Een baan bij Adidas: ervaring van Marcel
Studentenleven

Na je studie een baan bij Adidas: lees hier de ervaring van Marcel

Leestijd Minuten

Fashion and Textile Technologies-student Marcel besloot om in z'n vierde jaar in plaats van een minor/uitwisseling een tweede stage te doen bij twee fantastische bedrijven: Acne Studios in Stockholm en Adidas in Nürnberg. Hij heeft er zelfs een baan aan overgehouden bij Adidas. Lees hier welke ervaringen hij heeft opgedaan!

Hoe heb je het derde en vierde jaar van je Fashion and Textile Technologies studie  ingericht?

"Ik heb besloten om mijn derde jaar te starten met het Smart Solutions Semester en dat vond ik ook de beste optie achteraf gezien. Na dat semester, het tweede semester van mijn derde jaar, heb ik mijn eerste stage bij Acne Studios in Stockholm gedaan. Daarna, het eerste semester van mijn vierde jaar, heb ik besloten een tweede stage te doen in plaats van een minor, bij Adidas in Duitsland."

Cool! Je had ook de optie om een minor/uitwisseling te doen, waarom heb je dat niet gedaan?

"Dat was in eerste instantie wel mijn plan! Ik had mij aangemeld voor een minor in Copenhagen, maar door aangescherpte regels waren ze genoodzaakt om het aantal plaatsen te beperken voor internationale studenten, ik kon daar dus uiteindelijk niet naartoe."

Om te beginnen met Acne Studios, voor welke functie ben je gegaan en hoe heb je die plek gekregen? 

"Het was een vrij spontane actie. Plan A, een minor, ging niet door en toen zag ik deze functie voorbijkomen via Facebook. Ik heb mijn CV en motivatiebrief gestuurd en ik heb een telefonische sollicitatie gedaan. Toen ik de baan kreeg kon ik het niet geloven, ik was super blij!"

Toen ik de baan kreeg kon ik het niet geloven, ik was super blij!

Een baan bij Adidas: ervaring van Marcel
Vierdejaars Fashion & Textile Technologies-student Marcel

Heb je ook bij andere bedrijven gesolliciteerd?

"Jazeker, bij Puma en C&A."

Wat waren je dagelijkse bezigheden?

"Ik heb veel tijd doorgebracht in het lab met mijn team om kwaliteits-problemen op te lossen voor klanten. Wanneer bijvoorbeeld een klant problemen had met een artikel na het wassen of wanneer er een probleem was met knopen of sluitingen.

Voor het testen maakte ik gebruik van apparatuur waarmee ik al kennis had gemaakt bij Saxion, zoals de pilling machine en de machine voor treksterkte. Een ander deel van mijn taken bestond uit duurzaamheid gerelateerde zaken en het controleren of alle onze materialen juist waren met betrekking tot onze kwaliteitsnormen. Mohair is bijvoorbeeld zo’n materiaal waarbij veel regels komen kijken. Ik heb veel samengewerkt met het design team en met product development."

Wat was je beste ervaring bij Acne Studios?

"Ik denk niet dat ik één ding kan noemen, maar wat me op een positieve manier verrast heeft was de sfeer, vooral onder collega’s. Omdat Acne een high-fashion brand is, dacht ik dat er meer sprake zou zijn van hiërarchie, maar iedereen was super vriendelijk."

Wat vond je moeilijk tijdens je stage bij Acne Studios?

"Ik denk dat het ‘lab-ding’ niet mijn voorkeur heeft, maar ik was vooral erg nieuwsgierig hoe het in zijn werk zou gaan bij zo’n high-end merk als Acne en hoe het zou zijn om tijdelijk in Stockholm te wonen. Ik had bij Saxion in het lab ook al veel tijd doorgebracht als student-assistent. Als ik terugkijk dan was een stage bij product development of design interessanter geweest voor mij, maar het was een waardevolle ervaring in een fijn team."

Waarom heb je ervoor gekozen om een tweede stage te doen bij Adidas en wat was het verschil met Acne?

