Pulis Mousa
Onderwijs

Pulis loopt stage bij een bouwtechnisch bedrijf: ‘Soms moet je niet denken als student, maar als professional’

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Pulis Mousa heeft een grote passie voor Bouwkunde. Sinds zijn mbo-studie werkt hij in deze branche. In het volgende interview vertelt Pulis over zijn bouwtechnische stage bij BTC Architecten.

Hoi Pulis, kan je jezelf voorstellen?

“Ik ben 25 jaar, woon in Hengelo en studeer Bouwkunde op Saxion. Hiervoor, op het mbo, heb ik ook Bouwkunde gedaan. Momenteel loop ik stage bij BTC Architecten.”

Hoe ervaar je de studie Bouwkunde?

“Ik zit in het derde leerjaar. Het is een heel brede opleiding en je kunt je in veel dingen specialiseren. Ik heb veel stages gelopen bij aannemers. Ook heb ik als werkstudent bij een aannemer gewerkt.”

Welke richtingen kun je opgaan met deze studie?

“Je kan architect worden, maar ook de kant van de infrastructuur of data architectuur op gaan. Bouwkunde is een lang proces van A tot Z en daartussen kun je zelf je weg vinden. Je kunt bijvoorbeeld gaan modelleren, de data architectuur-kant op gaan of in de infrastructuur werken.”

Hoe ben je bij BTC Architecten terechtgekomen?

“Binnen onze opleiding hebben we een mooie kennisbank waar stagebedrijven in te vinden zijn. Ik heb gekeken naar potentiële, interessante bedrijven waar ik stage zou willen lopen. Vervolgens ben ik bij drie bedrijven in de buurt op gesprek geweest.”

En waarom heb je gekozen voor BTC Architecten?

“Ik zag de kans om bij een bouwmanagement-stage te lopen. Dat is helemaal nieuw voor mij, want in onze opleiding hebben we daar minder de focus op gelegd. Ik wilde graag weten hoe het is om in het projectmanagement te zitten. Tijdens het gesprek met mijn begeleider Esther kreeg ik te horen dat ik zelf mocht aangeven wat ik wilde leren. Dat is natuurlijk heel belangrijk tijdens zo’n stage.”

Hoe ervaar je je stage?

“Ik heb een bouwtechnische stage. Hier heb ik bewust voor gekozen, omdat ik veel ervaring heb opgedaan in de aannemerswereld. Binnen het bedrijf heb je te maken met architecten, engineers en adviseurs. Ik zit bij het Management Team en ondersteun het bouwmanagement. Dat heeft weer te maken met bouwtechnische bedrijfskunde.”

Wat zijn werkzaamheden waar je je tijdens je stage mee bezig houdt?

“Planningen en uitvoeringen maken of samen met het bouwmanagement vergaderen over processen. Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor de opdrachtgevers. Als een klant bepaalde wensen heeft, zijn wij de personen die onderzoek gaan doen naar welke constructies het beste zijn. Op die manier ondersteunen we de projectleiders.”

Waar zie je jezelf straks na het afstuderen werken?

“Ik houd heel erg van het verduurzamen van gebouwen en het onderzoeken van milieuvriendelijke materialen. Dan krijg je te maken met allerlei technische problemen. Toch vind ik dat wel het leukste om me meebezig te houden.”

Heb je nog tips voor studenten die ook een stage moeten vinden?

“Wij denken altijd als een student, maar als je gaat solliciteren bij bedrijven moet je even omschakelen en denken als een professional. Zoek naar interessante bedrijven, stuur een mailtje en neem initiatief!” 

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Sieger Louwerink Onderwijs

Sieger loopt stage bij Beltman Architecten: ‘Het lijkt mij geweldig om iets te ontwerpen dat er echt komt te staan’

29 maart 2023
KoenStage.jpg Onderwijs

Stagiair Koen verdiept zich in huisvesting voor mensen met dementie: ‘Het is heel bijzonder hoeveel erbij komt kijken’

01 februari 2023
Bart Lukkassen Onderwijs

Het stageavontuur van Bart in Barcelona: ‘Ik gebruik mijn creativiteit om gasten blij te maken’