Thijs zit achter een laptop aan een bureau
Organisatie

Innovatietrainee Thijs geeft het bedrijf Taylor Protocols nieuwe impulsen

Het innovatietraineeship is een onderdeel van het programma Fast Forward van Saxion. Een hbo-innovatietrainee doet onderzoek voor een afstudeertraject en volgt vervolgens een traineeship, in dienst van een onderneming. Fast Forward en een lectoraat van Saxion begeleiden deze trainees bij het onderzoek en het toepassen van de resultaten, en verzorgen een ontwikkelprogramma.

De 23-jarige Thijs Holtkamp is een ambitieuze innovatietrainee en helpt het Enschedese bedrijf Taylor Protocols met hun Europese expansie. Zijn collega’s zijn blij met zijn komst: “We zijn zelf al volop bezig met innovatie en concepten, dus leggen we de lat automatisch hoog. Alsnog inspireert Thijs ons. Naast allerlei zaken die we al doen, helpt Thijs ons met een frisse blik te kijken.”

Eerst ondersteunend, nu proactief

Taylor opereert vanuit een dynamisch team professionals: “Dus ik spar voortdurend met mijn directe collega’s. Daar haal ik input uit waardoor ik vervolgens op een hoger niveau kan sparren met ons Amerikaanse moederbedrijf. Mijn Nederlandse werkgever is enthousiast en laat mij vrij. Tijdens mijn stage was ik bij Taylor Protocols ondersteunend bezig. In mijn innovatietraineeship ben ik veel proactiever, een cruciaal verschil. Vanuit mijn traineeship krijg ik de kans concreet richting te geven aan de Europese ontwikkeling van het bedrijf. Doorpakken, collega’s motiveren mee te gaan in die innovatie en vanuit een groot netwerk relevante partners betrekken, dat maakt dit innovatietraineeship voor mij waardevol. Binnen mijn innovatietraineeship heb ik een ongekende vrijheid.”

De energie gaat twee kanten op. Het bedrijf en ik leren in hoog tempo van elkaar.

Thijs Holtkamp, innovatietrainee

De juiste organisaties selecteren

De essentie van het innovatietraineeship is dat niet alleen de innovatietrainee veel leert en zichzelf in hoog tempo verbetert, maar dat dit ook geldt voor het bedrijf dat de deuren openstelt voor de trainee. Thijs: “De energie gaat twee kanten op. Het bedrijf en ik leren in hoog tempo van elkaar. Fast Forward speelt hierin een belangrijke rol. Zij selecteren organisaties voor de innovatietraineeships die het concept doorgronden en onderschrijven en samen met de innovatietrainee het diepe in durven. Die match is cruciaal. Ik voel mij comfortabel, zit bij een leuk bedrijf en wordt ondersteund.”

De lat hoog leggen

Cora Kuiper is Management Assistent bij Taylor Protocols en zorgt dat alles reilt en zeilt. Ook doet zij de financiële administratie: “Thijs kwam bij Taylor Protocols niet bij een stoffig bedrijf binnen. We zijn zelf al volop bezig met innovatie en concepten. Dus leggen we de lat hoog. Alsnog inspireert Thijs ons en laat hij ons naar zaken die we doen kijken vanuit een frisse blik. Die nieuwe kijk heeft wel degelijk effect op alles wat we doen.”

Uiteraard gaat de flow twee kanten op, vult Thijs aan: “Gelukkig leer ik ook van Cora en de andere collega’s. Mijn communicatiestijl kon wat koud en afstandelijk zijn. Van de collega’s hier leerde ik dat het in onze sector draait om warmte en relatiemanagement. De persoonlijke en rustige manier van relaties leggen en onderhouden heb ik hier geleerd.”

De nieuwe kijk van Thijs heeft wel degelijk effect op alles wat we doen.

Cora Kuiper, Management Assistent bij Taylor Protocols

Veelzijdige support vanuit Fast Forward

Thijs is niet alleen enthousiast over het innovatietraineeship bij Taylor Protocols vanuit Fast Forward: “Ook binnen Fast Forward zelf heb ik veel kennis opgedaan, zoals met bijeenkomsten over je persoonlijke groei en de workshops en masterclasses. Je leert door een jaar lang support van een aantal echte professionals zowel waar je limieten liggen als waar je sneller kunt doorgroeien. Daarnaast spar je vanuit je innovatietraineeship puur vakinhoudelijk met professionals die je anders niet zo snel zou ontmoeten. Zo heb ik een hele middag met een marketing professional ideeën kunnen uitwisselen over concepten voor Taylor Protocols."

"Eveneens heb ik een coach die heel veel weet over internationalisering, de kern van mijn innovatietraineeship. Hij leert mij bijvoorbeeld veel over de culturele nuances die een rol spelen als je je wilt vestigen in Duitsland of Engeland. En vergeet niet: ik heb dankzij Fast Forward vrienden gemaakt en een stevig netwerk opgebouwd. Een enorm pluspunt van Fast Forward!” Inmiddels is Thijs in Duitsland een netwerk aan het opbouwen en werden er in Engeland in het najaar van 2022 concrete stappen gezet voor Taylor Protocols.

Advies: benut direct alle aangereikte kennis

Tot slot heeft Thijs een advies voor kandidaten die nog helemaal aan de start staan van een traineeship vanuit Fast Forward: ”Als trainee kun je niet alles weten. Sta daarom open voor de kennis die je krijgt aangereikt. Maak daar direct en zonder belemmering gebruik van. In het begin dacht ik: het komt wel goed, en als ik iets mis, dan trek ik wel aan de bel. Al snel wist ik: grijp de kans aan om proactief te sparren met de specialisten die jou komen helpen. Die houding van openstaan en vragen stellen, heeft mij veel verder gebracht.” Het jaar innovatietraineeship voor Thijs is beëindigd in september 2022: “Mijn werkgever en ik hadden gelukkig beiden interesse om met elkaar door te gaan. En Fast Forward? Dat bereikt hiermee haar doel: behoud van talent voor de regio!

Personen in overleg aan tafel

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Ondernemerschap

Werkgeluk bij Fast Forward traineeship: trainees Sanne en Stijn zijn enthousiast

19 februari 2024
Noa Lohuis en Babet Jansen Ondernemerschap

Hoe Noa en Babet hun passie voor hospitality bundelden: ‘We dachten: dit kunnen wij ook!’