Minister Van Engelshoven enthousiast over initiatief Saxion
Organisatie

Minister Van Engelshoven enthousiast over initiatief Saxion

Leestijd Minuten

Minister Van Engelshoven schoof aan bij de workshop ‘Het leven begint bij 50’, verzorgd door Saxion Parttime School tijdens de conferentie ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Deze conferentie, met als doel om kennis en ervaringen rondom Leven Lang Ontwikkelen te delen, samenwerking te versterken en elkaar te inspireren, vond eind november plaats in De Fabrique in Utrecht. Van Engelshoven: “Ik ben echt getroffen door het grote enthousiasme dat ik ben tegengekomen bij de sessies die ik heb gevolgd.”

Ruim 500 deelnemers uit het onderwijs, bedrijfsleven, overheid en het sociale domein vonden hun weg naar het congres Leven Lang Ontwikkelen, georganiseerd door de ministeries van OCW, SZW en EZK en de SER. De ochtend startte met een plenaire opening door dagvoorzitter Mariëtte Hamer. Daarna waren er verschillende deelsessies rondom actuele thema’s, zoals publiek-private samenwerking, flexibilisering van het onderwijs en het stimuleren van een leercultuur binnen bedrijven. Na dit gezamenlijke deel konden bezoekers kiezen uit bijna 50 deelsessies. Saxion was met twee geselecteerde workshops goed vertegenwoordigd. 

Workshop ‘Het leven begint bij 50’ - HBO-V duaal traject

Minister Van Engelshoven koos ervoor om aan te sluiten bij de Saxion-workshop ‘Het leven begint bij 50’. Deze workshop ging over de pilot in Twente waarbij Saxion in 2017 samen met drie zorgorganisaties een duaal opleidingstraject HBO-V voor carrièreswitchers (zij- instromers) is gestart. 
Steeds meer veertigers en vijftigers kiezen voor een carrièreswitch. Vaak zijn dit hoogopgeleide mensen die deze overstap maken via een duaal leertraject en dit versneld kunnen doen door het flexibele, modulaire onderwijsaanbod. Hoe verloopt dit in de praktijk? Waar lopen de kandidaten tegenaan, wat vraagt dit van de zorg- en welzijnsinstellingen en hoe kunnen onderwijsinstellingen hierbij helpen? Wat is de toegevoegde waarde van deze nieuwe doelgroep om het personeelstekort te lossen? Deliaan Vollgraff , 55 jaar en één van de duale studenten, die nu in het derde leerjaar zit, verzorgde deze presentatie samen met Katinka van Heerde, teamleider deeltijdonderwijs Zorg en Welzijn (SPS). Na de workshop ging Van Engelshoven in gesprek met de twee workshopleiders. Van Engelshoven: “Het is leuk om te zien hoe enthousiast en geïnspireerd mensen kunnen worden door het volgen van deeltijdonderwijs. Dat, als mensen eenmaal over de drempel zijn, ze weer lol krijgen in leren.”

Project Verbrede Leerpaden

De andere sessie waar Saxion bij betrokken was, stond in het teken van het project Verbrede Leerpaden. Deze workshop werd door Aventus in samenwerking met Saxion verzorgd. Verbrede Leerpaden is een initiatief van zorgplatform Apeldoorn, de gemeente Apeldoorn, tien zorg- en welzijnsinstellingen, Aventus en Saxion. De groep deelnemers bestaat uit zij-instromers die interdisciplinair worden opgeleid en roulerend bij verschillende instellingen ervaring opdoen. 

Meer weten over deze trajecten en/of over de Saxion Parttime School? Neem dan contact op met Katinka van Heerde, teamleider Saxion Parttime School, via: k.vanheerde@saxion.nl 

Gerelateerde artikelen

Bestuurskunde in deeltijd: ‘Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op’ Onderwijs

Bestuurskunde in deeltijd: ‘Mijn opleiding is breed, ik kan er straks alle kanten mee op’

21 juli 2020
Kiki haalde als eerste deeltijdstudent haar certificaat voor GGZ-agoog Onderwijs

Kiki haalde als eerste deeltijdstudent haar certificaat voor GGZ-agoog

14 juli 2020
'Twijfel niet en informeer naar de mogelijkheden' Studentenleven

'Twijfel niet en informeer naar de mogelijkheden'