Diana de Beus: 'Ik wilde doorgroeien en deze deeltijdopleiding paste precies bij mijn plannen'
Onderwijs

'Ik wilde doorgroeien en deze deeltijdopleiding paste precies bij mijn plannen'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Diana de Beus studeerde als eerste associate degree (AD)-student af aan de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement (ORM) van de Saxion Parttime School. Met haar diploma zet ze straks een stap naar de functie van assistent-filiaalmanager bij de Albert Heijn-vestiging in Almelo waar ze al werkzaam was: “Ik wilde doorgroeien en deze deeltijdopleiding paste precies bij mijn plannen.”

“Voor ik bij Saxion aan AD Ondernemerschap en Retailmanagement begon, dacht ik dat het runnen van een organisatie vooral over cijfers en processen ging. Ik kwam er achter dat alles uiteindelijk draait om het motiveren van mensen en goed zorgen voor je personeel,” vertelt Diana de Beus. Haar tweejarige traject bij de Saxion Parttime School bood haar niet alleen eye openers en extra bagage, het sloot ook goed aan op Diana’s 32-urige werkweek bij Albert Heijn.

“Na mijn mbo 3-opleiding tot Verkoopspecialist, haalde ik ook in deeltijd mijn mbo 4-diploma als Filiaalmanager. Toen mijn werkgever me aanbod door te studeren in het hbo, dacht ik: ‘Dat is een heel mooi aanbod, maar wil ik zelf, na twee opleidingen, opnieuw de schoolbanken in? En deze keer voor vier jaar?’ Toch klonk dat hbo me als muziek in de oren. Het volgen van een associate degree bleek een hele goede tussenoplossing, waarbij ik de afgelopen twee jaar in deeltijd naar school kon.”

Toch klonk dat hbo me als muziek in de oren. Het volgen van een associate degree bleek een hele goede tussenoplossing, waarbij ik de afgelopen twee jaar in deeltijd naar school kon.

Diana de Beus: 'Ik wilde doorgroeien en deze deeltijdopleiding paste precies bij mijn plannen'
Diana de Beus

Diana werkt na haar mbo4-opleiding aanvankelijk in een Albert Heijn-filiaal in Beekbergen. Van vulploegleider werd ze teamleider en kreeg ze de verantwoordelijkheid over een volledige afdeling. “Ik was nieuwsgierig naar de organisatie, wilde me verder ontwikkelen en richting het MT groeien. Binnen mijn filiaal in Beekbergen of op een andere plek in de regio. Ik ontdekte dat ik het leuk vond collega’s te begeleiden en op te leiden, maar dat ik daarvoor meer kennis nodig had. Vooral om mensen echt te kunnen aansturen en coachen. Ik wilde daar professioneler in worden.”

Met de aansporing van haar leidinggevende onderzocht Diana de mogelijkheden om een deeltijdstudie bij Saxion te volgen. “Tijdens de open dagen kreeg ik een goed gevoel bij de AD-variant van de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement. Ik kon rechtstreeks in gesprek met docenten en kreeg antwoord op de vragen die ik had. Ik wist wat deeltijdonderwijs inhield, maar mijn beeld over het hbo was blanco. Wat ik erg goed vond, was de realistische voorlichting. Docenten zeiden: ‘Je gaat een mooie opleiding volgen, waar je in je werk veel aan gaat hebben, maar je moet er wél voor gaan. Je werkt al en daar komt tijdelijk zo’n 20 uur studiebelasting per week bij.’ Daar moest ik even goed over nadenken. Toch vond ik zo’n verkort en duidelijk omschreven traject van twee jaar heel goed te overzien en had ik zelf ook een doel voor ogen: verder komen in mijn werk. Ik zat nog in de studie-flow en had er ook veel zin in. Dus werd de knoop doorgehakt. Ik heb er geen moment spijt van gehad.”

