Remko Soer
Onderzoek

Lectoraat Gezondheid & Bewegen in de race voor Pioneers in Healthcare-subsidie

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Kan een zogenaamde aceton-sensor in de toekomst obesitas- en diabetespatiënten helpen zo effectief mogelijk te bewegen en af te vallen? Associate lector Remko Soer van het lectoraat Gezondheid & Bewegen hoort op 11 december of het onderzoeksproject waarbij hij betrokken is een belangrijke subsidie ontvangt om op volle kracht vooruit te kunnen. ‘Saxion slaat hiermee de brug tussen fundamenteel en klinisch onderzoek en daarmee dragen we bij aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk.’

Achttien jaar geleden studeerde Remko bij Saxion af als fysiotherapeut. Wat volgde was een studie Bewegingswetenschappen in Groningen: ‘Ik werk nu nog één dag per week voor het Universitair Medisch Centrum Groningen en ben verder volledig aan Saxion verbonden. Ik houd me bezig met het combineren van nieuwe technologie en gezondheid en bewegen. Eigenlijk precies waar de Saxion-speerpunten liggen, op het gebied van Living Technology en het verbinden van die Smart Technology met ons dagelijks leven.

Ik houd me bezig met het combineren van nieuwe technologie en gezondheid en bewegen. Eigenlijk precies waar de Saxion-speerpunten liggen, op het gebied van Living Technology en het verbinden van Smart Technology met ons dagelijks leven.

Remko Soer
Remko Soer

‘Het onderzoeksproject waarvoor we in de race zijn om een subsidie te krijgen van het Pioneers in Health Care Innovatiefonds richt zich op het ontwikkelen van een aceton-sensor. Onze Saxion-onderzoeksgroep, die verder bestaat uit lector Frits Oosterveld, lector Cas Damen van Applied NanoPhysics en Lector Product Design Karin van Beurden, heeft in samenwerking met het Enschedese bedrijf MetaSenze een nanosensor ontwikkeld. Deze sensor kan stoffen detecteren die we als mens via onze huid uitscheiden. Heb je bijvoorbeeld een aantal glazen alcohol gedronken, dan wordt die alcohol deels via je huid weer uitgescheiden. Soms ruik je daardoor uren later nog naar alcohol. Datzelfde proces gebeurt ook met de stof aceton. Wie een marathon loopt en daarbij langdurige inspanning verricht, gaat op een bepaald punt over van vet- naar glucoseverbranding. In die zogenaamde uitputtingsfase komt aceton via de huid vrij. Breng je een aceton-sensor op de huid aan, dan kun je conclusies trekken uit de waarden die je meet: waar ligt het omslagpunt in het verbrandingsproces in iemands lichaam. Zo kunnen we in een latere fase van het onderzoek, als we over meer resultaten beschikken, op individueel niveau een bewegingsprogramma voor obesitas- en diabetespatiënten samenstellen. We weten precies wát er wannéér in hun verbrandingsproces gebeurt. De aceton-sensor wijst ons hierbij de weg.’

In een latere fase van het onderzoek, als we over meer resultaten beschikken, kunnen we op individueel niveau een bewegingsprogramma voor obesitas- en diabetespatiënten samenstellen. We weten precies wat er wanneer in hun verbrandingsproces gebeurt. De aceton-sensor wijst ons hierbij de weg.

Remko Soer
Remko Soer

Het lectoraat Gezondheid & Bewegen heeft een sterke binding met het werk- en onderzoeksveld: de fysiotherapeuten, de ziekenhuizen, de universiteiten. Remko: ‘We vinden elkaar rond concrete onderzoeksprojecten. Voor dit project werken we vanuit Saxion samen met dr. Boony Thio, kinderarts van het Medisch Spectrum Twente.

Obesitas is een groot probleem. Niet alleen hier in de regio maar wereldwijd. Wat we nog steeds niet goed weten is hoe we obesitaspatiënten het meest effectief kunnen laten afvallen. Hoe lang en hoe intensief moeten ze precies bewegen? Natuurlijk zijn er vuistregels, maar we kunnen op individueel niveau nog niet exact bepalen waar dat omslagpunt tussen vet- en glucoseverbranding ligt. Hartslag is een graadmeter, maar iemands hartslag is helaas niet altijd een goede afleider van de fysiologische processen die in zijn lichaam plaatsvinden. De verschillen tussen individuen zijn enorm. Bij diabeten is het van belang dat ze niet te intensief trainen omdat ze een hypo kunnen krijgen. Dat is een sterke daling van de bloedglucosewaarde, die voor een flinke impact op het lichaam zorgt. Een diabeet moet goed ingesteld zijn op medicatie. Een aceton-sensor zou met een niet-invasieve meting misschien een prik kunnen vervangen, als je wilt weten waar een diabetespatiënt in zijn fysiologische verbrandingswaarden zit.

Prototype

Met het prototype dat we nu gemaakt hebben, voerden we allerlei tests uit. Eerst bij gezonde proefpersonen. Daar komen bemoedigende resultaten uit. We willen de afstand tot de markt verkleinen. Ons prototype is vergelijkbaar met een iPhone die je om de bovenarm bevestigt. Het apparaatje heeft nog geen goede interface. Het kan allemaal nog zoveel beter. Dat deed ons besluiten een aanvraag bij het Pioneers in Health Innovatiefonds in te dienen. Het fonds stelt subsidies beschikbaar voor nieuwe onderzoeksideeën. Vaak gaat het om het ontwikkelen van nieuwe technologie naar een relevante markt. Perfect voor ons project. Hier ligt een enorm belangrijke rol voor Saxion. Het fundamentele onderzoek op het gebied van fysiologie en nanotechnologie gebeurt aan de universiteit, maar Saxion legt de verbinding met de praktijk. Get Ready for a Smart World betekent in dit geval ook letterlijk de brug slaan naar de praktijk. Saxion heeft het netwerk en de kennis om toegepast onderzoek te maken van fundamenteel onderzoek.

Saxion-lectoraat Gezondheid & Bewegen in de race voor een Pioneers in Healthcare-subsidie

Get Ready for a Smart World betekent in dit geval ook letterlijk de brug slaan naar de praktijk. Saxion heeft het netwerk en de kennis om toegepast onderzoek te maken van fundamenteel onderzoek.

Remko Soer
Remko Soer

We willen dit onderzoek als multidisciplinair project samen verder vormgeven met diverse Saxion lectoraten, het Twentse bedrijfsleven en de regionale ziekenhuizen. Daarbij richten we ons in eerste instantie op kinderen in obesitasklinieken. En hun ouders natuurlijk. We willen hen met de sensor laten stoeien, hen naar ervaringen vragen. De eindgebruiker moet er vanaf het begin bij betrokken zijn. Met deze kinderen en ouders hebben we een interessante doelgroep te pakken. Ze kunnen zelfstandig met de technologie aan de slag en hun eigen gedrag aanpassen aan wat de sensor hen leert.’

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Marianne Six Dijkstra wint Saxion Research Award Organisatie

Marianne Six Dijkstra wint Saxion Research Award

24 juni 2019
Wendy Leenheer Onderzoek

Studenten implementeren eHealth-oplossingen in Arnhemse zorgwoningen

22 mei 2018
Corporate

Green Ambassador Marlies Pepers: stap voor stap groener