Docenten in overleg

Innovatief en Effectief Onderwijs

Het lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs (IEO) onderzoekt, begeleidt en adviseert bij het ontwerpen en evalueren van onderwijsleerprocessen in het hoger beroepsonderwijs. Onderzoeksthema’s zijn innovatief onderwijs, studentsucces en blended leren. In al onze onderzoeken kijken we altijd naar wat dit betekent voor de leeromgeving, de student én de docent.

Onze expertises

Werken aan studentsucces

Ons onderzoek is altijd praktijkgericht, waarbij de samenwerking met praktijkpartners centraal staat. Resultaat van ons onderzoek is praktijkgerichte kennis, veelal in de vorm van ontwerp- en werkzame principes.

Begeleiden

Wij trekken graag samen op met praktijkpartners (bijvoorbeeld docenten, teamleiders, onderwijskundigen of werkveldprofessionals) en begeleiden hen bij onderwijsonderzoek, -ontwerp, of -innovatie.

Valoriseren

Wij vertalen onze onderzoeksresultaten in praktische producten en publicaties, geven lezingen en workshops, en adviseren praktijkpartners bij het ontwerpen en uitvoeren van onderwijs.

Foto Irene Visscher-Voerman

Vragen?

Neem contact op:

Irene Visscher-Voerman

Lector
Neem contact op

Nieuws over het lectoraat

Onze focus

We starten vanuit een vraag van onze praktijkpartners, gerelateerd aan één van de onderzoeksthema’s. En bepalen daarna de samenhang met de andere thema’s.

Innovatieve leerarrangementen

Ons lectoraat focust zich op innovatieve leerarrangementen, waarbij authentieke vraagstukken centraal staan, omdat deze het onderwijs actueel houden en studenten effectief helpen voorbereiden op een dynamische arbeidsmarkt. Bovendien creëren ze waardevolle mogelijkheden voor samenwerking met maatschappelijke partners en dragen ze bij aan voortdurende ontwikkeling van professionals.

Lees meer
Docent praat met studenten in klaslokaal

Studentsucces

Ons lectoraat legt de focus op studentsucces, met aandacht voor het welzijn en de persoonlijke, professionele ontwikkeling van studenten tijdens de opleiding. Deze focus komt voort uit het besef dat studentsucces essentieel is voor de effectiviteit van het onderwijs.

Lees meer
Studenten presenteren

Blended leren

Ons lectoraat richt zich op blended leren, om aan te sluiten bij hedendaagse onderwijsontwikkelingen. Deze benadering verrijkt de leerervaring van studenten, bevordert de leerresultaten en maakt het onderwijs flexibeler.

Lees meer
Studenten werken samen aan opdracht

De toevoeging van de inzichten en expertise van het lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs aan onze activiteiten bij het TLC verhoogt de kwaliteit en impact van ons werk. Samen bereiken we meer, wat resulteert in rijker en effectiever onderwijs voor iedereen.

drs. G.W.M. (Marald) Rouwen, Manager OSS Teaching and Learning Centre

Hoe kunnen we samenwerken?

Ben je benieuwd naar onderzoeken rond studentsucces en studentenwelzijn? Wij delen graag onze inzichten. Neem contact met ons op via lectoraat.ieo@saxion.nl

Wil je jouw onderwijs verder flexibiliseren waarbij je optimaal gebruik maakt van digitale mogelijkheden? We denken graag mee. Neem gerust contact met ons op via lectoraat.ieo@saxion.nl

Ben je geïnteresseerd in innovatieve arrangementen die het leren van studenten nog beter kunnen ondersteunen? Neem gerust contact met ons op via lectoraat.ieo@saxion.nl

Laten we samen naar een oplossing zoeken

Lees meer

Onze partners

Het lectoraat werkt samen met verschillende partners. Naast de partners in de lijst hieronder, werken wij ook samen met de Saxion OnderwijsInnovatie Hub.

website website website website ROC van Twente website website website Logo Fontys hogeschool website

Onze onderzoekers

Foto Janina den Hertog

Janina den Hertog

Hoofddocent-onderzoeker

06 - 1206 3869 LinkedIn
Foto Miriam Cents-Boonstra

Miriam Cents-Boonstra

Docent-onderzoeker

06 - 8257 0818 LinkedIn
Foto van Natalie Liebrechts-de Beer

Natalie Liebrechts-de Beer

Docent-onderzoeker

06 - 3039 2798 LinkedIn
Foto Rosalien van der Meer

Rosalien van der Meer

Docent-onderzoeker, Course Director MEL

06 - 5752 0787 LinkedIn
Foto Chantal Velthuis

Chantal Velthuis

Hoofddocent-onderzoeker

06 - 8232 0257 LinkedIn
foto Sóphie Verdegaal

Sóphie Verdegaal

Docent-onderzoeker

06 - 2325 3609 LinkedIn
Foto Evelien van Wieringen

Evelien van Wieringen

Docent-onderzoeker

06 - 1373 3325 LinkedIn

Samenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs

Door samenwerking met docenten hebben we een indirecte link met veel Saxion-opleidingen. We zijn betrokken bij het onderwijs voor honors studenten en bij het Smart Solution Semester. Daarnaast verzorgen meerdere lectoraatsmedewerkers onderwijs in de Masteropleiding Educational Leadership.

Afstudeeropdrachten

Het lectoraat biedt niet (standaard) afstudeeropdrachten aan. Ben jij student, en heb je een suggestie voor een afstudeeropdracht? Laat het ons dan vooral weten. Wellicht kun jij alsnog je afstudeeropdracht bij ons doen. Neem contact met ons op en deel je voorstel via: lectoraat.ieo@saxion.nl.

Gerelateerde lectoraten