spacer
Onderwijs

Terugblik: Saxion Blockchain Week 2020

Leestijd Minuten

Vorige week organiseerde het lectoraat Blockchain de Saxion Blockchain Week. Tijdens deze week vonden er op verschillende plaatsen in de regio bijeenkomsten, evenementen, hackatons en masterclasses plaats. Alles rondom thema Blockchain. De week werd afgesloten met de lectorale rede van lector Jan Veuger.

KienhuisHoving Legal Day Blockchain event

Op maandag vond het KienhuisHoving Legal Day Blockchain event plaats. Tijdens deze bijeenkomst gingen we in op de onderwerpen wet- en regelgeving, intellectueel eigendom, ICT-recht en privacy rondom de ontwikkelingen van Blockchain. Specialisten van KienhuisHoving (kennispartner van het lectoraat Blockchain) namen ons mee in de actuele (wettelijke) situatie rondom Blockchain. Het event werd afgesloten met een debat. 

Saxion Blockchain Challenge

Acht studententeams namen deel aan de Saxion Blockchain Challenge. Daarbij gingen zij aan de slag met het bedenken van blockchain-oplossingen voor vraagstukken uit het bedrijfsleven. Joris Hartman, Michel Koop, Pim van Kaam en Tim van Ast waren afgelopen vrijdagmiddag de trotse winnaars. De studenten van de academie Financiën, Economie en Management bedachten een blockchain-oplossing voor VehGro, een groothandel in natuurvoeding. Lees hier meer.

Special guest: professor Dragan Boscovic van Arizona State University (ASU)

Speciale gast tijdens de Saxion Blockchain Week was professor Dragan Boscovic, die zich aan de Arizona State University (ASU) bezighoudt met onderzoek naar blockchain-toepassingen. Collegevoorzitter Anka Mulder kondigde in september, bij de opening van het hogeschooljaar aan, dat Saxion verregaande plannen heeft om samen te gaan werken met de ASU, die tot de grootste universiteiten van de Verenigde Staten behoort. Net als Saxion, bevindt de ASU zich in een regio met een tekort aan technisch geschoolde professionals. Beide instituten bundelen, met hun technische profiel en maatschappelijke uitdagingen, hun krachten op het gebied van onderzoek. Reden genoeg voor Boscovic om op uitnodiging van Veuger deel te nemen aan de Saxion Blockchain Week.

Blockchain Masterclass en themabijeenkomst

Tijdens deze innovatieve week vol Blockchain was er ruimte om tijdens een masterclass meer te leren over Blockchain en Vastgoed. Ook het onderwerp gezondheid werd aangesneden tijdens de Blockchain Week. Tijdens de Blockchain & Health bijeenkomst, mede georganiseerd door Health Valley, Novel-T, Gemeente Groningen, en Zorginstituut Nederland, is besproken wat blockchain kan betekenen voor de zorg en het welzijnswerk. 

'Blockchain is het cement tussen kunstmatige intelligentie en Internet of Things'

Lectorale rede Jan Veuger

De laatste dag bestond uit Blockchain Innovation, digitalisering, pitches, de prijsuitreiking van de Blockchain Challenge en de lectorale rede van Jan Veuger. Sinds een jaar bouwde lector Jan Veuger bij Saxion aan het eerste lectoraat Blockchain van Nederland. Afgelopen vrijdag installeerde het College van Bestuur hem officieel als lector. In dit interview kijken we met hem vooruit, naar de volgende fase die zich aandient voor Blockchain-technologie. 

Gerelateerde artikelen

Drie onderzoeksteams van hogeschool Saxion ontvangen HTSM-geld voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen Onderzoek

Saxion-lectoren in de prijzen bij NWO-innovatiefestival

07 november 2019
Het team van Data Trainee Business

'We hebben hier in Twente een goudmijn aan data-talenten. Die moeten we vasthouden'

25 oktober 2021
Afbeelding over fraude / phishing Event

Webinar: Aanpak zorgfraude, kwestie van samenwerken