Mike Brinkerink
Onderwijs

Mediastudenten presenteren animatievideo op congres World Health Organisation

"Het was ontzettend spannend," vertelt Mike Brinkerink (24) over de presentatie die hij onlangs in Genève voor de World Health Organisation (WHO) mocht houden. De vierdejaars student Creative Media and Game Technologies (CMGT) maakte een animatievideo over de invloed die de leefomgeving heeft op onze gezondheid. Een clip die wereldwijd ingezet wordt om voorlichting te geven.

“Via de contacten die onze docent bij de WHO had, kwam ik voor de invulling van mijn Minor terecht bij NCD Free. Dat is een non-profit organisatie die veel samenwerkt met de WHO. NCD staat voor Non Communicable Diseases. Dat zijn ziekten die niet overdraagbaar zijn. Denk daarbij aan kanker, obesitas of diabetes. Het is natuurlijk niet in alle gevallen zo, maar deze ziekten kun je deels oplopen door je leefstijl of door de omgeving waar je in woont. NCD Free geeft voorlichting over hoe je zelf gezonder kunt leven hoe belangrijk een gezonde leefomgeving daarbij is.”

Leg dat eens uit?

“De invloed van agressieve marketing is bijvoorbeeld heel sterk. Als je op weg naar huis langs vier fastfoodketens komt en er een lange werkdag op hebt zitten, kun je dan de ongezonde verleiding weerstaan om ergens snel een hamburger te eten? Wat zou je eten als je niet langs al die verleidelijke ketens kwam?”

Waar bestond de opdracht uit?

“Met een projectteam van 8 mensen hebben we een voorlichtingsvideo gemaakt waarin we het verhaal vertellen van Sunrise City. Een fictieve stad die steeds verder uitgroeit tot een drukke, ongezonde leefomgeving, waarin mensen zelf ook steeds ongezondere keuzes maken. De film duurt 2 minuten en moet mensen dat concept uitleggen.”

De film is prachtig, maar ook wat abstract. Mensen moeten veranderen. Dat roept bij mij de vraag op: hoe dan?

“NCD Free gaat de film gebruiken in voorlichtingscampagnes, als opstapje naar het vervolgverhaal over wat je nu zelf concreet kunt doen om je leven en je leefomgeving gezonder te maken. Er zit ook een duidelijke call-to-action in de clip: beweeg meer, maak gezonde keuzes. De video wordt ook ingezet om uit te leggen dat we onze steden anders in moeten richten. Van luchtvervuiling worden ook veel mensen ziek.” 

Wat was jouw rol in het project?

“Met ons team moesten we alles zelf doen. Van het bedenken van het concept, het schrijven van het verhaal tot het maken van de video. Ik was verantwoordelijk voor de projectleiding en de animatie. Daarmee heb ik de scènes in elkaar gezet met de onderdelen die de anderen gebouwd hebben. Het was fijn om te ervaren dat we de kennis uit onze opleiding Kunst en Techniek goed toe konden passen. De studenten Game Creation konden ook veel inbrengen. Storytelling blijft het belangrijkste onderdeel van zo’n opdracht. Je kunt een hele gelikte video maken, maar als het verhaal niet klopt, haken mensen af.

Hoe was het om de video te presenteren?

“We waren uitgenodigd op de Health Assembly van de WHO in Genève. Tijdens een ontbijtsessie in een chateau stond ik voor een zaal vol onderzoekers, doktoren en andere specialisten op het gebied van dit soort ziekten. Ik vond het spannend. Het Engels spreken ging me wel goed af, omdat ik Art and Technology volg. Dat is de internationale variant van onze opleiding. In mijn toekomstige baan wil ik me ook niet beperken tot Nederland. Wel ga ik me focussen op het maken van zinvolle creaties. Producties die iets bijdragen aan een betere wereld, zoals deze video dat hopelijk ook gaat doen.” 

Mike Brinkerink in Geneve

Gerelateerde artikelen

Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv

17 april 2024
Montana Aerts Onderwijs

Montana Aerts treedt in de voetstappen van haar vader: naast student is ze kickbokser en model