"Tijdens mijn eerste stage heb ik ontdekt dat ik mij graag in een werkomgeving begeef. Ik denk ook dat het een plus is wanneer je meer werkervaring hebt na je studie. Adidas kwam ook spontaan op mijn pad. Een vriend van mij wees me erop, dus ik dacht ik probeer het gewoon en ga voor de functie van product development voor de afdeling voetbal en ik werd aangenomen. Als stagiaire van een grote organisatie als Adidas krijg je niet veel verantwoordelijkheden, maar ik heb veel inzicht gekregen in hoe het in zijn werk gaat en kon mijn team goed ondersteunen bij hun dagelijkse taken. Ik heb op verschillende afdelingen mogen helpen, waaronder marketing, design en materiaal ontwikkeling. Wij presenteerden de collectie van het komende seizoen en bereidden het productieproces met onze leveranciers voor, ik deed ook pas sessies en gaf comments op de binnengekomen samples."

Wat was je beste ervaring bij Adidas?

"Ook hier kan ik niet één ding noemen…het was super om mee te mogen maken. Ik kreeg wel meer verantwoordelijkheden dan ik bij Acne had gehad, maar ook hier was ik toch nog steeds maar een stagiair. Aan het eind mocht ik helpen met een paar ontwerpen voor de voetballijn en dat was fantastisch. De Adidas-campus is fenomenaal – ze hebben voetbalvelden, tennisbanen, drie kantines met lekker en betaalbaar eten, ze hebben zelfs kinderopvang! De mensen die ik heb ontmoet komen van over de hele wereld, ik heb veel geleerd over interculturele communicatie en bovenal was de sfeer heel fijn in het bedrijf. Flexibele werktijden en werk en privé balans zijn belangrijk voor Adidas."

0789ca76-7060-431f-960a-a3c1f4a8c001 (1).JPG

Je moet je kunnen aanpassen en je moet goed kunnen communiceren. Toon initiatief!

Een baan bij Adidas: ervaring van Marcel
Vierdejaars Fashion & Textile Technologies-student Marcel

Kon je de opgedane kennis van je studie toepassen tijdens je stages?

"Wat ik heb geleerd in het lab bij Saxion kon ik zo toepassen bij Acne, ze werken met dezelfde machines. Ik was ook al bekend met het beoordelen van materialen en de verschillende kwaliteiten, de basis textiel-kennis kwam goed van pas. Iets wat ik nog niet wist was hoe een fashion merk in zijn werk gaat – welke rollen en taken er zijn en hoe deze een connectie maken met elkaar. Saxion heeft mij goed voorbereid met een solide basiskennis. Tijdens een stage leg je de verbanden tussen deze kennis en hoe het er in de praktijk aan toe gaat en dit verdiept je kennis nog meer. De discussies die ik heb gehad tijdens groep opdrachten heeft mij voorbereid op het werken in een team en het heeft me geleerd dat goed communiceren en een team-player zijn een must is. Tijdens de functie van product developer ben ik me gaan realiseren hoe belangrijk het is om een goede technische kennis te hebben in de fashion industrie – zo weet je bijvoorbeeld of bepaalde ontwerpen winstgevend zijn voor productie. Deze kennis is trouwens ook heel erg waardevol voor de functie van designer!"

Wat ben je nu aan het doen?

"Op dit moment ben ik bij Adidas aan het werk, zij hebben mij een baan aangeboden na mijn studie. Ik had veel geluk om meteen een baan te vinden, vooral tijdens de coronacrisis. Ook dit was weer niet gepland."

Heb je nog tips voor studenten die een stage zoeken?

"Omdat bij mij alles nogal toevallig gebeurde kan ik niet echt tips geven voor het vinden van een stage, maar wat ik wel mee wil geven is dat het kunnen werken in een team of groep, het samen kunnen werken dus, een belangrijke vaardigheid is om te hebben! Wanneer je niet in het team past, dan gaat het niet werken. Je moet je kunnen aanpassen en je moet goed kunnen communiceren! Toon initiatief!" 

Gerelateerde artikelen

Linde loop stage bij Fabienne Chapot.jpg Studentenleven

Linde loop stage bij Fabienne Chapot

22 december 2021
Feride.jpg Onderwijs

Feride loopt stage bij WE Fashion: ‘Ze kijken kritisch naar hun voetafdruk’

01 december 2021
Studeren in Helsinki: ‘Ik kan het echt iedereen aanraden’ Onderwijs

Studeren in Helsinki: ‘Ik kan het echt iedereen aanraden’