Blockchain Challenge Deventer 2020 Saxion (Evert van de Worp)
Studentenleven

Studententeam VehGro wint spannende Blockchain Challenge

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

De Saxion Blockchainweek zit er op! Afgelopen week namen acht studententeams deel aan de Blockchain Challenge. Daarbij gingen zij aan de slag met het bedenken van blockchain-oplossingen voor vraagstukken uit het bedrijfsleven. Joris Hartman, Michel Koop, Pim van Kaam en Tim van Ast waren afgelopen vrijdagmiddag de trotse winnaars. De studenten van de academie Financiën, Economie en Management bedachten een blockchain-oplossing voor VehGro, een groothandel in natuurvoeding.

In een spannende en intensieve week werkten de studenten naar de finale toe. We namen afgelopen week al een kijkje in het Ketelhuis op het Deventer Gasfabriekterrein, dat haast symbolisch fungeerde als de snelkookpan waarin de blockchain-oplossingen klaargestoomd werden.

Op donderdagmiddag 16 januari is het er een drukte van belang: elk hoekje van het Ketelhuis is bezet. Studenten staan rond flipovers, zitten achter laptops of krijgen een crash course in het houden van een goede pitch. Docent-onderzoeker Arthur Janse overziet het allemaal met een tevreden glimlach: “Deze acht teams bestaan uit studenten van de meest uiteenlopende Saxion-opleidingen. Van HBO-ICT tot Toegepaste Psychologie en van Hotel Management tot Commerciële Economie. Wat hen bindt is de uitdaging om voor hun opdrachtgever met de allerbeste blockchain-oplossing te komen. Daarmee leveren ze een concrete bijdrage aan het verbeteren van een bedrijfsproces of het oplossen van een probleem. Het is geweldig om de teams aan het werk te zien.”

VeghGro

Het winnende team van de Blockchain Challenge! 

Om een zuivere koppeling te leggen tussen de vacatures, de beschikbare talenten en de bedrijven, bedenken wij een blockchain-oplossing die deze matches op anonieme basis kan maken en via een app of website presenteert.

Marit Oortwijn, student Hotelmanagement
Blockchain Challenge Saxion Deventer 2020 (Evert van de Worp) Blockchain Challenge Saxion Deventer 2020 (Evert van de Worp) Blockchain Challenge Saxion Deventer 2020 (Evert van de Worp) Blockchain Challenge Saxion Deventer 2020 (Evert van de Worp)

Martijn van de Kuilen (Commerciële Economie) en Marit Oortwijn (Hotelmanagement) bedenken met hun team een blockchain-oplossing voor Deventer Informatiestad. Marit vertelt: “Onze opdrachtgever werkt samen met tien Deventer bedrijven, die gezamenlijk zo’n 2000 ict’ers zoeken. Het plaatsen van vacatures of het inzetten van recruiters levert momenteel onvoldoende nieuw personeel op. Daarom willen de bedrijven hun eigen personeelsleden op projectbasis onderling uitwisselen. Om een zuivere koppeling te leggen tussen de vacatures, de beschikbare talenten en de bedrijven, bedenken wij een blockchain-oplossing die deze matches op anonieme basis kan maken en via een app of website presenteert.” Martijn vult aan: “Zo kunnen de bedrijven hun eigen personeelsleden, als dat mogelijk is, een aantal extra uren per week aan elkaar uitlenen. Bij een aantal bedrijven draaien al applicaties op een blockchain, maar wij leggen de extra koppeling naar een gebruiksvriendelijke oplossing waar eindgebruikers echt iets aan hebben. Zo kun je technologie een urgent probleem helpen oplossen.”

Even verderop zit Marijn van der Graaf (Bestuurskunde) met zijn team rond een tafel vol laptops en getekende mindmaps: “Wij zijn aan de slag voor Delta Wonen uit Hengelo. Woningcorporaties moeten beschikken over actuele en geverifieerde data om de juiste huurwoningen voor de juiste kandidaten beschikbaar te stellen. Niet correct ingevulde inkomensgegevens zorgen voor extra administratieve handelingen of een vertraging in de processen. Wanneer Delta Wonen dit soort gegevens via een blockchain-toepassing automatisch kan laten controleren, kunnen zij hun bedrijfsvoering veel sneller en efficiënter inrichten. Dat komt het bedrijf en ook de klanten ten goede.”

Ananda Teunissen (Hotelmanagement) koos ervoor zich met haar thesis ook op blockchain te richten omdat ze de ontwikkelingen rond de techniek interessant vindt voor de branche waarin zij straks werkzaam zal zijn: “Iedereen gaat hiermee te maken krijgen. De machtige boekingsplatforms hebben en houden een groot deel van de markt in handen. Achterliggende vergoedingen tussen dit soort platforms en hotels worden vaak genoeg nog scheef verdeeld. Blockchain kan een mechanisme zijn om tot een eerlijkere en transparantere markt en winstverdeling te komen. Brancheorganisaties kunnen daar een rol in spelen.”

