boek ff
Ondernemerschap

Fast Forward-trainees bundelen interviews met ondernemers in boek

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Wat doe je als je het ondernemerschap écht wil ervaren? Juist, dan schrijf je er een boek over en geef je dat uit in eigen beheer. Twaalf Fast Forward-trainees van Saxion interviewden liefst dertig ondernemers over hun succes, mislukkingen en passie en bundelden de interviews in 'Van niets naar iets en andersom'. “Dit is de kroon op ons werk.”

Foto: de Fast Forward-trainees met uiterst linksbovenin Marlieke Laan.

Hoi Marlieke, hoe is dit boek ontstaan?

“Het begon tijdens de module ondernemerschap die we hadden in november. Daar vroegen onze trainers ons: ‘We gaan het ondernemerschap ervaren, doen jullie mee?’ Toen dachten we: laten we dat doen. We zijn dertig ondernemers gaan interviewen en die verhalen wilden we vastleggen. Een Fast Forward-groep in Deventer had al een magazine gemaakt. Wij besloten een boek te schrijven. Dat is behoorlijk uit de hand gelopen en nu liggen er 700 boeken bij de drukker.”

Waar gaat het boek over?

“We hebben het over verschillende dingen gehad, maar wat bij iedereen terugkomt is dat je dichtbij jezelf moet blijven als je gaat ondernemen. Er komt zoveel op je af, zeker als je gaat groeien. Dan is dat heel belangrijk. We hebben het ook over passies gehad. Dan kom je toch wel uit bij ondernemingen als Sheltersuit of ondernemers als Jaap Beernink van Novel-T: die hebben echt een passie voor wat ze doen of voor het ondernemen. We behandelen ook enkele fuck ups, waarbij alles mis ging wat mis kon gaan en hebben een hoofdstuk over succes. Hoe ga je ermee om als het goed gaat en je als jongen van 24 opeens een miljoen euro op de bank hebt? Dat soort verhalen, dus.”

Voor wie is het geschreven?

“Het is met name  bedoeld als inspiratie voor iedereen die wil ondernemen, iets heeft met ondernemen of daarin wil groeien. Voor de doorgewinterde ondernemer is het misschien leuk om te lezen, maar zijn de verhalen wel bekend. Overigens betekent ondernemen niet altijd voor jezelf beginnen. Je kunt ook in loondienst ondernemend zijn.”

Hoe vond je het om dit met zo’n groep te maken?

“Het was echt een rollercoaster. Ik denk nog steeds elke dag dat het niet gaat lukken. Maar op een ander moment denk ik weer dat we wel duizend boeken gaan verkopen. Je bent met een groep van twaalf studenten die allemaal uitgesproken zijn en een eigen mening hebben, maar we zijn als groep heel erg gegroeid en we hebben elkaar goed leren kennen. Ik had het voor geen goud willen missen. Er bestaat gewoon een boek waar mijn naam op staat.”

Is het boek inmiddels ergens te koop?

"Het boek is te koop op onze website. We hebben er nu zo'n 650 verkocht en er worden in totaal 1000 boeken gedrukt."

Waar gaat de opbrengst naartoe?

“Het geld dat na het drukken nog over is, gaat waarschijnlijk naar een leuke afsluiting. De meesten van ons zijn bijna klaar met hun Fast Forward-traject. Dit is echt de kroon op ons werk.”

Ook een Fast Forward-traineeship volgen?

Solliciteer!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast

19 februari 2024
Thijs zit achter een laptop aan een bureau Organisatie

Innovatietrainee Thijs geeft het bedrijf Taylor Protocols nieuwe impulsen