Relevante Praktijkomgeving

Relevante Praktijkomgeving

Denk je erover om te starten met een deeltijdopleiding bij Saxion? Dan heb je in veel gevallen een relevante praktijkomgeving (RPO) nodig. Dit is een werkomgeving waarin jij kunt werken aan opdrachten en beroepsproducten die jij voor jouw studie moet doen.

Mogelijkheden relevante praktijkomgeving

  • Een werkomgeving waar werken en leren op hbo-niveau mogelijk is. Jouw werkgever biedt je de mogelijkheid om te werken aan opdrachten op hbo-niveau. 
  • Dat kan ook vrijwilligerswerk zijn. Natuurlijk wel bij een organisatie die relevant is voor jouw opleiding. 
  • Een bedrijf of organisatie uit je eigen netwerk waarmee je duidelijke afspraken maakt om je opdrachten en toetsen ten behoeve van je opleiding te kunnen maken. 
  • Collega's waarmee je samenwerkt die minimaal hbo werk- en denkniveau hebben en die je kan consulteren op onderwerpen/thema's voor je opleiding en het vakgebied waarvoor je wordt opgeleid. 

Waarom is een relevante praktijkomgeving nodig?

  • Bij iedere onderwijsmodule krijg je een of meerdere opdrachten die je uitvoert in de praktijkomgeving. Per periode van tien weken (kwartiel) zijn dit drie praktijkopdrachten. Zonder een geschikte praktijkomgeving lukt het niet om de opdrachten kwalitatief goed uit te voeren. 

Hoe vind je een relevante praktijkomgeving?

 

Heb je al een baan en ben je op zoek naar een relevante praktijkomgeving*? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en vraag aan je werkgever of je op je huidige werkplek aan je opdrachten en beroepsproducten mag werken. Een groot voordeel is dat je het bedrijf al goed kent waardoor je makkelijker aan informatie komt die bruikbaar is voor je opdrachten. Het bedrijf, of de organisatie waar je werkt, gebruiken als relevante praktijkomgeving is dus een goed idee.  

*let op, er gelden uitzonderingen voor opleidingen richting Zorg & Welzijn. Raadpleeg hiervoor de website van de opleiding. 

Heb je nog geen baan die past bij je opleiding, maar wil je wel starten met een deeltijdopleiding? Ook dan heb je een relevante praktijkomgeving nodig. Deze situatie maakt het vinden van een praktijkomgeving misschien een stukje lastiger, maar geen stress! Wij geven je enkele tips:  

Tip 1: bedrijven in jouw omgeving 
Denk goed na of er bij jou in de buurt bedrijven zijn waar je graag zou willen werken. Kijk op de website of er vacatures zijn die aansluiten bij jouw opleiding. Mochten die er zijn, neem dan contact op met het bedrijf en leg uit dat jij een relevante praktijkomgeving zoekt om te kunnen starten met jouw deeltijdstudie. Je kunt voorstellen om te beginnen als trainee/leerling, zo stap je op een lager niveau in en groei je gedurende jouw opleiding langzaam toe naar het niveau van de functie waartoe jij wordt opgeleid. 

Tip 2: gebruik je netwerk 
Wil jij je opdrachten liever niet bij je eigen werkgever uitvoeren of vind je het spannend om bedrijven te benaderen? Gebruik dan je netwerk bij het vinden van een relevante praktijkomgeving. Je familie, vrienden en kennissen kunnen je wellicht in contact brengen met diverse bedrijven en/of organisaties.  

Tip 3: Bereid jezelf voor op gesprekken/ sollicitaties 
Zorg dat je CV up to date is en ondersteun deze met een duidelijke en goedgeschreven motivatiebrief. Geef in jouw motivatie aan waarom je in deeltijd wilt studeren, hoe je dit gaat combineren met werk en privé, wat jouw ambities zijn en waarom je juist voor die werkgever/ organisatie kiest.  

Tip 4: Zorg voor goede informatie 
Wanneer je een gesprek hebt met een potentiële werkgever/organisatie dan is het belangrijk je deze ze kunt voorzien van de informatie over de door jou uit te voeren praktijkopdrachten.

Bekijk op onze opleidingspagina de inhoud van de modulen die je gaat volgen en de praktijkopdrachten. Laat je potentiële werkgever/organisatie de praktijkopdrachten zien en bespreek de mogelijkheid om deze uit te voeren. Hiermee geef je duidelijkheid over wat er van jou en van de potentiële werkgever/organisatie verwacht wordt.

Tip 5: Bezoek onze open avonden
Zeker doen: bezoek onze open avond. Tijdens de open avond infomeren we je over de relevante praktijkomgeving, geven we  praktische tips en kun jij je vragen stellen.

Omscholen en een relevante praktijkomgeving, hoe zit dat?

Heb je op dit moment al een baan, maar wil je je laten omscholen? Ook dan heb je een relevante praktijkomgeving nodig. Soms kan dit binnen je huidige werkomgeving* zijn, maar als dat niet mogelijk is moet je dus op zoek naar een andere oplossing. Maak hiervoor duidelijke afspraken met je werkgever, want die kan je wellicht ook verder helpen bij het vinden van een geschikte praktijkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan één of twee dagen ervaring op doen bij een andere organisatie, op vrijwillige basis. 

*Als je een opleiding richting Zorg & Welzijn wilt volgen, dan gelden hiervoor andere eisen.  Zie hiervoor de website van de opleiding. 

RPO

Studieadvies op maat

Als je een relevante praktijkomgeving gevonden hebt wil je natuurlijk weten of deze relevant genoeg is voor jouw studie. Of als je er nog geen gevonden hebt, hoe je dan alsnog de opdrachten voor jouw opleiding kunt doen. Daarover krijg je advies tijdens het ‘ Studieadvies op maat’. In dit persoonlijke gesprek met de studiecoach bespreken we al jouw vragen en ook jouw balans privé/studie.
Dit is van belang om je opleiding goed te volgen en af te ronden.  

Vraag een Studieadvies op maat aan

aanvragen

Verklaring relevante praktijkomgeving

Voordat je met je opleiding begint, stellen we een onderwijsovereenkomst op, waarin jouw relevante praktijkomgeving wordt vastgelegd. Voor Hbo-V (Verpleegkunde) duaal wordt gebruik gemaakt van een onderwijsarbeidsovereenkomst. Meer informatie hierover vind je hieronder. 

RPO onderwijsovereenkomst.jpg

Informatie over relevante werkomgeving per opleiding

Voor een aantal deeltijdstudies gelden aanvullende voorwaarden met betrekking tot de relevante praktijkomgeving. Kijk hieronder voor welke opleidingen dit geldt. 

Man met een mobiele telefoon in zijn hand - online open avonden

Online open avonden

Kom op 27 oktober naar onze online voorlichtingen of op 3 november naar de walk & talk. Maak kennis met jouw favoriete opleiding(en), stel vragen aan docenten en studenten of raak in gesprek met studentvoorlichters. Hét ideale moment om de deeltijdopleiding te vinden die bij jou past!

Meld je aan!

Meer weten over studeren in deeltijd?

Klik hier

Meer informatie

Twijfel je nog over je praktijkomgeving? Of wil je werkgever meer informatie over studeren in deeltijd? Neem dan contact op met een van onze collega's van het bedrijfsbureau, telefoonnummer: 088 - 019 1919.