Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast

Leestijd Minuten

Fast Forward trainees Sanne Alferink en Stijn Kist mochten beide na twee jaar hun Fast Forward certificaat in ontvangst nemen bij de jaarlijkse certificaatuitreiking. “De uitreiking van de certificaten is echt een feestje. Het is heel leuk dat er moeite wordt genomen om dit te organiseren. Ook omdat je er die jaren zo intensief mee bezig bent geweest. Aan de persoonlijke toespraken merk je echt dat de coaches alle trainees door en door kennen”, aldus Stijn.

Fast Forward traineeship

Met 1200 plaatsingen bij meer dan 500 organisaties is Saxion Fast Forward al meer dan twintig jaar hét traineeship-programma van Oost-Nederland. Bedoeld voor talentvolle en gedreven hbo- en wo-afgestudeerden. Young professionals worden hierbij gematcht met interessante organisaties. De trainees maken binnen twee jaar kennis met twee of drie organisaties in verschillende functies. Daarnaast zorgen masterclasses voor een optimale persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. 

De functies van Sanne

Trainee Sanne is afgestudeerd aan de opleiding Technische Bedrijfskunde en is hierna haar Fast Forward traineeship gestart als projectmedewerker ERP bij ESA Apeldoorn. Haar tweede plek was bij Pan Oston als processpecialist. Op dit moment werkt ze bij Transitiemakers als procesmanager/adviseur, haar derde en laatste plek. “Ik heb veel geleerd bij de eerste twee plekken waardoor ik ook een goede derde plek heb kunnen vinden.”

De functies van Stijn

Trainee Stijn is afgestudeerd aan de opleiding Fashion Textile Technologies en hierna begonnen bij Versnellingsplan als junior onderwijsinnovator. Vervolgens is hij bij Kiwa Training Apeldoorn aan de slag gegaan als sales binnendienst medewerker. Nu werkt hij bij Boerhof Projectinrichters als projectmanager en blijft hier ook in dienst. “Er zijn gelukkig geen werkplekken geweest waar ik echt niet op m’n plek zat. Daarnaast kan ik redelijk goed aarden en snel m’n draai vinden. Ik vond het leuk dat ik bij hele verschillende plekken ben geweest met gevarieerde werkzaamheden en verschillende teams.”

Sanne: “Toen ik net was afgestudeerd wist ik niet goed wat ik wilde doen. Ik hoopte met Fast Forward te ontdekken wat er nou het beste bij mij past. Ik ging op zoek naar een leuke werkplek op het juiste moment. En dat is gelukt, ik heb nu zelfs een vast contract gekregen!”

Ontwikkeling van skills

Toen Stijn begon aan Fast Forward traineeship hoopte hij dat hij veel zou leren op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. “Ik had nooit gedacht dat ik de functie waar ik nu zit zou hebben. Je ontwikkelt in een korte periode veel skills waardoor het dus ook kan zijn dat je functies bekleedt die je eerder niet snel zou kiezen.” Sanne is door het traject veel zelfverzekerder geworden in het bedrijfsleven. “Eerst werd ik veel sneller geïntimideerd door mensen met meer ervaring. Door het traineeship heb ik geleerd hoe je als young professional je plek in de markt kunt kiezen. Ik heb geleerd om mijn grenzen aan te geven en echt te kijken naar wat ik wel en wat ik niet leuk vind. Je hoeft geen genoegen te nemen met een ‘prima’ baan, je kunt ook op zoek gaan naar een functie die perfect bij je past.”

Fijne groep

Beide trainees vinden het groepsverband op de vrijdagmiddag een van de grootste voordelen van het traineeship. “Het kan af en toe best pittig zijn om twee jaar lang te werken en te onderzoeken. Het is fijn dat je het samen doet, met z’n allen. Iedereen weet precies waar je mee te maken hebt waardoor het echt je medestanders zijn. Je bent heel open tegen elkaar en je kunt over alles praten, heel fijn. Samen bouw je een hechte band op.”

Binnen het traineeship krijg je alle tijd om jouw werkgeluk te zoeken en jezelf te ontwikkelen, absoluut de moeite waard

Bewust nadenken

Sanne merkt wel eens bij vriendinnen dat ze weinig stilstaan bij hun baan om te ontdekken of ze het nog wel leuk en passend vinden. “Bij Fast Forward sta je hier bewust bij stil en reflecteer je iedere week. Doordat je er bewuster over nadenkt kom je er ook sneller achter of het iets voor je is. De wekelijkse masterclasses geven ook veel luchtigheid. Niet alles is altijd met veel diepgang. Het is ook het moment om elkaar te stimuleren om verder te gaan.”

Een aanrader

“Door het traject weet ik waar ik goed in ben en waar ik voor sta”, aldus Stijn. “Als je dat weet en bij jezelf blijft kun je jezelf veel beter kenbaar maken en kan je werkgever beter je waarde inschatten. Ik zou Fast Forward 100% aanraden aan anderen. Ik kan me niet voorstellen waar ik nu anders had gestaan. Je kunt op zoveel plekken terecht. Binnen het traineeship krijg je alle tijd om jouw werkgeluk te zoeken en jezelf te ontwikkelen. Absoluut de moeite waard.”

Wil jij ook aan de slag als Fast Foward trainee?

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Thijs zit achter een laptop aan een bureau Organisatie

Innovatietrainee Thijs geeft het bedrijf Taylor Protocols nieuwe impulsen

07 februari 2023
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’