DiabeMe
Ondernemerschap

DiabeMe helpt diabetespatiënt én omgeving: ‘Ik weet wat voor impact het kan hebben’

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Wat vorig jaar nog klein begon tijdens een creatieve les, heeft volgens kenners inmiddels de potentie om uit te groeien tot een zeer bruikbare toepassing in de gezondheidszorg. Met de toekomstige app DiabeMe willen Verpleegkunde-studenten Fleur Braakman, Mikki Jonge Poerink (en voorheen ook Lieke Lentfert) jongeren en hun omgeving helpen omgaan met diabetes.

Fleur, Mikki en Lieke kregen vorig jaar tijdens een college de opdracht een technologische toepassing te verzinnen die hulp moest bieden bij chronische ziektes. De drie Verpleegkunde-studenten gingen aan de slag met een casus over een jong meisje met diabetes type 1. “Eigenlijk was het niet eens een opdracht”, vertelt Lieke. “Het was de bedoeling dat we gewoon wat gingen brainstormen. We hoefden het idee eigenlijk niet eens uit te werken, maar aan het einde van de les waren we met z’n drieën zo enthousiast, dat we zelfs al een naam hadden: DiabeMe, een samenvoeging van Diabetes en Me.”

Tamagochi

In eerste instantie hadden de studenten het idee voor een spel waarbij men een poppetje in leven moet houden, vergelijkbaar met de uiterst populaire Tamagochi van vroeger. “Zo hebben we dat in die les ook gepresenteerd“, vertelt Mikki. “Maar uit onderzoek bleek later dat dat niet per se is wat de doelgroep graag wil.” Lieke: “Uiteindelijk kwamen we erachter dat er bijna geen apps zijn die hulp bieden aan mensen met diabetes. Dat triggerde ons: misschien moesten we dit toch eens doorzetten.”

Onzeker

En dus overwogen de studiegenoten een app te ontwikkelen die diabetespatiënten én hun omgeving bij de hand neemt. Fleur heeft zelf een zusje met diabetes type 1. Ze legde het idee voor aan haar ouders. “Die vonden het een heel goed idee. Niet ieder kind is er in het begin even ziek van, maar mijn zusje lag een paar dagen op de IC in Groningen. Als je vervolgens weer thuiskomt, is alles heel onzeker. Want wat moet je doen? Niet alleen mijn eigen ouders bleken dat zo te ervaren. Het gold ook voor veel andere ouders. Toen zijn we gelijk op zoek gegaan naar een appbouwer.”

Meteen enthousiast

Maar al snel bleek het inhuren van een professionele appbouwer veel te duur. De studenten hadden niet zomaar een bedrag van veertigduizend euro liggen. Via via kwamen ze in gesprek met het Centrum van Ondernemerschap. Lieke: “Toen Fleur en ik daar de eerste keer binnenliepen met de vraag met wie we even konden praten, kwam Rob Reuvekamp met zijn hoofd om de deur. Hij had wel tijd. Toen hebben we ons verhaal voorgelegd en eigenlijk was hij meteen enthousiast. Hier moesten we iets mee doen. Uiteindelijk kwamen we in contact met een bedrijf in Rotterdam, dat ervaring had met apps rondom chronische ziektes. En zo zijn we gekomen tot de DiabeMe-app.”

Game over de psychosociale kant

De applicatie bestaat uit twee hoofdonderdelen: een game en een logboek. Het spel is gericht op de psychosociale kant van de ziekte en stelt de speler voor keuzes: hoe vertel je je nieuwe klas dat je diabetes hebt? Of hoe ga je om met pesterijen? “Elke keer moet je je eigen weg kiezen en elke keuze heeft invloed op de rest van het verhaal. Het doel van het spel is dat de speler leert van de gemaakte keuzes”, aldus Mikki. Lieke: “Het gaat hierbij dus meer om sociale situaties dan het in leven houden van iemand, want dat laatste heeft toch wel iets negatiefs.”

Hoe vaak we wel niet tegen elkaar hebben gezegd: het is begonnen met een opdrachtje in de les. Kijk waar we nu staan.

