Tui horizontaal met uitzicht en uniform.jpg
Studentenleven

Alumnus Joyce deed als reisleider inspiratie op voor haar droombaan

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Elk jaar studeren er tal van studenten af bij Saxion, maar waar komen deze alumni uiteindelijk terecht? Joyce Korenkamp studeerde in 2018 af bij de opleiding International Business and Languages en wilde, voordat ze op zoek ging naar haar droombaan, altijd al een keer reisleider worden. “Het verkennen van een onbekend gebied spreekt mij heel erg aan.”

Hoi Joyce, wat heb je precies gedaan bij TUI?

Ik heb gewerkt voor TUI Destination Experiences en mijn functie was reisbegeleidster of hostess. Mijn core business was het nastreven van een optimale klantbeleving. Hiervoor moest ik gasten verwelkomen, informeren en op hun gemak stellen; passende adviezen verlenen met betrekking tot het vormgeven van het verblijf van de gast; klachten afhandelen en ad hoc acteren op nieuwe en confronterende situaties. Verder was ik verantwoordelijk voor de individuele omzet en controle op het geld en moest ik, afhangende van de locatie, vliegveldtransfers begeleiden.”

Hoe ben je daar terecht gekomen?

“Via TUI’s eigen website: www.werkenbijtui.nl. Al langere tijd wilde ik deze rol eens ervaren, dus ik was alert op nieuwe vacatures.”

Wat is het leukste van dat werk?

“Het leukste vond ik de vrijheid en de internationale context. Persoonlijk spreekt mij het verkennen van een onbekend gebied heel erg aan en die mogelijkheid krijg je bij het bekleden van die rol. Immers wordt verwacht dat jij de gasten kan vertellen waar zij het best een typisch lokaal gerecht kunnen nuttigen, welke bezienswaardigheden niet gemist mogen worden, welk waterpark het meest geschikt is voor kleine kinderen en hoe hoog de meest uitdagende hike in de omgeving is. Voordat een reisbegeleider volledig aan de slag gaat, leert hij of zij de bestemming kennen door deel te nemen aan vele excursies die TUI aanbiedt. Tijdens de inwerkperiode en op vrije dagen is die mogelijkheid er ook. Je hebt als reisbegeleidster variërende werkuren dus er ontstaat naast de wekelijkse vaste vrije dag, ook vrije uren die besteed kunnen worden aan het verkennen van het gebied. Daarnaast kreeg ik van toeristen ook vaak informatie en ik had leuke gesprekken over gedane activiteiten, bezienswaardigheden of afgelegde routes die zij in het verleden hebben gedaan. Bijvoorbeeld een stel dat met hun camper had overnacht in de nog ongerepte natuur langs de kuststrook die nu vol is gebouwd met de hotels waar ik onder andere werkzaam was. De vrijheid die ik als reisbegeleider ervaarde kwam door verantwoordelijk te zijn voor het opstellen van een eigen agenda en de eigen manier van communicatie met de gasten.”

Ik had met de toeristen leuke gesprekken over gedane activiteiten, bezienswaardigheden of afgelegde routes. Bijvoorbeeld een stel dat met hun camper had overnacht in de nog ongerepte natuur langs de kuststrook die nu vol is gebouwd met de hotels waar ik onder andere werkzaam was.

Joyce over de leuke dingen van haar werk als reisleider

Wat is het meest bijzondere wat je tot nu toe hebt gedaan bij TUI?

“Een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen tijdens het TUI-avontuur is het meemaken dat twee gasten tijdens hun vakantie zijn overleden. Daar ga je dan toch niet zo snel vanuit als je dit werk voor het eerst gaat doen.”

In hoeverre is dit de baan waar je altijd al van droomde?

“Deze baan is een stap richting mijn droombaan. In deze functie miste ik toch een stuk creativiteit in de vorm van projectontwikkeling en vormgeving. Wel heeft deze baan mij heel goed laten inzien welke aspecten ik belangrijk vind van een droombaan. Het spreekt mij bijvoorbeeld aan om regelmatig van woon- en werklocatie te veranderen, nationaal en internationaal, en met deze functie is het mogelijk om elk half jaar in een ander gebied te werken. Tevens kwam ik tijdens deze baan in aanraking met uiteenlopende bedrijven en functies waardoor ik een goed beeld van deze tak van de toerismebranche heb gekregen. Zo komt een TUI-reisbegeleider of -hostess in contact met receptiemedewerkers, hotelmanagers, excursie-eigenaren, fitnessinstructeurs en bar- en clubpersoneel. Het gaf mij een goed beeld van de aanwezige en afwezige activiteiten in de toerismebranche en dat geeft nieuwe inspiratie voor mijn zoektocht naar een baan die meer aansluit op mijn behoeften en passies.”

Wat is je het meest bijgebleven uit je Saxion-tijd of wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd?

“De opmerking van mijn Honours Programme en I&BC-coördinator, die de deelnemers altijd vroeg: ‘Ben jij een systeemvolger of ben jij een systeem creator?’”

Welke tips heb je voor studenten die ook reisleider willen worden?

“Oeh, meerdere. Ten eerste wordt bij de vacature vermeld: hij/zij durft voor een groep te spreken. Ik weet nog dat ik hier mijn twijfels over had, ondanks dat ik best leuk presenteer. En ik geloof dat toch vele mensen wel met deze twijfel zitten. Mijn tip is: niks van aan trekken! Het lijkt namelijk veel enger dan het daadwerkelijk is. De groep die arriveert is namelijk vakantie en willen juist zoveel mogelijk luisteren naar jou! Want, hoe lang duurt de busreis, welke activiteiten zijn het leukst om te doen en waar kun je het best pinnen?

Welke tips heb je nog meer?

Realiseer dat een redelijk commerciële houding van je wordt verwacht. Ondanks dat het uiteindelijke doel van de reisbegeleidsters betrekking heeft op positieve gevoelens van de gasten (tevreden, veilig, gelukkig, verrast) wordt het belangrijk geacht dat er sales worden behaald. Een reisbegeleider zal zijn of haar wekelijks gestelde targets moeten halen. Dit zal in de meeste gevallen vrij automatisch gaan omdat je de vakantiegasten adviseert en informeert over wat zij kunnen doen om hun vakantie nóg leuker te maken en de excursies nu eenmaal geweldig zijn om te doen. Bovendien waren mijn targets realistisch gesteld. De laatste tip: mochten bovengenoemde taken jou aanspreken en wil je héél graag de wereld verkennen samen met reislustige collega’s? Probeer deze baan dan uit! Houd de website werkenbijtui.nl in de gaten voor vacatures, want zij houden deze site goed bij.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met zowel een journalistieke als een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. Dit doet hij ook als freelancer én bij zijn voetbalvereniging Oranje Nassau. Verder sport hij graag en wordt hij blij van kinderen die nog lekker op straat voetballen.

Gerelateerde artikelen

Lotte 1.jpg Business

Alumnus Lotte helpt medewerkers ontwikkelen bij de Politie

2 juli 2020
covid-19-5152341_1920.jpg Onderwijs

Tourism Management-studenten gaan corona-uitdagingen aan tijdens eerste Students League

26 mei 2020
desk-inside.jpg Onderzoek

Hospitality-onderzoekers ontvangen geldprijs om klantervaringen te meten met VR-software