Saxion en Arizona State University bundelen blockchain-onderzoek

Speciale gast tijdens de Saxion Blockchain Week was professor Dragan Boscovic, die zich aan de Arizona State University (ASU) bezighoudt met onderzoek naar blockchain-toepassingen.

Saxion CvB-voorzitter Anka Mulder kondigde in september, bij de opening van het hogeschooljaar aan, dat Saxion verregaande plannen heeft om samen te gaan werken met de ASU, die tot de grootste universiteiten van de Verenigde Staten behoort. Net als Saxion, bevindt de ASU zich in een regio met een tekort aan technisch geschoolde professionals. Beide instituten bundelen, met hun technische profiel en maatschappelijke uitdagingen, hun krachten op het gebied van onderzoek. Die samenwerking heeft inmiddels vorm gekregen als het gaat om blockchain-onderzoek. Saxion-lector Jan Veuger en ASU-professor Dragan Boscovic verkennen inmiddels hun inhoudelijke agenda’s, onderzoeks- en onderwijsprogramma’s en de manier waarop Saxion en ASU elkaar kunnen aanvullen en versterken op het gebied van blockchain.

Reden genoeg voor Boscovic om op uitnodiging van Veuger deel te nemen aan de Saxion Blockchain Week. De Amerikaanse professor doet met zijn onderzoeksgroep in Phoenix actief onderzoek naar blockchain-toepassingen in de gezondheidszorg, energie-, landbouw-, en fintech-sector. Ook logistiek en transport zijn domeinen waar hij zich op richt. Boscovic ziet duidelijke parallellen met de domeinen waarnaar Veuger met zijn blockchain-lectoraat, waarin drie academies samenwerken, onderzoek doet: 

“Internationaal staan de energiemarkt en –infrastructuur op de drempel van een enorme transitie. In de Verenigde Staten, maar ook elders, is die sector verouderd. Dat geldt zowel voor de techniek, en de infrastructuur als voor de administratieve processen rond opslag en distributie van energie. Ik zie enorme kansen om de energiemarkt, met blockchaintechnologie, een innovatief en nieuw gezicht te geven. Zowel geldstromen als de opslag, distributie en afname van wind- en zonne-energie kunnen op een slimmere manier georganiseerd worden. Wanneer we blockchain als fundament inzetten, kan deze techniek schone vormen van energie rechtstreeks leverbaar maken. Zowel aan particulieren als aan de industrie. Jan Veuger ziet duidelijke parallellen met initiatieven die in Nederland rond schone energie ontstaan: “We zien particuliere coöperaties rond schone energie ontstaan, waarmee we afscheid nemen van bestaande instituties en hun een monopoliepositie.” Blockchain is in feite een nieuwe architectuur voor vertrouwen, concluderen Boscovic en Veuger.

Ook de gezondheidszorg kan volgens beide lectoren profiteren van blockchaintoepassingen. Met name waar het gaat om een gecontroleerde, veilige en efficiëntere uitwisseling van gegevens: “Patiënten moeten de eigenaar van hun eigen medische dossiers zijn en blijven. In de toekomst moet een patiënt zélf digitaal kunnen kiezen welke instantie of health-professional hij toegang tot welk deel van zijn gegevens geeft. Dat verandert de enorme en winstgevende industrie die de gezondheidszorg in de VS geworden is. Het huidige complexe administratieve systeem in de VS, waar toegang tot zorgverzekeringen helaas ook nog eens een privilege is, kan compleet veranderen door deze nieuwe technologische toepassingen. Dat komt de patiënt en de positie van de burger ten goede,” vertelt Boscovic. Hij test nieuwe oplossingen, gestoeld op blockchaintechnologie, momenteel in een lab-omgeving.

Boscovic sloot afgelopen donderdag aan bij de Saxion-themadag rond Blockchain & Health, waarin ook het Deventer Ziekenhuis participeerde. Hij was afgelopen vrijdagmiddag tevens aanwezig bij de officiële installatie van Jan Veuger als lector Blockchain bij Saxion.

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Blockchain in de Zorg Onderzoek

Saxion Blockchain Week: 'Blockchain kan helpen de administratieve druk in verpleeghuis- en wijkzorg op te lossen'

01 februari 2021
Saxion wil met nieuwe Bitcoin-MOOC´s het beste blockchainonderwijs bieden Onderwijs

Saxion wil met nieuwe Bitcoin-MOOC´s het beste blockchainonderwijs bieden

21 oktober 2020
Jan Veuger Onderzoek

Saxion ontvangt subsidie voor onderzoek naar inzet Blockchain bij afvalbeheer