Hoe verkoop je jezelf op LinkedIn?
Studentenleven

Hoe verkoop je jezelf op LinkedIn?

Leestijd Minuten

Een goed gevuld profiel op LinkedIn kan je helpen in je online netwerkactiviteiten of bij het vinden van een baan, maar hoe zorg je er nou voor dat je profiel een beetje op orde is? De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom beginnen veel mensen er maar gewoon niet aan. Maar zo spannend is 't uiteindelijk niet, dus hier een paar simpele tips om snel aan de slag te kunnen.

1) Inloggen maar!

Het begint allemaal met het aanmaken van een LinkedIn-account. Daarbij kies je de naam die je wil gebruiken. Hierbij vul je uiteraard je eigen naam in. 

2) Say cheese: ga voor een goede profielfoto op LinkedIn

Een goede profielfoto mag natuurlijk niet ontbreken. Bij het uitkiezen van de foto mag je jezelf natuurlijk best wel op je mooist in de online etalage zetten. Maar please: zorg wel dat je herkenbaar bent. Tegenwoordig hoeft je profielfoto niet 'strak zakelijk' te zijn. Met een beetje kleur spring je er juist wel uit! Let er wel op dat je geen groepsfoto's, foto's van het uitgaan of vakantiekiekjes plaatst. Dat is dan weer niet professioneel. 

3) Kopregel & samenvatting: beiden heel belangrijk

In de kopregel omschrijf je wat je doet (functietitel), maar je kunt in dit veld ook in steekwoorden omschrijven wat je dienstverlening inhoudt. Of gebruik dit veld slim door aan te geven waar je naar op zoek bent. Bijvoorbeeld: 'Op zoek naar een leuke salesfunctie in de regio Twente', of 'Beschikbaar voor een nieuwe uitdaging op 't gebied van communicatie'. 

Vervolgens heb je dan nog de 'samenvatting'. Dit veld kun je gebruiken om jezelf in het kort voor te stellen: wat doe je precies, wat zijn je sterkte punten… Kortom: wat kenmerkt jou en waarom moeten ze jou voor een bepaalde klus hebben en níemand anders? Varieer met een inspirerende quote, drop je contactinformatie of maak een kort verhaal over wat jouw drijfveren zijn. 

4) Maak je LinkedIn-profiel compleet (en houd 'm up-to-date)

Zorg dat je de info over je werkervaring en opleidingen compleet maakt. En zorg er ook voor dat je deze up to date houdt. Wel zo handig als mensen een indruk willen krijgen van wie je bent en wat je doet. Dit is eigenlijk gewoon de informatie die op je cv te vinden is.

5) Online netwerken met LinkedIn

Online netwerken lukt alleen als je ook mensen in je netwerk hebt. Voeg daarom mensen toe waar je een zakelijke relatie mee hebt of mee hebt gehad. Je bent zelf in charge als het gaat om wie je wel of niet toe gaat voegen. Wil je een klein netwerk van mensen die je echt kent of juist een mega netwerk met veel vage bekenden of mensen die je zelfs niet kent? Denk daar goed over na. Hier zijn geen regels voor, dus volg hierbij gewoon je gevoel. Wat wel zo netjes is: als je iemand toevoegt even een persoonlijke boodschap erbij in plaats van het standaard LinkedIn-berichtje. 

Weiger je iemands uitnodiging? Daar kun je goede redenen voor hebben, dus doe dat ook vooral. Zoals gezegd: selectief zijn is alleen maar goed. En wees niet bang: er wordt geen bericht verzonden naar de uitnodiger, dus niemand wordt actief geattendeerd op jouw afwijzing. Zo houd je je netwerk schoon. Het draait uiteindelijk om kwaliteit, niet kwantiteit! 

6) Wees actief in de community

Zodra je je profiel hebt ingericht, is het natuurlijk ontzettend leuk om je netwerk af en toe eens te laten weten wat je zoal aan het doen bent. Zie het als de zakelijke versie van Facebook. Nee, random foto’s van je avondeten of vakanties plaatsen is misschien wat overbodig... maar heb je een leuke zakenlunch gehad of heb je een gave klus gedaan, dan kan het wel weer interessant zijn. Vertel er dan in het kort even bij wat het thema was en BAM, je eerste update is een feit. Of deel een interessante update van een ander, uiteraard wel met je eigen toelichting erbij. 

Ook is 't goed om actief te participeren aan gesprekken die aansluiten bij jouw interesses of jouw vakgebied. Laat een reactie achter of geef een 'LinkedIn Reaction' om de auteur te laten weten wat je van de update vindt. 

Volg Saxion op LinkedIn

Volg Saxion op LinkedIn

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en volg ons via LinkedIn!

Klik hier
Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan dit najaar naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan

Gerelateerde artikelen

Money management: 5 fijne budget apps (deel 2) Studentenleven

Money management: 5 fijne budget apps (deel 2)

30 september 2022
Money management: bespaartips voor studenten (deel 1) Studentenleven

Money management: bespaartips voor studenten (deel 1)

23 september 2022
Vijf studenten bij Saxion Organisatie

Deelname Saxion in landelijke pilot microcredentials