Verpleegkunde-student Lieke Lentfert, inmiddels niet meer betrokken bij de app

“De psychosociale kant is heel belangrijk”, vult Fleur aan. “Dat zie ik ook als ik kijk naar m’n zusje. Ik kan haar echt niks nieuws meer vertellen over de ziekte zelf, daar heeft ze heel veel kennis over. Maar als zij straks gaat studeren in een vreemde stad, is dat helemaal nieuw voor haar en daar moet je haar wel in begeleiden.”

Logboek

In de app zijn tips en uitlegvideo's te vinden. Gebruikers kunnen ook een logboek bijhouden. Bijvoorbeeld door hun bloedsuikerwaarden na het sporten te noteren. Of bij te houden hoe ze zich voelen.  Mikki: “Er zijn ook wel andere apps die bijvoorbeeld je koolhydraten bijhouden, maar onze app heeft echt alles in één. En uiteindelijk willen we er naartoe dat verpleegkundigen met één knop alle gegevens kunnen inzien.”

Dragons’ Den

En niet alleen bij het Centrum van Ondernemerschap was men onder de indruk van dit idee. Onlangs haalden de studenten een Take-off-hbo-subsidie binnen, waarmee Regieorgaan SIA studenten met een creatief idee, dat gebaseerd is op onderzoek, de financiële ruimte biedt een haalbaarheidsstudie te doen. “Voor die aanvraag hadden we maar twee maanden de tijd. Eigenlijk was dat te kort dag, maar we besloten toch om ervoor te gaan”, aldus Lieke. Fleur: “We hebben het idee online gepitcht, dat voelde een beetje alsof we in het televisieprogramma Dragons’ Den zaten.” Mikki: “Toen we dat uiteindelijk wonnen dacht ik wel: wow, nu wordt het écht serieus.”

Opdrachtgever tijdens Smart Solutions

Serieus wordt het al helemaal wanneer je ook zelf als opdrachtgever mag fungeren tijdens het Smart Solutions Semester. Door studenten onderzoek te laten doen hopen Fleur en Mikki nog meer inzicht te krijgen in de behoeften van hun doelgroep. Opvallend detail: de dames doen zelf als student ook gewoon mee met Smart Solutions. Mikki: “Heel bizar allemaal. Fleur en ik doen mee als opdrachtgever én deelnemer. We hopen, naast een doelgroeponderzoek, een proefversie te maken en een businessplan te schrijven. Het gaat natuurlijk niet om het geld, maar we moeten de app wel draaiende houden. We weten alleen niet precies hoe. Ook dat laten we dus onderzoeken.”

Onwerkelijk

De app is nog niet te downloaden, maar inmiddels is er al wel een goed werkende website. Stapje voor stapje komen de studenten dichter bij het eindresultaat en dat voelt soms nog wat onwerkelijk. “Hoe vaak we wel niet tegen elkaar hebben gezegd: het is begonnen met een opdrachtje in de les. Kijk waar we nu staan”, vertelt Lieke, die inmiddels vanwege tijdgebrek niet meer bij de app betrokken is. Mikki: “Ik loop nog wel eens te hard van stapel en dacht al: dit wordt vast niks. Maar zeker rondom de subsidieaanvraag zag ik mensen die enthousiast werden van het idee en toen kreeg ik er wel meer vertrouwen in.”

Ook Fleur had nooit gedacht dat ze zover zouden komen. “Ik dacht altijd: ik ben geen ondernemer. Maar ergens blijk je dat dan toch wel. Voor mij is het misschien ook wel extra bijzonder. Ik weet namelijk welke impact het kan hebben op het leven van een patiënt en op de omgeving. Misschien dat DiabeMe uiteindelijk ook een goede basis biedt voor andere apps voor chronische ziektes”, sluit ze af, “maar uiteindelijk hopen we vooral dat er heel veel mensen mee geholpen worden.”

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Chelsea de Fretes (eigen foto) Ondernemerschap

Chelsea merkte in Valencia dat ze verandering wilde: 'Eerder zag ik vaak beren op de weg, nu vooral kansen'

08 juni 2024
Kevin Brethouwer Ondernemerschap

Kevin zette tijdens zijn studie z'n eigen onderneming in fietsonderdelen op

22 mei 2024
Werkbezoek Ministerie VWS: Saxion verbindt zich als eerste zorgopleider aan duurzame Green Deal Corporate

Saxion verbindt zich als eerste zorgopleider aan duurzame Green Deal