Marianne Six Dijkstra wint Saxion Research Award
Organisatie

Marianne Six Dijkstra wint Saxion Research Award

Leestijd Minuten

Marianne Six Dijkstra, docent Arbeid en Gezondheid bij de academie Gezondheidszorg en PhD-student, is de winnaar van de Saxion Research Award. Met haar onderzoek naar variatie in hartslag als graadmeter voor de gezondheid van werknemers gooide ze hoge ogen bij de jury. Marianne: “Ik vind de relevantie voor de praktijk belangrijk bij het doen van onderzoek en ik vind het fijn dat het project juist daarom wordt gewaardeerd.”

De jury is vooral enthousiast over de maatschappelijke relevantie van het onderzoek. Marianne: “Het onderzoek gaat over de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Zowel voor werknemers zelf als voor de maatschappij is het belangrijk om op een prettige manier hun pensioen te halen. Duurzame inzetbaarheid gaat over competenties, maar ook over gezondheid en vitaliteit. Wij proberen de dienstverlening op die gezondheid en vitaliteit te verbeteren met behulp van technologische toepassingen.”

Over het onderzoek

Het onderzoek helpt om het screenen op gezondheidsaspecten van duurzame inzetbaarheid te verbeteren met behulp van de hartslagvariabiliteits(HRV)-meting. Marianne: “Op dit moment zijn we nog aan het onderzoeken of deze meting inderdaad toegevoegde waarde heeft of niet. Uiteraard is onze verwachting van wel, omdat HRV samenhangt met tal van ziekten en klachten. Maar we weten het pas zeker na het vervolgonderzoek.” Voor het onderzoek wordt een sensor gebruikt die via het oor verbonden is met software om de HRV te kunnen bepalen. Deze software en ook de hardware en het protocol dat voor het onderzoek wordt gebuikt zijn ontwikkeld door Heartmath BV. Marianne: “De werknemer kijkt tijdens de meting naar het scherm. Hij ziet daar een patroon dat hij met zijn ademhaling volgt: vijf seconden in en vijf seconden uit. Met dit protocol kan de screeningsmaat voor HRV bepaald worden in slechts 1 minuut. Dit is supersnel: tot nu toe werd de HRV met metingen van minimaal 8 uur bepaald, wat in de praktijk niet handig is.” De metingen worden verricht via  Informens BV, een bureau dat periodiek medisch onderzoek verricht bij veel bedrijven. Marianne: “Wij hebben in dit onderzoek gekeken wat de relatie is tussen HRV en de overige aspecten van het periodiek medisch onderzoek.” Het project wordt gesubsidieerd door Saxion en NWO(023.011.076).

Hoe nu verder?

“Waar we nu vooral benieuwd naar zijn, is of de HRV meting een voorspellende waarde heeft, dus hoe de gezondheid van de werknemers zich ontwikkelt. Daarvoor wordt nu vervolgonderzoek gedaan en is Informens BV bezig met herhaalde metingen. Dit alles is een onderdeel van een groter promotietraject. Met machine learning technieken willen we de advisering over duurzame inzetbaarheid verbeteren. We werken hiervoor nauw samen met het lectoraat Ambient Intelligence. Saxion, Rijksuniversiteit Groningen en University of Alberta zijn de kennispartners in het traject. Informens BV is de praktijkpartner die ook de data verzamelt en Heartmath BV de technische partner als het gaat om HRV.” 

Gerelateerde artikelen

Kariene Mittendorff Onderzoek

Kariene Mittendorff geïnstalleerd als lector Studentsucces: ‘We kunnen ons oude denken niet meer loslaten op de huidige generatie jongeren’

20 juni 2024
Onderzoek

Datavisualisatie: geen droge grafiek, maar een droge achtertuin

18 juni 2024
Onderzoek

Technologie in de verslavingszorg in samenwerking met Tactus