SHS-Jamine 69.jpg

Een studie kiezen...voor de één een eitje, terwijl de ander niet weet waar te beginnen. Welke opleiding past nou echt bij je? En hoe maak je de juiste studiekeuze? Of je nou geen idee hebt, twijfelt, of er al uit bent: er zijn verschillende manieren om de studie te vinden die bij jou past. Hoe? Bekijk onze checklist!

Om die ene studie te vinden die bij je past, is goed om eerst te ontdekken waar jouw interesses liggen. Hoe je dat doet? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Welke vakken vind je leuk op school?
 • Waar ben je goed in?
 • Welk werk lijkt je leuk? 
 • Wat vinden anderen bij je passen?

Nadat je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord is het goed om kijken welk interessegebied bij je past. Bijvoorbeeld een bepaalde branche. Bekijk hier de branchevideo's om je te oriënteren. Of klik hieronder om meer te lezen over de verschillende branches bij Saxion.

Ontdek jouw interessegebied
SHS-Noha 26.jpg

Interessegebied gevonden? Goed bezig! Dan is het nu tijd voor check 2! Maak een top vijf van jouw favoriete studies en ga die met elkaar vergelijken. Hier alvast wat tips:

 • Kijk online wat je over jouw favoriete studies kunt vinden;
 • Bedenk waar je wilt studeren. Wordt een studie door verschillende hogescholen aangeboden? Dan is het goed om te ontdekken welke school het beste bij jou past;
 • Zet de plussen en minnen voor jezelf op een rij;
 • Ga naar een (online) open dag en stel al je vragen!

Waarschijnlijk heb je nu één of twee studies waar je voorkeur naar uit gaat, klopt dat? Top! Tijd voor check nummer 3.

SHS-Jamine 203 overschrijf.jpg

Nu is het tijd om zelf te ervaren hoe het er bij een studie aan toe gaat. Kom bij ons proefstuderen! Je kan gaan voor een proefles of meelopen op locatie. Proeflessen kunnen ook online gevolgd worden. Op de opleidingspagina van de studie die jij op het oog hebt, staat wat dit precies inhoud. Ook vind je actuele data en tijden waarvoor je je kunt aanmelden. 

Proefstuderen is hét moment om te ontdekken welke studie het beste bij je past. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Zie jij jezelf dit doen?
 • Spreken de vakken je aan?
 • Komen je verwachtingen overeen met de ervaringen die je tijdens deze dag opdoet?

Kun je deze drie vragen met 'JA' beantwoorden? Gefeliciteerd! Dan heb je waarschijnlijk een opleiding gevonden die bij jou past. Heb je na het proefstuderen toch nog twijfels? Dan is het goed om nog een keer je top 5 erbij te pakken. 

Alles over proefstuderen
SHS-Olivier B 200.jpg

Yes! Je hebt een opleiding gekozen en nu is het tijd voor de laatste stap: Aanmelden!

Na je aanmelding krijg je van ons een uitnodiging voor Meet & Greet: een programma waarin je verder kennis maakt met de opleiding, jouw medestudenten en docenten. Zo kun je - voordat je gaat beginnen - nog één keer kijken of deze studie echt bij je past. 

SHS-Gloria 100.jpg
Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Studenten aan het woord

Wij vroegen onze studenten hoe zij tot hun studiekeuze zijn gekomen. Hoe kies je de juiste opleiding? Lees hier hun ervaringen en tips!

Nadat ik een dagje ging proefstuderen bij Integrale Veiligheidskunde wist ik zeker dat dit een opleiding was die ik leuk zou vinden.

Britt

Na het bezoeken van veel verschillende open dagen had ik bij Saxion het beste gevoel. Het was persoonlijk, voelde niet als een doolhof en iedereen waarmee ik sprak nam de tijd voor mij.

Nikki

Ik twijfelde erg welke studie ik moest kiezen. Doordat een vriendin de opleiding deed, ben ik met haar naar haar schoolopdrachten gaan kijken en heeft zij uitleg gegeven. Dit gaf uiteindelijk de doorslag om voor de opleiding te kiezen.

Laura

Om de knoop echt door te hakken, heb ik minimaal 2 meeloopdagen gedaan bij studies waarover ik twijfelde. Bij verschillende vakken en verschillende klassen, om zeker te weten dat ik dit echt leuk zou vinden.

Marissa

Door de opleidingsfilmpjes van Saxion te bekijken, kwam ik ook opleidingen tegen waar ik eigenlijk nog niet over had nagedacht. De filmpjes waren duidelijk en gaven een goed beeld. Zo ben ik toch gekomen bij de studie die ik nu doe!

Lars
Stel je vraag via IntoSaxion

Stel je vraag aan een student op IntoSaxion!

Ga naar IntoSaxion