Vrouw in gele trui draagt masker in het openbaar ter bestrijding van het coronavirus
Organisatie

21-04-2021 Corona-update: Eerste stap openstelling hogescholen gezet

Leestijd Minuten

Goed nieuws! Het kabinet heeft besloten dat studenten in het hbo vanaf maandag 26 april weer één keer per week onderwijs op locatie kunnen volgen. Dit is een eerste stap in de verdere openstelling waar we al lang naar uitkijken. Na ruim een jaar vooral online gestudeerd en gewerkt te hebben kunnen we niet wachten om elkaar op de campus te ontmoeten.

Combinatie van online en op locatie 

We streven ernaar om onze studenten met ingang van kwartiel 4 ten minste 1 keer per week bij Saxion te ontvangen of op een van de externe locaties die we gebruiken om meer fysieke onderwijsactiviteiten aan te bieden. Docenten blijven online onderwijs en onderwijs op locatie combineren. Bij versoepeling van de coronamaatregelen gaan we meer onderwijs op locatie aanbieden en hopen we ook weer meer te kunnen werken in de Saxion-gebouwen. We volgen hierin het stappenplan voor openstelling van de rijksoverheid. Zodra er meer bekend is informeren we onze studenten en medewerkers hierover.

(Samen)werken op locatie voor studenten

Zelfstandig en in groepen werken is voor studenten mogelijk binnen de Saxion-gebouwen (niet op de externe locaties). Studenten kunnen vooraf een ruimte reserveren via de frontoffice van hun academie. Studenten die al aanwezig zijn bij Saxion voor onderwijs, mogen gebruik maken van ‘vrije’ ruimten. Dit zijn bijvoorbeeld de kantine en de bibliotheek, maar ook onderwijsruimten die op dat moment niet in gebruik zijn voor onderwijs. 

Veiligheid  

We willen dat onze studenten en medewerkers zich veilig en welkom voelen in onze gebouwen. Alle activiteiten, zowel in de Saxion-gebouwen als op de externe locaties, worden uitgevoerd met inachtneming van de geldende coronarichtlijnen: de (onderwijs)ruimtes zijn ingericht op 1,5 meter, er zijn desinfectiemiddelen aanwezig en duidelijke looproutes aangegeven, een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes, we spreiden de toestroom en uitstroom gedurende de dag en bij klachten die passen bij het coronavirus blijf je uiteraard thuis.  

Vaccineren 

De komende tijd worden er steeds meer mensen gevaccineerd. Doordat dit gespreid gebeurt, is er een periode waarin een deel van de medewerkers al gevaccineerd is en een deel van de medewerkers (en studenten) nog niet. We hoeven deze groepen niet te scheiden. Bovenstaande coronarichtlijnen blijven vooralsnog voor iedereen van kracht, gevaccineerd of niet-gevaccineerd, om de veiligheid voor iedereen te waarborgen. 

Zelftesten 

Vanaf mei stelt de overheid zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers. Dit zijn testen die je zelf kunt uitvoeren en die direct een uitslag geven. Door het doen van een zelftest help je de veiligheid op de locaties te bevorderen. Daarom vinden we het belangrijk om zelftests te faciliteren. Het gebruik daarvan is vrijwillig. Studenten en medewerkers hoeven geen bewijs van een negatieve zelftest te overleggen om toegang te krijgen tot de Saxion-gebouwen. Bij een negatieve testuitslag blijven de coronarichtlijnen gelden. Kijk op www.rijksoverheid.nl/zelftestenhogeronderwijs voor antwoorden op vragen over zelftesten. Informatie over hoe studenten en medewerkers zelftesten kunnen aanvragen volgt later.

Updates en FAQ's van Saxion

Op saxion.nl/coronavirus vind je diverse updates over het coronavirus en in de FAQ's worden Saxion-specifieke vragen beantwoord

Gerelateerde artikelen

Studenten in de klas Organisatie

08–11–2022 Corona-update: Hoe ziet het sectorplan corona voor het hoger onderwijs eruit

08 november 2022
Vrouw in gele trui draagt masker in het openbaar ter bestrijding van het coronavirus Organisatie

17-02-2022 Corona-update: Versoepeling coronamaatregelen

17 februari 2022
Vrouw in gele trui draagt masker in het openbaar ter bestrijding van het coronavirus Organisatie

17-01-2022 Corona-update: Mondkapjesplicht in het hoger onderwijs