Wat is een Associate degree en wat kan ik ermee?
Onderwijs

Wat is een Associate degree en wat kan ik ermee?

Susan Muskee
Susan Muskee Leestijd Minuten

Heb jij je havo-, vwo- of mbo 4-diploma op zak? Ben je al enkele jaren aan het werk? Wil je verder studeren, maar liever niet vier jaar lang in de schoolbanken zitten? Dan is een Associate degree (Ad) iets voor jou. Wij leggen je precies uit wat een Ad-opleiding inhoudt én wat je ermee kunt.

Wat is een Associate degree-opleiding?

Een Associate degree-opleiding (Ad) is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en zit qua niveau tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in. Bij een Ad-opleiding ben je praktijkgerichter bezig dan bij een hbo-bacheloropleiding: de theorieën die je leert, leer je meteen toe te passen in de praktijk. Ook leer je problemen herkennen en er de juiste oplossing voor te vinden. Na het behalen van je diploma kun je direct aan de slag of verder studeren voor een hbo-bacheloropleiding.

Voor wie is een Associate degree interessant?

Een Associate degree-opleiding is voor jou misschien interessant als:

  • Je een mbo-4-diploma hebt en verder wil studeren, maar vier jaar in de schoolbanken te lang vindt.
  • Je al een aantal jaren werkervaring hebt (op mbo-4- of havo-niveau) en je graag verder wil specialiseren in je beroep.
  • Je een havo- of vwo-diploma hebt, maar (nog) geen vierjarige hbo-bacheloropleiding wilt volgen, of liever bezig bent met de praktijk dan de theorie.

Lees het verhaal van Diana de Beus maar eens: zij studeerde als eerste Associate degree-student af aan de deeltijdopleiding Ondernemerschap en Retailmanagement (ORM) van de Saxion Parttime School. Met haar diploma zette ze de stap naar de functie van assistent-filiaalmanager bij de Albert Heijn-vestiging in Almelo waar ze al werkzaam was.

Toelatingseisen voor een Associate degree

Om toegelaten te worden tot een Associate degree-opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig. Heb je geen van deze diploma’s op zak, dan kan je deelnemen aan het 21+toelatingsonderzoek. Indien je op 1 september van een bepaald jaar wilt beginnen met de opleiding dan moet je uiterlijk op 1 september van dat jaar, 21 jaar of ouder zijn om aan de toelatingsonderzoeken voor dat studiejaar deel te kunnen nemen.

Tot slot is het voor de deeltijd Associate degree-opleidingen belangrijk dat je beschikt over een relevante praktijkomgeving, waarin je jouw opdrachten en toetsen succesvol kunt afronden.

Direct aan de slag, óf doorstuderen

Na het succesvol afronden van je Associate degree-opleiding ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma. Met dit diploma op zak kun je solliciteren op banen op een niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor in. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren, bijvoorbeeld aan een hbo-bacheloropleiding. Als deze bachelor aansluit op de Associate degree die je gevolgd hebt, dan kan dat zelfs in twee jaar.

Wat kost een Associate degree? 

Voor een Associate degree-opleiding van Saxion moet je jaarlijks collegegeld betalen. De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Naast het collegegeld is het belangrijk rekening te houden met extra kosten van € 600 à 900 per jaar, voor bijvoorbeeld boeken en leerwerkpakketten. Kijk voor meer info op Studystore.nl (let op: klik eerst op locatie, dan op Parttime School en dan op de opleiding van jouw keuze).

En hoe zit 't met studiefinanciering?

Als je jonger bent dan 30 jaar bij de start van je voltijd* Associate degree-opleiding én het is je eerste opleiding in het hoger onderwijs, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor het ontvangen van studiefinanciering. Ook behoren dan een studentenreisproduct, aanvullende beurs of een lening tot de mogelijkheden. Op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) staat meer over de voorwaarden waar je aan moet voldoen om studiefinanciering te ontvangen.
*Deeltijdstudenten kunnen geen studiefinanciering aanvragen

Bekijk hier ons aanbod van Associate degree-opleidingen.

Landing-OOA-focus.jpg

Bezoek onze open avond!

Meer weten over in deeltijd studeren? Kom dan naar onze open avond! Op dit moment kom je alles te weten over jouw favoriete opleiding(en), studeren in deeltijd én kun je vragen stellen aan de aanwezige docenten én studenten!

Meld je aan
Susan Muskee

Susan Muskee

Susan is freelance journalist, tekstschrijver, oud-Saxion-studente en rasechte Deventerse. Ze schrijft ’s zomers het liefst in de zon op haar dakterras en ’s winters op de grond in de woonkamer met haar rug tegen de radiator (niet erg arbo-technisch verantwoord, wél lekker warm). 

Gerelateerde artikelen

Saxion start met nieuwe, unieke interieur- en branding opleiding in Deventer Onderwijs

Saxion start nieuwe interieur- en branding opleiding: Interior Brand Identity

25 april 2024
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?

18 april 2024
Apeldoorn - Hoofdlocatie Onderwijs

Saxion start drie nieuwe opleidingen in Apeldoorn