Wat de studie Ondernemerschap en Retailmanagement haar bracht? Vooral een andere manier van kijken, naar haarzelf en naar het bedrijf waar ze werkt: “In het eerste jaar maakte ik een persoonlijk ontwikkelplan. Ik zag dat als een nulmeting die me inzicht gaf in wie ik was, waar ik stond en waar ik naartoe wilde groeien. De vakken leerden me niet alleen over de cijfermatige kant van een organisatie, maar ook over allerlei personele aspecten. Natuurlijk duik je in die financiële kant. Je leert wat cijfers betekenen en hoe je de financiële doelen van een bedrijf kunt behalen. Daarnaast ontwikkel je jezelf op persoonlijk vlak. Je creëert een eigen visie, leert wat jij belangrijk vindt als persoon. Dat heb je ook nodig om mensen te begeleiden, bijvoorbeeld in een veranderproces. Je kunt niet in één keer zeggen: we gaan linksom. Dat werkt niet. De opleiding tilde me uit de waan van de dag en leerde me van bovenaf naar mijn bedrijf kijken. Wat gebeurt hier precies? Hoe kan ik zaken veranderen en verbeteren?”

Inmiddels heeft Diana de overstap gemaakt naar Almelo. Daar kan ze, met haar Saxion-diploma op zak, doorgroeien naar de functie van assistent-filiaalmanager. Voor haar scriptie deed ze onderzoek naar het verbeteren van de bedrijfsvoering van het Albert Heijn-filiaal. “Ik heb onderzocht hoe we het assortiment beter kunnen laten aansluiten op de wens van de klant. Hoe we daar meer omzet mee kunnen behalen. Duurzaamheid is een trend, samen met vegetarisch eten en versproducten zoals groenten en fruit. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Ik heb aanbevelingen gedaan om de versafdelingen anders in te richten. Ook mag ik me in Almelo bezighouden met het opleiden van mijn collega’s. Dat doe ik voor verschillende afdelingen. Ik kijk steeds naar wat er verbeterd kan worden en hoe we samen stappen kunnen zetten.”

Als je zelf voldoende inzet en initiatief toont, is er bij Saxion van alles mogelijk

Diana de Beus: 'Ik wilde doorgroeien en deze deeltijdopleiding paste precies bij mijn plannen'
Diana de Beus

Diana kijkt goed terug op haar tweejarige Saxion-traject: “Het was zwaar, maar de opleiding heeft aan mijn verwachtingen voldaan. Ik hoor nu tot de eerste lichting associate degree-studenten die deze ORM-opleiding in deeltijd heeft gevolgd. Op open dagen vond ik het leuk en nuttig om over mijn eigen ervaringen te vertellen. Mijn belangrijkste conclusie? Als je zelf voldoende inzet en initiatief toont, is er bij Saxion van alles mogelijk. Bij de Saxion Parttime School heb ik veel hulp en warmte gevoeld, wanneer ik die nodig had. Mijn begeleiders waren erg betrokken. Toen ik privé in een drukke periode terecht kwam, werd er meegedacht en –geschakeld om mijn planning soms wat aan te passen.”

Of Diana haar associate degree op termijn nog aanvult met een vervolgstudie om een volledige hbo-bachelor af te ronden? “Wie weet. Ik zeg nooit nooit!”

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is Informatiespecialist en Accountmanager voor Saxion Bibliotheek. Ze is tevens verbonden aan Saxion Research Services. Schrijven doet ze heel graag, vooral over onderzoek. Anne is een vaste gastredacteur van de nieuwsredactie. In haar vrije tijd publiceert ze elke week een column over The Beatles.

Gerelateerde artikelen

June 05, 2019-22-0831-SaxionOndernemersAward-SaxionCVO-2Y3A5131-Shotmaniacs.jpg Ondernemerschap

Ondernemers Award-winnaars lanceren eigen kledingmerk

17 februari 2020
'Podcasts kunnen een wezenlijk onderdeel van het Saxion-onderwijs gaan worden' Onderwijs

'Podcasts kunnen een wezenlijk onderdeel van het Saxion-onderwijs gaan worden'

16 januari 2020
goede voornemens.jpeg Studentenleven

Goede voornemens: zo maak je ze dit jaar wél waar!