Image.jpeg
Studentenleven

Wordt Bouwkunde-student Benthe volgend jaar Miss Beauty of Overijssel?

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Benthe Masseüs had als klein meisje twee dromen: architect worden en in een glitterjurkje op een podium staan. Voor beide ligt ze aardig op koers. Ze zit in het tweede jaar van haar studie Bouwkunde én strijdt de komende maanden voor de titel Miss Beauty of Overijssel. “Ik besef dat ik blij mag zijn met wat ik heb en wil dat andere kinderen dat ook kunnen.”

Hoi Benthe, je doet mee aan de Miss Beauty of the Netherlands-verkiezing. Wat houdt dat precies in?

“Dat is een miss-verkiezing waarbij ik eerst strijd om de titel van Miss Beauty of Overijssel en het vervolgens, mocht ik doorgaan naar de landelijke finale, opneem tegen alle provinciewinnaars van Nederland. Het is begonnen met een castingdag. Daar moest je je voorstellen in een mooie jurk, een rondje lopen in bikini en enkele vragen beantwoorden in het Engels.”

Hoe was dat?

“Dat vond ik heel spannend. Ik had geen idee wat ik moest verwachten en heb op Youtube dus maar filmpjes gekeken van castingdagen. Toen ik daar was, dacht ik: verstand op nul en gewoon lopen. Ik wilde laten zien dat ik zelfverzekerd was. Uiteindelijk ben ik gekozen als een van de twintig finalisten en nu gaan we een traject in met allerlei social mediatrainingen, bootcamps en catwalklessen. Al gaat alles nu wel online vanwege het coronavirus. Ik heb verder nog nooit zoiets meegemaakt, dus het is allemaal nieuw voor mij.”

Hoe ben je hier dan ingerold?

“Ik ben gescout via Instagram. Daar kreeg ik een berichtje of ik het leuk zou vinden om mee te doen. Ik heb toen op internet wat gezocht naar miss-verkiezingen, maar toen kreeg ik het beeld dat daar allemaal onvriendelijke meiden aan meedoen, die allemaal heel kattig zijn. Gelukkig valt dat mee: het is supergezellig en de meiden zijn heel lief.”

En je hebt het dus geschopt tot de laatste twintig deelnemers.

“Dat kon ik eerst niet geloven. Ik had me daar totaal niet op ingesteld. Ik dacht: dit jaar is een oefenrondje, volgend jaar ga ik er écht voor. Maar het lukte in één keer, dus ik was erg blij. Ik denk sowieso dat het een goede toevoeging is op mijn studie. Ik studeer Bouwkunde en dat gaat heel goed, maar het mag qua zelfvertrouwen nog wel iets beter. Dat heb ik nog niet echt. Dus het is eigenlijk wel mooi voor later, dat ik mezelf beter kan presenteren. Ik ben bovendien een van de weinige meiden die de studie Bouwkunde doet of iets in de techniek. Het is leuk om te laten zien dat meisje-meisjes ook Bouwkunde kunnen doen en er ook goed in kunnen zijn.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Toen ik heel klein was, was ik altijd al bezig met het tekenen en het inrichten van huizen, op van die hele grote vellen papier. Vervolgens heb ik op de middelbare school een technisch profiel gekozen en toen was één plus één al snel twee. Ik wil heel graag architect worden. Ik hoop volgend jaar een minor te doen in Spanje over architectuur en hoop mijn stage bij een architectenbureau te lopen. Uiteindelijk wil ik hierna ook nog een universitaire studie doen.”

Je zamelt tijdens deze miss-verkiezing ook geld in. Waarvoor is dat?

“Iedereen die meedoet, zamelt geld in voor de Linda Foundation van Linda de Mol. Zij zorgt ervoor dat gezinnen die het niet heel breed hebben, en dus geen geld hebben voor een nieuwe jas of een schoolreisje voor de kinderen, dat soort dingen wel gewoon kunnen doen. De foundation verdeelt dan bonnen van bijvoorbeeld supermarkten, speelgoedwinkels en kledingwinkels, zodat de kinderen iets extra’s krijgen."

Ik mag dit allemaal meemaken en kan mezelf elke dag mooi maken, omdat ik geld heb voor mooie kleding. Ik wil dat andere kinderen dat ook kunnen.

Benthe over waarom ze graag geld inzamelt voor de Linda Foundation

Waarom vind je dat zo belangrijk?

“Zelf woon ik in een mooi huis en heb ik alles goed voor elkaar, maar ik besef heel erg dat ik blij mag zijn met wat ik heb. Het had ook anders kunnen zijn. Ik mag dit allemaal meemaken en kan mezelf elke dag mooi maken, omdat ik geld heb voor mooie kleding. Ik wil dat andere kinderen dat ook kunnen.”

Word je ook beoordeeld op hoeveel geld je inzamelt?

“Je kan verschillende subprijzen winnen en één daarvan is de Miss Charity, dan heb je het meeste geld opgehaald. Het is uiteindelijk vooral belangrijk dat je inzet toont, niet hoeveel geld je ophaalt. Je moet laten zien dat je er druk mee bezig bent.”

Wat gebeurt er eigenlijk als je wint?

“Dan mag je allemaal leuke dingen doen en heb je echt een voorbeeldfunctie richting jongere meiden, want die gaan je dan natuurlijk volgen en kijken tegen je op. Het is vooral belangrijk dat je een goede boodschap hebt om naar buiten te brengen. Ik kan dan vertellen wat ik belangrijk vind en waar ik voor sta, in de hoop dat veel mensen dat meekrijgen.”

Hoe zou je dat vinden?

“Ja, geweldig. Sowieso was het altijd al een meisjesdroom om in een glitterjurkje op het podium te staan. Als je dan mag meemaken dat je zo’n wedstrijd wint en een mooie kroon op mag, ben ik helemaal gelukkig.”

Wat kunnen mensen die dit lezen doen om je te helpen?

“Die kunnen op mij stemmen door een sms te sturen met ‘Poll Overijssel Benthe naar 3010. Dit is ook te terug te lezen via de website van Miss Beauty of the Netherlands. Ook kunnen ze doneren voor mijn inzamelingsactie via de website van de Linda Foundation. De finale zou zijn op 11 juli, maar is nu verplaatst naar april volgend jaar. Tot die tijd kan iedereen gewoon stemmen."

Wat nou als je wint en je straks moet kiezen tussen een modellencarrière en een baan als architect?

“Ik zie deze wedstrijd echt meer als een hobby. Misschien dat het me uiteindelijk helpt een mooie baan te vinden, maar dit is niet iets voor de toekomst. Het is leuk voor erbij, maar de bouwkunde staat bij mij bovenaan."

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Pulis Mousa Onderwijs

Pulis loopt stage bij een bouwtechnisch bedrijf: ‘Soms moet je niet denken als student, maar als professional’

10 mei 2023
Sieger Louwerink Onderwijs

Sieger loopt stage bij Beltman Architecten: ‘Het lijkt mij geweldig om iets te ontwerpen dat er echt komt te staan’

29 maart 2023
KoenStage.jpg Onderwijs

Stagiair Koen verdiept zich in huisvesting voor mensen met dementie: ‘Het is heel bijzonder hoeveel erbij komt kijken’