

Nieuws over Euregionale samenwerking

Vragen?

Neem contact op met International Office.