Frans Pol Saxion Research Graduate School
Corporate

‘Als je erachter komt wat jouw drijfveren zijn, kun je de wereld veroveren’

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

“Bij Saxion kom ik elke dag mensen tegen die op zoek zijn naar hoe ze hun passie kunnen verbinden met hun werk of studie. Het vinden van die balans, tussen waarvoor je geboren bent en hoe je dat terug laat komen in je werk; daar draait het voor mij om. Ik zag mijn werk altijd als een verlengstuk van mijn leven”, vertelt Frans Pol, directeur Saxion Research & Graduate School. Vandaag neemt hij afscheid en gaat hij met pensioen. “De afgelopen 23 jaar heb ik ontdekt waar het geheim van Saxion in zit.”

Als jongen uit een gezin van vijftien kinderen lag het niet direct voor de hand om verder te gaan studeren, begint Frans het gesprek. Het was die ene leraar op de lagere school die hem aanspoorde te gaan studeren. “Ik zeg altijd: denk eens terug aan wie voor jou die ene docent was die jou zag wie je werkelijk was en je aanspoorde een bepaalde keuze te maken.”

Vanuit zijn functie als directeur van Saxion Research & Graduate School (SRGS) kijkt Frans terug op 23 jaar Saxion, waarin hij in 1996 startte in het managementteam van de toenmalige Academie Verpleegkunde, in 2000 directeur werd van de Academie Fysiotherapie en in 2004 vorm en leiding gaf aan het ontstaan de Academie Gezondheidszorg (AGZ). “Toen ik destijds in dienst kwam, zag ik een hogeschool die nog erg naar binnen gericht was. Ik heb Saxion de afgelopen 23 jaren een ontwikkeling zien doormaken van inside-out naar outside-in. In dat proces zitten we nog steeds en hebben we met elkaar iets moois ontdekt. Namelijk dat we de motor zijn voor innovatie. Niet alleen in de regio, maar ook daarbuiten. Het is van belang dat we ons luisterend blijven opstellen, in plaats van direct met antwoorden te komen: wat hebben mensen werkelijk nodig, in het klein én in groter maatschappelijk verband? Daar begint het mee.”

Het hbo heeft best woelige jaren achter de rug, waarin de nodige affaires speelden. Saxion is een betrouwbare samenwerkingspartner gebleken.

Frans Pol Saxion Research Graduate School
Frans Pol

Als directeur van het Research & Strategie Programma waaruit de SRGS voortkwam, was Frans vanaf 2013 kwartiermaker voor het vormgeven en faciliteren van praktijkgericht onderzoek, het masteronderwijs en het promotiebeleid. Dit alles binnen Saxion en voor de positionering van onze hogeschool in het hbo-onderzoeksveld. “Het hbo heeft best woelige jaren achter de rug, waarin de nodige affaires speelden. Saxion is een betrouwbare samenwerkingspartner gebleken. We zijn een sterk merk en ik zie dat overheden en het bedrijfsleven met vertrouwen aankloppen. Natuurlijk zijn er altijd nog kansen. Ik wens Saxion toe dat we binnen onze organisatie-eenheden nóg meer de verbinding zoeken. Welke functie je ook hebt: kijk over de grenzen van je afdeling, academie of lectoraat heen, vind elkaar op talent en creëer een community waarmee je inhoudelijk aan de slag gaat. Net als onze studenten dat moeten laten zien, ter voorbereiding op hun toekomst. Wat dat betreft vind ik het geweldig wat er met Saxion Research Services is gepresteerd. Afdelingen als International Office, Bureau Kwaliteitszorg en de bibliotheek hebben elkaar gevonden om in de breedte vorm te geven aan onderzoeksondersteuning. Ze hebben daarmee landelijk de toon gezet.

In Saxion kun je je dromen waarmaken. Volgens mij is dat het geheim van onze hogeschool. Hier liggen de kansen om te ontdekken wie je bent en hoe je jouw bijdrage aan de wereld kunt leveren. Of je nu student of medewerker bent, als je er achter komt wat jouw talenten en drijfveren zijn, kun je als het ware die wereld veroveren.

Inhoud en integriteit

Binnen Saxion ging het mij nooit om het maken van vrienden, maar zocht ik wel altijd naar de verbinding tussen inhoud en integriteit. Ik kon soms best vasthoudend zijn als er iets gebeurde waar ik als medewerker of mens niet achter stond. Dat leverde ook wel eens kritiek op. Toch heb ik altijd geprobeerd te reflecteren op wat ik deed, zodat ik mezelf in de spiegel kon blijven aankijken.

In 23 jaar komt er heel wat op je pad in een grote organisatie. Moeilijk vond ik het wanneer ziekte en overlijden ons destijds als academie relatief vaak raakten. Het verlies van studenten en collega’s heeft een enorme impact. Vooral bij die ene studente, die ik destijds als baby in de wieg zag liggen, uit het oog verloor, met haar moeder weer bij een open dag ontmoette en die amper een maand na haar diplomering overleed. Dat raakte me diep.”

Stappen zetten in onderwijs en onderzoek

Terugkijkend is Frans  vooral  trots op wat Saxion de afgelopen jaren bereikte. “Met ons zwaartepunt waarmee we techniek en maatschappij verbinden met praktijkgericht onderzoek, zitten we als hogeschool precies op de dossiers waar de overheid het onderwijs- en onderzoeksveld stappen wil zien zetten.” Op de vraag of Saxion die opdracht kan dragen: “We kunnen dat steeds beter, maar moeten ook dicht bij onze speerpunten blijven, ons niet gek laten maken. Ik zie de zaken op hun plek vallen. Het hbo is inmiddels actief bij de NWA en Horizon2020 en onze eerste successen zijn binnen.

Maatschappelijke helden

In Hans Vossensteyn, die mij opvolgt bij SRGS, heb ik het volste vertrouwen. Hij neemt een bijzonder profiel mee waarin hij zijn ervaring in het onderwijs, onderzoek en management verbindt. Als hogeschool moeten we de komende jaren onze programmalijnen verder ontwikkelen en ook hier weer van buiten naar binnen denken. Saxion kan dat en zette destijds de belangrijke stap naar het worden van een kennisinstelling. De aanzet die onze oud-voorzitter van het College van Bestuur Wim Boomkamp deed, wordt nu versterkt doorontwikkeld en uitgedragen door ons huidige College van Bestuur, met Anka Mulder als voorzitter. We hebben de tijd mee en moeten die tijd ook zijn werk laten doen.”

Zelf laat Frans de tijd ook zijn werk doen: “Voor de komende periode hebben mijn vrouw en ik geen nieuwe plannen gemaakt. Ik zet mijn vrijwilligerswerk bij een belangenvereniging en in het jongerenwerk voort, neem weer wat gitaarlessen en ga vooral nog meer genieten van onze kinderen en kleinkinderen. Saxion blijf ik volgen, als kennisinstelling die mensen kan inspireren om te worden wie ze zijn. Wat is het mooi wanneer je ziet dat dit lukt bij zowel studenten en medewerkers. Dat creëert helden die maatschappelijk van enorme betekenis zijn.”

Lees ook het interview met Frans op Scienceguide

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Frits Oosterveld: een leven lang leren én bewegen

06 juni 2023
Theo de Bruijn (fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Theo de Bruijn over 20 jaar onderzoek bij Saxion: ‘Ik geloof sterk in de wisselwerking tussen onderzoek en onderwijs’

09 mei 2023
Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award Onderzoek

Onderzoek naar 3D-betonprinten van hogeschool Saxion wint tweede prijs RAAK-award