Studenten helpen scholieren bij het kiezen van een opleiding
Met je studiekeuze beslis je wat je de rest van je leven wil doen: een belangrijk moment tijdens je laatste jaar op de havo of als doorstromer vanuit het mbo. Door de uitbraak van het coronavirus is dit echter nogal een uitdaging, nu open dagen en meeloopdagen zijn afgelast. Gelukkig schieten studenten en docenten vanuit heel Nederland te hulp door middel van een mooi initiatief dat ontstaan is via social media.
Natuurlijk is er op de website van hogescholen genoeg informatie beschikbaar, maar het is toch altijd nét even anders om de first-hand experience te horen van een student die je voorging. Inmiddels delen ook steeds meer studenten én leerkrachten het inmiddels bekende bericht op hun social mediafeed, waarbij ze aangeven dat ze graag hun ervaringen over hun opleiding met je delen en dat je ze kunt benaderen voor vragen en tips. Handig, zo heb je tóch de juiste informatie om een weloverwogen keuze te maken.
(tekst gaat verder onder de LinkedIn-post)
Drempel
Dennis ter Wengel, oud-student van de opleiding Civiele Techniek, geeft aan dat het in deze tijd extra belangrijk is om studenten van voldoende informatie te voorzien. “Bovendien,” voegt hij eraan toe, “toen ik mijn studiekeuze moest maken, vond ik het best een drempel om een student of oud-student van de opleiding aan te spreken. Ik hoop dat met mijn bericht deze drempel lager wordt voor toekomstige studenten.” Want in gesprek gaan met studenten is juist zo belangrijk om een goed beeld te krijgen. “Je proeft de sfeer van de opleiding niet in een ‘gestyleerd’ boekje of digitaal op een mooi vormgegeven website, het gaat om je eigen ervaring en het gevoel dat je ervaart.”
Erg geholpen
Kristian Baan erkent dat het spreken van studenten en docenten hem erg heeft geholpen bij de keuze voor zijn opleiding Creative Business. Zelf heeft hij gelukkig de juiste keuze gemaakt. “Ik ben erg blij met de afwisseling tussen theorie- en praktijklessen. Wanneer je van creativiteit houdt en echt afwisseling zoekt in een opleiding, is Creative Business jouw studie! Daarnaast word je opgeleid tot allround mediaprofessional. Je carrièrekansen liggen dus erg breed. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een reclamebureau of marketingcommunicatiebureau, maar ook als regisseur, redacteur of verslaggever. Ook liggen er kansen om zzp’er te worden, bijvoorbeeld als fotograaf of videograaf, of je eigen onderneming te starten.”
Eigen creativiteit kwijt
Nathalie Drenth, student Media, Informatie & Communicatie, is ook blij met haar studiekeuze. “Ik heb iets gevonden waar ik elke dag met plezier aan kan werken. Ik mag campagnes bedenken, ik mag video’s maken, ik heb geleerd te fotograferen en heb nu zelf een camera waar ik vele video’s mee maak. Het mooie van de opleiding is dat je bijvoorbeeld zelf een campagne bedenkt, en vervolgens kan je middelen als posters, berichten op sociale media of video’s zelf maken. Je bedenkt dus iets en vervolgens mag je het ook gaan maken. Bovendien kun je je eigen creativiteit kwijt in bijna alles, maar je helpt ook bedrijven helpt om een bepaald doel te behalen.”
Het is jouw toekomst, dus wees niet bang om mensen te benaderen met vragen over de opleiding.
Technische Bedrijfskunde
Justin Boomers is momenteel bezig met zijn Premaster Industrial Engineering & Management – hij geeft aan dat studenten hem zowel mogen benaderen met vragen voor de premaster als voor zijn hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde. “Een technisch bedrijfskundige houdt zich zowel bezig met organisatorische als technologische vraagstukken,” legt hij uit. “De opleiding zorgt voor een goede afstemming tussen beide vraagstukken. De bedrijfsprocessen kunnen altijd sneller, beter, efficiënter, goedkoper en slimmer. Als technisch bedrijfskundige ben je op zoek naar verbeteringen om dit te kunnen realiseren. Een goede afstemming tussen de mensen op de werkvloer en het managementteam is hierbij noodzakelijk.”
‘Ga in gesprek’
Ook voor studenten die van het mbo afkomen, kan de overstap naar het hbo verrassend groot zijn. Evi van Raalte, student Integrale Veiligheidskunde, kan dit beamen. “Kom je vanaf het mbo en vind je de drempel naar het hbo groot, twijfel niet en ga in gesprek met studenten, docenten of anderen die er ervaring mee hebben. Ik zit nog in het eerste jaar, maar het belangrijkste dat ik tot nu toe heb geleerd, is dat niks te gek is. Docenten willen je graag bij van alles helpen, zolang je zelf maar wilt en inzet toont. Met deze opleiding kun je veel verschillende richtingen op en daarom is het een mooie keuze voor als je precies weet wat je wilt, maar ook voor als je het nog niet helemaal zeker weet.”
Toegepaste Psychologie
Ook Milou Meijers is na haar mbo-opleiding tot onderwijsassistente doorgestroomd naar Toegepaste Psychologie bij Saxion. “In het tweede jaar van mijn mbo-opleiding heb ik stagegelopen in het speciaal onderwijs. Hierbij merkte ik al gauw dat ik nog meer geïnteresseerd was in het verklaren van het menselijk gedrag, dan het lesgeven. Bij Toegepaste Psychologie heb ik geleerd dat je altijd goed moet luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en dat je zonder vooroordeel een gesprek in gaat, maar ook dat je nieuwsgierig wordt naar het verhaal van anderen.”
‘Wees niet bang’
Bas Veldhuis is net afgestudeerd aan de opleiding Human Resource Management. Hij vertelt: “Bij deze opleiding heb ik geleerd hoe je binnen het bedrijfsleven omgaat met mensen van verschillende culturen en achtergronden, en hoe je hier de potentie voor het bedrijf uithaalt.” Hij hoopt dat het initiatief toekomstige studenten zal aanmoedigen om vragen te stellen. “Het is jouw toekomst, dus wees niet bang om mensen te benaderen met vragen over de opleiding!”
Alle studenten in dit artikel gaven aan dat je ze via LinkedIn mag benaderen voor vragen, tips en ervaringen. 17, 18 en 19 april worden de online open dagen georganiseerd. Ook tijdens deze open dagen staan studenten en leraren tijdens de livestreams klaar om al jouw vragen te beantwoorden!